11 hentes, ahol úgy kolbászolhatsz, mint Alex Brubeck

Vannak még igazi táncoló lábú könyöklőpultos kolbászlelőhelyek? Fröccsen még a hurka zsírja a redős sarkú papírtálcára?

Korán van, kint vagy a piacon, karodon már egy teli szatyor, benne zöldség, gyümölcs, tojás, van már súlya. Elmész a lángosos előtt, megcsap a semmivel sem összekeverhető, kicsit fáradtabb olaj szaga, látod, hogy szépen be van kékülve a befőttes üvegben tárolt fokhagyma… de továbbállsz. Fél 8-kor csak nem kéne sajtos-tejfölöst enni… a pecsenyéstől érkező illatokra és a csalamádéra viszont már nem tudsz nemet mondani. Elvégre, egy fokkal kevésbé okoz lelkiismeret-furdalást, ha mondjuk simán savanyúval körítve fogyasztod a májas hurkát… de ki az, aki megállja, hogy akár egy kevésbé minőségi karéj nélkül kérje ki a pecsenyéstől a húsételét?

Szervét Tibor, alias Alex Brubeck a Valami Amerikában / Fotó: Valami Amerika / Budapest Film

A hentes, ahol mindenki egyenlő

Ha a kolbász-hurka tengelyen nézelődünk, akkor szerencsére akadnak még olyan hentesek, ahol talpon állva fogyaszthatjuk el a zsírdús disznótoros tételeket, sokszor korán reggeltől egészen zárásig.

Azért is nagyszerű és demokratikus helyek ezek, mert egyszerre van jelen a sietős irodista, aki inkább a hűtőben hagyta a napi rendelős fitnessmenüjét, a közelben dolgozó szobafestő, akinek felesége aznapra nem csomagolt ellátmányt, az idős úr, aki mindig becsomagoltatja a kolbász végét a daxlijának, pedig megmondták már neki az éves oltásnál, hogy nem kéne henteses feldolgozott hússal tömni őt, de a modern büféktől és street food helyektől megcsömörlött gördeszkás arc is be-betér, mert vegán barátaival már kicserélte az összes hummusz- és muhammarareceptet, de igenis vágyik a sült császárra, hiszen ő nem vegán, csak érdekli a téma és a húsmentes tudatállapot.

20 éve, valahol Amerikában

Ugye emlékszünk még a Valami Amerika (ki sem merem mondani, de idén 20 éves moziról beszélünk!) jelenetére, amikor a Szervét Tibor alakította Alex Brubeck és Ónodi Eszter, vagyis Eszter egy egészen idilli hangulatú hentesnél találkozik, ahol Alex a saját bicskájával vágja a kolbászt?

Ez maga egy hangulat / Fotó: Terézváros Facebook-oldal

Nos, ezt a jelenet a Mester utca ikonikus Zsolnay csempés hentesüzletében forgatták, mely jelenleg felújítás és építkezés miatt zárva van, de a néhai Brauch-hentesüzlet utódja, a SR-Hússzék Kft. most a Balázs Béla utca 34-es szám alatt árulja tőkehúsait, felvágottjait és a napi meleg ételt is.

Kellett ez a filmrészlet nekünk, kellett, hogy a magyar néplélek lássa, hogy hentesezni még mindig ügy, és nem nem feledjük egykönnyen ezt a szokást.

Volt egyszer egy kolbászforradalom

A nagy gasztronómiai fellendülés idején többféle kolbászozót is kipróbálhattunk: volt, ahol személyre szabhattuk a nemzetközi konyhákból vett fűszerekkel gazdagított kolbászt és a hozzá járó extra szószokat, gyümölcscsátnikat, máshol gourmet hot dog formátumban készültek a nagyszerű kolbászos szendvicsek, de biztos megvan még a Faszaládé névre hallgató high end kolbászda, a bulinegyed közepén dübörgő kortárs hentesbisztró és a Múzeum körút rövid életű spanyol kolbászozója is. Tőlük már el kellett búcsúznunk, pedig jópofa volt ez a modern hentesüzlet-jelleg.

Verhetetlen párosítás / Fotó: Terézváros Facebook-oldal

Tuti tippjeink budapesti pecsenyésekre, hentesüzletekre:

Hogy most hova érdemes a szokásos pecsenyézős finomságokért elindulnunk? Hol nem fogunk csalódni a hamisítatlan hangulatban, az áruban?

Ahol nagyon érdemes otthonra vinni a hurkából-kolbászból:

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Címlapkép: Valami Amerika / Budapest Film


Ezeket a helyeket is keresd fel:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...