8+1 vendéglátóhely, ahová mindenképp térj be, ha Pécsett jársz

Merre vezessen az utunk jó kenyérért, ebédért, oldott hangulatért, ha Pécsett járunk, netán eleve pécsiek vagyunk?

Pécsett jártunk és látogatásunk alkalmával jól megnéztük magunknak, hogy hányadán áll most a város a gasztronómiai kínálatot tekintve. Szerencsére klassz helyeken időztünk, egyre több remek hellyel bővül a Dél-Dunántúl központja. Irány Pécs, irány a Mecsek, mutatjuk, hogy merre érdemes falatozni, lazulni.

Fluktuációval, bezárásokkal és új nyitásokkal ugyanúgy számolni kell, mint bárhol az országban (a Király utcán sétálva például éppen egy PizzaMe-t adtak át, a franchise részeként), de elmondható, hogy egyre több a hangulatosabb és minőségibb hely, több opciójuk van a lokálpatriótáknak és a turistáknak is. Fontos bázis továbbá a nagyszámú külföldről érkezett diák, akiknek bőven megvan az igényük a szuper helyekre, szívesen járnak kávézni, sütizni, ebédelni, koccintani, pláne az olyan jellegű színvonalas bisztrókba, kávézókba, éttermekbe, cukrászdákba, amikből szerencsére már nincs hiány Pécsett. A történelmi belvárosban sétálva egymást érik a lehetőségek!

Érdekes, hogy a Budapestről hódító útjára induló romkocsmakultúra – ami Berlinig elért – Pécsett még simán jelen van, több ilyet is találni, sok fiatallal és még több élettel.

Morzsa, 7621 Pécs, Király utca 42.

Szerdától szombatig, 08:00-22:00 óráig üzemel a Morzsa, ami egyben kézműves pékség (a folyamatokat az asztaloktól is figyelhetjük egy teljes üvegfalon keresztül), újhullámos reggeliző, specialty kávézó, friss és ízletes konyhával bíró bisztró és esti borozáshoz/sörözéshez is ideális bár.

Péksüteményeik és kenyereik csodásak, ételeik kiműveltek és modernek, szuper alapanyagokból, hozzáértéssel készülnek.

A Morzsa kínálata / Fotó: Morzsa Facebook-oldal

Séfjük Kurucz Attila, aki a Homoki Lodge-ból érkezett a Morzsába. A kialakítás és az enteriőr skandinávba hajló, ez a letisztult profil abszolút hiánypótló a városban. Ha ebédidőben érkezünk, levest/előételt, egy főételt és kávét választhatunk menüben. Napos időben a teraszon is sütkérezhetünk. A Morzsát vétek lenne kihagyni, vérprofi!

Orma Gerilla pékség, 7633 Pécs, Király utca 58.

2021 januárjában nyitott meg az eredetileg építész Váczi Gergő apró péksége, aminek a neve az Ormánságra utal – innen származik Gergő. Otthon, „gerilla” mód kezdte a kovásszal való történetét, rengeteget kísérletezett, később barátoknak, rokonoknak is ő készítette a szép és tápláló kovászos vekniket, melyeket biciklivel szállított ki.

Friss, ropogós kenyerek / Fotó: Orma Facebook-oldal

Ezt a romantikus időszakot felváltotta egy még idillibb epizód: saját pékséget nyitott, ahol javarészt közeli termelők és szakemberek alapanyagaival és eszközeivel sütnek. Kenyerek, bagettek, focacciák, gyökérkenyerek sorakoznak az állványon, olaszos-franciás-magyaros péksütik várják, hogy felkapják és elfogyasszák őket. Szívélyes kis pékség, sok kísérletezéssel, újdonsággal és szeretettel.

Eleven Vinotéka és bár, 7621 Pécs, Széchenyi tér 7.

A Dél-Dunántúlon sem elhanyagolható a szőlőtermesztés és a bortermelés kérdése, bár leginkább Szekszárd vívta ki a figyelmet. Pécs belvárosában az Eleven Vinotéka igazi borkedvelő Mekka, hiszen óriási szelekciót tettek össze és folyamatosan változnak, frissülnek a tételek.

Az Eleven kínálata / Fotó: Eleven vinotéka Facebook-oldal

A közeli vidék boraitól, a legjobb spanyol cavákig minden tematikában megtalálhatjuk a számításainkat, ráadásul borbárként is jól teljesítenek. A hetekben költöztek új helyre, de ami biztosan megmaradt, az a borok tisztelete, szeretete és a hozzájuk kínált falatok sokszínűsége. 16:00-23:00-ig lehet koccintani az Elevenben, a borok mellé csipegetnivaló tapasok és táblás ajánlatok közül is lehet választani.

Mandala Étterem, 7621 Pécs, Perczel Miklós utca 26.

Vegetáriánus étterem a Mandala, szívélyes vendéglátással, megnyugtató atmoszférával, kellemes kerthelyiséggel. Nem úgy gondolnak a húsmentes konyhára, hogy helyettesítenek, sokkal inkább növényi alapra támaszkodnak és kreatívan hozzák ki a legtöbbet a témából.

