Biztosan mindenkivel előfordult már, hogy csak azután vette észre, hogy penészes a kenyér, miután beleharapott. Sőt, nagy valószínűséggel úgy is ettünk már penészt, hogy nem is tudunk róla. Ilyenkor szerencsére nincs ok a pánikra, egy kis penész fogyasztása még nem a világ vége, valószínűleg semmilyen hosszú távú következménye nem lesz – vannak azonban esetek, amikor problémát okozhat, és erre jobb felkészülni.
Bár a penészgombák, amelyek felkúsznak a növényi és állati termékekre, miután levegőn, vízen keresztül, vagy rovarok segítségével odajutnak, potenciálisan veszélyesek is lehetnek, általában nem azok.
Gondolj bele: vannak olyan élelmiszerek, amelyeken a nemespenész kifejezetten hasznos, és rendszeresen is fogyasztjuk. A nem szándékosan odakerült penész fogyasztása is valószínűleg „biztonságos”, mérgező anyagok nem kerülnek a szervezetedbe belőle, maximum az íze miatt lehetsz rosszul, miután megetted.
A gyomor egy zord környezet, így a legtöbb baktérium és gomba nem éli túl elég sokáig ahhoz, hogy kárt tegyen benned.
Mikor lehet baj?
Rosszul leginkább akkor lehetsz a penésztől, ha sokat fogyasztasz belőle – ha a hányinger és hányás nem múlik, érdemes felkeresni egy orvost. Ő vagy hányinger elleni orvosságot, vagy éppen hányást segítő szereket fog felírni, hogy a méreganyagok minél előbb távozzanak a testedből.
A szakemberek nem ajánlják, hogy egyszerűen megszabadulj a penészgombától, és utána ugyanúgy fogyaszd el az ételt, mintha mi sem történt volna – ezeknek a gombáknak általában mélyre nyúló gyökereik vannak, amelyeket szabad szemmel nem lehet látni. Bár nagy az esély, hogy nem lesz bajod tőle, ha megeszed őket, azért érdemes elkerülni, és inkább kidobni a maradékot. Vannak persze kivételek: a keményebb sajtoknál, szaláminál, gyümölcsöknél és zöldségeknél megpróbálkozhatsz ilyesmivel, kicsi az esélye, hogy a penész láthatatlanul sokkal tovább jutott, mint a külső felület. Tejtermékeknél, hüvelyeseknél, a kenyérnél és a húsoknál azonban egyáltalán nem ajánlott ilyesmivel próbálkozni.
Bár a legtöbb penészt nem veszélyes kis mennyiségben fogyasztani, van egy különleges kivétel: a mikotoxinok. A mikotoxinok mérgező vegyi anyagok, amelyeket a penészgombák termelhetnek, és nagy mennyiségben fogyasztva (vagy akár belélegezve) betegségeket és végső esetben halált is okozhatnak.
Mikotoxin jellemzően a gabona- és diófélékben található, de lehet a zellerben, a szőlőlében, az almában és más termékekben is. Az Egyesült Nemzetek Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete becslése szerint a világ élelmiszernövényeinek körülbelül 25 százaléka tartalmaz mikotoxinokat. A legjobb módja annak, hogy elkerüld a mikotoxinok felhalmozódását, ha megakadályozod a penészgombák növekedését, ezt pedig az élelmiszerek megfelelő tárolásával érheted el a legkönnyebben.
Még több érdekes cikk: