Szeretitek a patisszont? Ugye, hogy szinte csak rántva ismerjük? Pedig csak úgy, mint ahogy a tök sem csak tökfőzelékben finom, a patisszon is remekül illik megannyi ételbe!
Tipp:
Vásárláskor nyomogassuk meg a patisszont. Csak akkor vegyük meg, ha ujjunkkal nem tudjuk benyomni. Az egészséges patisszon fehér-csontszínű, a nagyon friss egy kicsit zöldes. Ha puhább, maximum főzeléknek lesz jó!
De mit is kell tudni a most szezonális patisszonról?
- a tökfélék családjába tartoziktápértéke a családtagokéra jellemző
magas víztartalmú, így rendkívül alacsony energia- és szénhidráttartalma miatt nagyon jól beilleszthető a testsúlycsökkentő étrendbe
10 dkg energiatartalma mindössze 17-20 kcal (!), szénhidráttartalma pedig 3-4 gkis mennyiségben tartalmaz B-vitaminokat, nyomelemeket (vas, réz, cink, mangán)
kálium- és C-vitamin-tartalma jelentős
könnyen emészthető, mert rosttartalma nem túl magas
{ CKÉP = 64792, 6 }
Milyen receptben használhatjuk?
Szinte bármilyenben, íze semleges, mint a sima töké vagy a cukkinié. Levesnek ugyanúgy felhasználható, mint a sütőtök, főzhetünk belőle főzeléket, tölthetjük hússal, rizzsel, más zöldségekkel, bundázhatjuk, savanyíthatjuk télire, lehet belőle rakottas, lecsó és pörkölt.
A fűszerek közül jól kijön a kaporral, fokhagymával, majoránnával, petrezselyemmel, az egzotikusabb fűszerek közül pedig a fahéjjal, kardamommal és szerecsendióval. A nagyobb, keményebb magok pedig száríthatóak, később pedig tuti salátafeltétként hasznosíthatóak.
Ezeket láttad?
Ezeket olvastad már?
Tök, cukkini, patisszon
Itt a szezonjuk a tökféléknek, amelyek nagyon alacsony energiatartalmuk miatt kiválóan beilleszthetők a fogyni vágyók étrendjébe.
Bodon Judit dietetikus10 fűszernövény, ami az otthonodban is megterem
Ültess most, és élvezd a friss fűszernövényeket egész évben - az ablakpárkányod lesz a legújabb veteményesed, így új szintre emelheted a főzést!
Országh KittiEzekben az élelmiszerekben több a C-vitamin, mint gondolnád
A C-vitaminról ezentúl nem csak a citrom és a paprika jut majd eszünkbe!
KesselKedvencünk, a PETREZSELYEM: mire jó, miért, és miben használd?
A petrezselyemről (azaz a fehérrépáról és isteni, zsenge zöldjéről) nem tudnánk túl sok rosszat mondani, de nem is akarunk. Mutatjuk inkább, miért jó, és mibe használd!
Brecz Judit