Pestis korabeli megoldással védekeznek a bárok a koronavírus ellen

Firenze szűk utcáin a reneszánsz idejéből fennmaradt megoldással szolgálják ki a szomjas embereket. A pestis után újra kinyitottak a borablakok! 

Évszázadokkal ezelőtt, a pestisjárvány tombolásának idején Firenzében úgynevezett borablakokat hoztak létre a kereskedők azért, hogy a lehető legkevesebb kieséssel a járvány időszaka alatt is működni tudjanak. Az első borablakokat (olaszulbuchette del vino) 1630 környékén nyitották ki az olasz borkereskedők, több száz év után azonban a legtöbb ablakot muszáj volt befalaztatni az 1966-os árvizek miatt.

2015-ben végül a Borablak Társaság közel 300 még működőképes ablak lelőhelyét térképezte fel a városban, ezután pedig már nem egy olyan bár/étterem vette arra a bátorságot, hogy újra megnyissa ezeket a nem akármilyen történelemmel bíró, praktikus és hangulatos kis ablakokat.

2019-ben először a Babae nevű étterem hozta vissza a köztudatba a borablak használatát, az elmúlt időszakban viszont egyre több vendéglátóhely használja ki a kis nyílások adta lehetőségeket, a koronavírus-járvány idején ugyanis hogyan lehetne biztonságosabban, a kellő távolságot betartva kiszolgálni a szomjas járókelőket, ha nem a borablakok segítségével?

A kis ablakokban ma nemcsak bort, koktélokat, kávét, de akár fagylaltot is árulnak a firenzei vendéglátóhelyek, a Borablak Társaság tagjai pedig abban reménykednek, a több száz éves múlttal rendelkező ablakok nem csak a koronavírus idején lesznek használatban, hanem a biztonságosabb időkben is.

Ez is érdekelhet:

Ezeket olvastad már?

via New York Post

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...