A 2 kedvenc gyerekkori péksütim, amit muszáj volt újraalkotnom

Nem vagyok egy nagy nosztalgiás, de a régi ízek és ételek néha-néha engem is magukkal ragadnak, ilyenkor pedig nincs menekvés, napokig rájuk gondolok. Most is ez történt, annyi különbséggel, hogy a gondolást cselekvés követte: megsütöttem emlékből két kedvenc péksüteményemet.

Kissé bajban vagyok a gyermekkori emlékeimmel, nevesen, hogy nem emlékszem közülük sokra, egy kategória kivételével. Az íz- és ételemlékek nagy része viszonylag erőteljesen megmaradt a fejemben, és szívesen elő-előveszem őket nézegetésre. Persze ez nem mindig elég, például jelen esetben kénytelen voltam életre hívni az emlékeim egyikét: gyermekkorom két kedvenc péksüteményét. Izgalmas élmény volt, és a feléjük vezető úton még leveles tésztát is megtanultam csinálni. Irány a múlt, jöjjenek a péksütemények!

A 2 kedvenc gyerekkori péksütim, amit muszáj volt újraalkotnom

Ó, azok a régi pékségek!

Apai nagymamám a belvárosban lakott, a Lónyay utcában, és amikor vele töltöttünk egy-egy hétvégét, elkísérhettük a Nagy Vásárcsarnokba szombat reggelenként. Valószínűleg itt kezdődhetett a szenvedélyes piacimádatom, ami azóta is tart.

Itt a Vásárcsarnokban volt egy hangulatos kis pékség, ahol az egyik kedvenc reggelimet szereztük be: a pudingos-meggyes papucsot.

Házi leveles tészta készül

Ez éveken át ott élt a fejemben, bár idővel kicsit megkopott, ezért a felelevenítéséhez kérnem kellett egy kis segítséget a nővéremtől. Ugyanis a papucs pontos kinézete már nem volt meg teljesen. De egy gyors testvéri kutatás után minden visszatért.

A másik péksüteménnyel pár évvel később, általános iskolás koromban találtunk egymásra: ez a suli melletti pékségben kapható, leveles, isteni gesztenyés táska volt. Ebből talán csak kétszer ettem, ráadásul az egyik alkalommal valamilyen verseny előtt falatoztam belőle, izgulós uzsonna gyanánt. Talán ezért is ragadt meg annyira az emlék, azt mondjuk már elfelejtettem, hogy elértem-e bármilyen helyezést. No, sebaj.

Az emlékekért mindent: még házi leveles tésztát is

Amikor megfogant az újraalkotás ötlete, tudtam, hogy nem úszhatom meg a dolgot egyszerűen: kénytelen voltam házi leveles tésztát készíteni, mert a boltiból nem lett volna igazán finom egyik péksütemény sem.

Az elkészült leveles tészta téglája

Amúgy végül nem is volt olyan megterhelő feladat: egy „csalós”, egyszerűsített receptet választottam, szerencsére a végeredmény így is lenyűgöző lett.

A tésztához a fagyott vajat kell a liszthez reszelni, minimálisan összedolgozni jéghideg vízzel, majd ezt az omlós tésztát kell hajtogatni. Így potom másfél óra alatt letudható a feladat, utána már csak pihentetés vár a levelesre.

A meggyes-pudingos leveles papucs receptjéért kattints a képre!

A gyermekkor íze

Maga a sütés már szinte semmi feladat volt, főleg a tésztahajtogatás után: nyújtás, szeletelés, pudinggal és gesztenyepürével töltögetés, majd hajtogatás. Fél órával később pedig ott álltam két forró tepsi felett, amelyeken gőzölögtek és illatoztak gyermekkori kedvenceim.

Az illatos gesztenyés táska receptjéért kattints a képre!

Mennyivel jobb így újraélni a régi emlékeket: valós illatot beszívva, az omlós leves tésztába és édes töltelékbe harapva, porcukrot az orra kenve! Ajánlom őket mindenkinek, sok-sok szeretettel!

A gesztenyés táska receptjét itt, meggyes-pudingos papucs receptjét pedig itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók és recept: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket a finomságokat is készítsd el otthon:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...