Patisszon, az ehető UFO: mire használd ezt a cuki nyári tökfélét? Mutatjuk!

Cuki fehér UFO, amit a gyerekek imádnak rántva – ez a most szezonális tökféle csak úgy kínálja magát, mi pedig hajlamosak vagyunk elfelejtkezni róla. Itt a patisszon! 

Szeretitek a patisszont? Ugye, hogy szinte csak rántva ismerjük? Pedig csak úgy, mint ahogy a tök sem csak tökfőzelékben finom, a patisszon is remekül illik megannyi ételbe!

Tipp:

​Vásárláskor nyomogassuk meg a patisszont. Csak akkor vegyük meg, ha ujjunkkal nem tudjuk benyomni. Az egészséges patisszon fehér-csontszínű, a nagyon friss egy kicsit zöldes. Ha puhább, maximum főzeléknek lesz jó!

De mit is kell tudni a most szezonális patisszonról?

  • a tökfélék családjába tartoziktápértéke a családtagokéra jellemző
  • magas víztartalmú, így rendkívül alacsony energia- és szénhidráttartalma miatt nagyon jól beilleszthető a testsúlycsökkentő étrendbe

  • 10 dkg energiatartalma mindössze 17-20 kcal (!), szénhidráttartalma pedig 3-4 gkis mennyiségben tartalmaz B-vitaminokat, nyomelemeket (vas, réz, cink, mangán)

  • kálium- és C-vitamin-tartalma jelentős

  • könnyen emészthető, mert rosttartalma nem túl magas

{ CKÉP = 64792, 6 }

Milyen receptben használhatjuk?

Szinte bármilyenben, íze semleges, mint a sima töké vagy a cukkinié. Levesnek ugyanúgy felhasználható, mint a sütőtök, főzhetünk belőle főzeléket, tölthetjük hússal, rizzsel, más zöldségekkel, bundázhatjuk, savanyíthatjuk télire, lehet belőle rakottas, lecsó és pörkölt.

Patisszon torta

A családunk több tagjától is folyamatosan kapjuk a cukkinit, tököt, patisszont, sárga és zöld változatokban; rántva/töltve/rakva pedig - éppen ezért - már kezdtük unni. Belehalnék, ...

Tejfölös patiszonpörkölt

Anyukámtól lestem el még jó régen, ő már a 80-as években felfedezte a családnak a patiszont. Rántva, töltve, és így tejfelesen-pörköltösen. Kukori ez esetben nem annyira lelkes, ...

A fűszerek közül jól kijön a kaporral, fokhagymával, majoránnával, petrezselyemmel, az egzotikusabb fűszerek közül pedig a fahéjjal, kardamommal és szerecsendióval. A nagyobb, keményebb magok pedig száríthatóak, később pedig tuti salátafeltétként hasznosíthatóak.

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

Címlapkép

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...