Pestis korabeli megoldással védekeznek a bárok a koronavírus ellen

Firenze szűk utcáin a reneszánsz idejéből fennmaradt megoldással szolgálják ki a szomjas embereket. A pestis után újra kinyitottak a borablakok! 

Évszázadokkal ezelőtt, a pestisjárvány tombolásának idején Firenzében úgynevezett borablakokat hoztak létre a kereskedők azért, hogy a lehető legkevesebb kieséssel a járvány időszaka alatt is működni tudjanak. Az első borablakokat (olaszulbuchette del vino) 1630 környékén nyitották ki az olasz borkereskedők, több száz év után azonban a legtöbb ablakot muszáj volt befalaztatni az 1966-os árvizek miatt.

2015-ben végül a Borablak Társaság közel 300 még működőképes ablak lelőhelyét térképezte fel a városban, ezután pedig már nem egy olyan bár/étterem vette arra a bátorságot, hogy újra megnyissa ezeket a nem akármilyen történelemmel bíró, praktikus és hangulatos kis ablakokat.

2019-ben először a Babae nevű étterem hozta vissza a köztudatba a borablak használatát, az elmúlt időszakban viszont egyre több vendéglátóhely használja ki a kis nyílások adta lehetőségeket, a koronavírus-járvány idején ugyanis hogyan lehetne biztonságosabban, a kellő távolságot betartva kiszolgálni a szomjas járókelőket, ha nem a borablakok segítségével?

A kis ablakokban ma nemcsak bort, koktélokat, kávét, de akár fagylaltot is árulnak a firenzei vendéglátóhelyek, a Borablak Társaság tagjai pedig abban reménykednek, a több száz éves múlttal rendelkező ablakok nem csak a koronavírus idején lesznek használatban, hanem a biztonságosabb időkben is.

Ez is érdekelhet:

Ezeket olvastad már?

via New York Post

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...