A paszternák vagy másnéven pasztinák nem gyakran kerül elő a főzések során manapság. Ha mégis teszünk vele egy próbát, akkor a krumpli felhasználáshoz hasonlóan kell eljárnunk. És higgyétek el, megéri! Mutatjuk máris, mi az a 4 tulajdonsága, amiért novemberben be kell iktatni az étrendünkbe a paszternákot!
Kattintsatok a galériára, hogy megismerjétek a pasztinák jótékony hatásait
2. Ásványianyagok és egyebek
Relatíve magas a kalcium-, foszfor- és vastartalma, mindemellett fehérje is nagy arányban található benne, ami nem sok zöldségről mondható el. 100 grammja mindössze 75 kcal, amiből 1,2 gramm fehérje. Összehasonlításképp: a sárgarépában 0,9 gramm a fehérje.
4. Az egészség fő szponzora
Illóolajtartalmával görcsoldó hatással is bír ez a csoda zöldség, és nem szabad figyelmen kívül hagyni kalcium- és foszfortartalmát sem. A kalcium központi szerepet tölt be a csontok egészségében, míg a foszfor a csontok felépülésében, az idegrendszer működésében, a fehérje-szénhidrát-zsíranyagcserében tölt be fontos szerepet.
További őszi tartalmakért olvass tovább: