Ismerd meg jobban a paszternákot - ezért érdemes vele sütni, főzni

A paszternák, vagy más néven pasztinák vagy peszternák egy finom gyökérzöldség, a répa rokona, de nem egyenlő a fehérrépával. Évezredek óta termesztik az egész világon.

A paszternák kinézete hasonlít a sárgarépához és a petrezselyemgyökérhez. A hosszú, krémszínű gumós gyökérzöldség íze édeskés, enyhén diós. Amellett, hogy egyedi ízt ad az ételeknek, a paszternák hihetetlenül tápláló, és fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár.

Ismerd meg jobban a paszternákot - ezért érdemes vele sütni, főzni

A paszternák remek rost-, C-vitamin-, K-vitamin- és folátforrás, valamint más fontos mikroelemek is vannak benne. Egy csésze (kb 133 gramm) paszternák nagyjából 100 kalória. Szénhidrát 24 gramm, rost 6,5 gramm, fehérje 1,5 gramm, zsír 0,5 gramm van egy adagban. C-vitamin tartalma az ajánlott napi bevitel 25% -a, K-vitaminból ugyancsak  25%, míg E-vitaminból 13%, magnéziumból pedig a javasolt napi mennyiség 10% -a található benne.

Gesztenyés paszternákkrémleves

A pasztinák vagy paszternák méltatlanul mellőzött alapanyag, pedig nagyon szuper fogásokat készíthetünk belőle. Mi most egy csodálatosan krémes, gesztenyével turbósított, telt ízű ...

A paszternák magas tápanyagtartalma mellett sok antioxidánst is tartalmaz. Az antioxidánsok egészségvédő vegyületek, amelyek segítenek megelőzni az oxidatív stresszt, és csökkenthetik a sejtek károsodását. Tudományos kutatások szerint az antioxidánsok védelmet nyújthatnak a krónikus állapotok, például a rák, a cukorbetegség és szívbetegségek ellen. A paszternákban sok az aszkorbinsav, vagyis C-vitamin, amely fontos antioxidánsként is funkcionál. A zöldség poliacetiléneket is tartalmaz, amelyek rákellenes tulajdonságokkal bírhatnak egyes kutatások szerint.

Az alacsony kalóriatartalmú, rostokban gazdag paszternák a rosttartalma miatt kiválóan kiegészíti az egészséges fogyókúrát. Mivel a rost lassan halad át az emésztőrendszeren, segít hosszabb ideig telítettnek érezni magunkat, így pedig csökkenhet az étvágy és az ezáltal az elfogyasztott ételek mennyisége is. Egy csésze (133 gramm) paszternákban 100 kalória van, és 6,5 grammnyi rost jut általa a szervezetbe. A gyökérzöldségnek magas a víztartalma is, körülbelül 79,5%.

A paszternák pépesíthető, pörkölhető, pirítható, főzhető, süthető, grillezhető. Számos ételnek ad gazdag ízt, különösen jól használható levesek, pörköltek, rakottasok, fasírtok és pürék esetében. Könnyen felcserélhető szinte bármely gyökérzöldség paszternákra a kedvenc receptjeidben, például rakottasokban - beleértve a sárgarépát, burgonyát és fehérrépát is.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Forrásunk volt.


Készítsd el ezeket az őszi finomságokat is:

Legújabb receptek

Díszített focaccia sajtkrémes alappal

Én a tésztából tettem el egy darabot, és fonást is készítettem rá. Tetszőlegesen díszítettem, saját ötlet alapján. Nagyon finom ízt ad neki a rozmaringág. Úgy összességében az ...

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Húsvéti vendégváró őzgerinc

Mostanában nincsenek túl jó napjaim. Arra gondoltam, hogy legalább összeállítom a húsvéti menüt, hátha ez feldob egy kicsit. Egyébként is épp itt is az ideje a tervezgetésnek, hisz ...

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!