Van bőven gluténmentes választási lehetőség, teljesen vegán ételek is készülnek náluk.

A Mandala kínálata / Fotó: Mandala Facebook-oldal

Az adagok bőségesek, az ízeknek pedig van karaktere, itt szó sincs a megúszásról! Vegáknak és „nemvega” barátaiknak is jó választás, a választék sűrűn frissül, ebédmenüt is kínálnak, délidőben mindig nagyon él a hely. A Mandala puszta létezése is jól mutatja, hogy mekkora fejlődésben van Pécs gasztronómiája: egy teljesen vegetáriánus étterem is sikerre mehet.

Café Partisan, Széchenyi tér 15.

Minden, ami menő és kortárs, ami kávé, koktél, zene, művészet, poké és szórakozás. Igazi kultúrkávézó és bár a Partisan, egy olyan hely, ami a világ bármely nagyvárosában megállná a helyét.

A Partisan hangulatos belső tere / Fotó: Partisan Facebook-oldal

Az enteriőr és az arculat úgy trendi, hogy közben megvan a saját kis karaktere is, tehát nem áll be a sorba, a kínálat zavarba ejtően széles, a szerviz pedig kedves és odafigyelő. Mindig jó beülni hozzájuk, legyen szó egy erős feketéről, egy sütiről, vagy munka után egy frissítő gin tonicról. Tényleg kötelező találkozópont!

Rokusch, 7624 Pécs, Rókus utca 7.

Reggeliző és kávézó, ahol szívesen töltik a szüneteket a sokszínű pécsi diáktársadalom tagjai, a gasztronómiára és jó kávéra fogékony fiatal felnőttek, a már kialakult ízléssel bíró ínyencek is.

A Rokusch kínálata / Fotó: Rokusch Facebook-oldal

A Rokuschban mindig laktatóak a bagelek, saját pörkölésű kávéik mellett elég rendesen rácsavarodtak a különböző frissítő- és élénkítő italok kínálatára, emellett pedig a pécsi Kemencés pékség szállítja nekik a péksütiket, klasszikusabb süteményeket is. Igyekvő, újító, szívből jövő amit csinálnak, nem véletlen, hogy nagyon szereti őket a város.

Reggeli és Nappali, 7621 Pécs, Király utca 23-25.

Már több mint 10 éve boldogítja a pécsieket a Nappali, ami romkocsma-kultúrkocsma tengelyen mozog és igazi pezsgő találkozóhely, sörrel, borral, bármikorral. 2017-ben csatlakozott hozzá a Reggeli, ami, ahogy neve is mutatja, elsősorban a nap első felére koncentrál (08:00-15:00).

Ezen belül a kiváló kávéra, egyéb frissítőkre, frissen préselt zöldség- és gyümölcslevekre, valamint tiszta és őszinte, 80-90%-ban helyi alapanyagokból készült ételekre.

A Nappali és a Reggeli / Fotó: Nappali és Reggeli Facebook-oldal

Legyen az helyben sütött péksüti, tartalmas bundás kenyér, vagy éppen répa és retek rostjából készülő vagány burger. A Reggeli egyike az ország legrövidebb ellátási lánccal működő helyeinek, az atmoszféra marasztaló, a választék akár Koppenhága, Berlin vagy London városaiban is megállná a helyét. Kivéve, hogy ott nincs ilyen friss medvehagyma, Pécs-környéki boldog tojás és harsogó körte.

Trüffel Cukrászda, 7627 Pécs, Hársfa út 34.

A pécsiek egyik kedvence a Trüffel Cuki, ami már 12 éve jelent biztos pontot, ha szülinapi tortarendelésről, aprósütik vásárlásáról, egy-egy szelet süteményről van szó. Klasszikus vonalat visznek, de azért a trendekre is figyelnek, így a francia krémes, az ischler és Eszterházy mellett megfér a vegán csokitorta, a macaron, vagy a cukor- tej- és lisztmentes sütemények.

A Trüffel kínálata / Fotó: Trüffel Facebook-oldal

Az alternatív megoldásokat leszámítva a tejszínhab, a csokiganázs és a lekvár is békebeli, a legtermészetesebb módon készülő fagylaltjaik is szuperek!

Teleky Főz

Teleky Zoltán Pécs egyik igazán fontos alakja, ha vendéglátásról beszélünk. A szakember a 2021-ben alakult Baranyai Gasztronómiai Klaszter elnöke, több vendéglátóhely tartozik vezetése alá, igazi lokálpatriótaként egyengeti a pécsi gasztroéletet. Amikor ő megjelenik az üst vagy a szmókerszekrény mellett, várható, hogy a helyi ínyencek köré sereglenek. Szokásos örömfőzéseit általában az egyetemi városban lévő ROOM Bistroban tartja.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Szerző: Pákozdi Nóra

Címlapkép: Café Partisan Facebook-oldal


Ismerj meg még több izgalmas helyet:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...