Mi történik, ha véletlenül penészt eszel?

Az alapszabály, hogy nem kell pánikolni, valószínűleg semmi bajod nem lesz – viszont van, amikor veszélyes lehet, ha penészgombát fogyasztasz.

Biztosan mindenkivel előfordult már, hogy csak azután vette észre, hogy penészes a kenyér, miután beleharapott. Sőt, nagy valószínűséggel úgy is ettünk már penészt, hogy nem is tudunk róla. Ilyenkor szerencsére nincs ok a pánikra, egy kis penész fogyasztása még nem a világ vége, valószínűleg semmilyen hosszú távú következménye nem lesz – vannak azonban esetek, amikor problémát okozhat, és erre jobb felkészülni.

Mi történik, ha véletlenül penészt eszel?

Bár a penészgombák, amelyek felkúsznak a növényi és állati termékekre, miután levegőn, vízen keresztül, vagy rovarok segítségével odajutnak, potenciálisan veszélyesek is lehetnek, általában nem azok.

Gondolj bele: vannak olyan élelmiszerek, amelyeken a nemespenész kifejezetten hasznos, és rendszeresen is fogyasztjuk. A nem szándékosan odakerült penész fogyasztása is valószínűleg „biztonságos”, mérgező anyagok nem kerülnek a szervezetedbe belőle, maximum az íze miatt lehetsz rosszul, miután megetted.

A gyomor egy zord környezet, így a legtöbb baktérium és gomba nem éli túl elég sokáig ahhoz, hogy kárt tegyen benned.

Mikor lehet baj?

Rosszul leginkább akkor lehetsz a penésztől, ha sokat fogyasztasz belőle – ha a hányinger és hányás nem múlik, érdemes felkeresni egy orvost. Ő vagy hányinger elleni orvosságot, vagy éppen hányást segítő szereket fog felírni, hogy a méreganyagok minél előbb távozzanak a testedből.

A szakemberek nem ajánlják, hogy egyszerűen megszabadulj a penészgombától, és utána ugyanúgy fogyaszd el az ételt, mintha mi sem történt volna – ezeknek a gombáknak általában mélyre nyúló gyökereik vannak, amelyeket szabad szemmel nem lehet látni. Bár nagy az esély, hogy nem lesz bajod tőle, ha megeszed őket, azért érdemes elkerülni, és inkább kidobni a maradékot. Vannak persze kivételek: a keményebb sajtoknál, szaláminál, gyümölcsöknél és zöldségeknél megpróbálkozhatsz ilyesmivel, kicsi az esélye, hogy a penész láthatatlanul sokkal tovább jutott, mint a külső felület. Tejtermékeknél, hüvelyeseknél, a kenyérnél és a húsoknál azonban egyáltalán nem ajánlott ilyesmivel próbálkozni.

Nagy az esély, hogy nem lesz bajod tőle

Bár a legtöbb penészt nem veszélyes kis mennyiségben fogyasztani, van egy különleges kivétel: a mikotoxinok. A mikotoxinok mérgező vegyi anyagok, amelyeket a penészgombák termelhetnek, és nagy mennyiségben fogyasztva (vagy akár belélegezve) betegségeket és végső esetben halált is okozhatnak.

Mikotoxin jellemzően a gabona- és diófélékben található, de lehet a zellerben, a szőlőlében, az almában és más termékekben is. Az Egyesült Nemzetek Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete becslése szerint a világ élelmiszernövényeinek körülbelül 25 százaléka tartalmaz mikotoxinokat. A legjobb módja annak, hogy elkerüld a mikotoxinok felhalmozódását, ha megakadályozod a penészgombák növekedését, ezt pedig az élelmiszerek megfelelő tárolásával érheted el a legkönnyebben.

Forrásunk volt.


Még több érdekes cikk:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...