Annak ellenére, milyen egyszerű feladatnak tűnik a párolt spenót elkészítése, több ponton is hiba csúszhat az egyenletbe: mivel maguk a zöld levelek is gyengédek, és ízük is hasonlóan „sérülékeny”, érdemes tényleg odafigyelni, hogyan bánunk velük. Tartózkodjunk a nagyon agresszív módszerektől, hogy mind állagban, mind aromában tökéletes párolt spenótot kapjunk, ne csak vizes, íztelen leveleket.
Nézd meg galériánkban a tökéletes párolt spenót elkészítésének lépéseit!
5 tipp, amitől tényleg finom lesz a frissen párolt spenót
Mosd meg alaposan
A friss, leveles spenót ezerszer finomabb, mint a fagyasztott verzió, persze ennek is megvannak az árnyoldalai: például, ha nem mossuk meg elég figyelmesen, homokszemek maradhatnak a megpárolt zöldségben is. Érdemes ezért a spenótot tényleg alaposan leöblíteni: merítsük egy nagy tál hideg vízbe, majd lehetőség szerint salátacentrifugán pörgessük ki.
Alacsony lángon párolj
Könnyen le tud kapni a serpenyőben a spenót, ilyenkor pedig barna színű és kesernyés ízű lesz. Ennek elkerülése végett mindig tartsuk alacsony szinten a lángot az edény alatt, folyamatosan kevergessük a leveleket, hogy egyenletesen, de lassan párolódjon a spenót.
Ne használj fedőt
Mivel nagyobb nedvességtartalmú zöldségről beszélünk, utat kell engednünk a párolgó folyadéknak főzés közben. Ellenkező esetben túl nedves, vizes lesz a végeredmény, és az ízek is kevésbé lesznek koncentráltak. Fedő nélkül pároljuk a spenótot, hadd távozzon minél gyorsabban a levelekben lévő sok víz.
Spenótos finomságok, ahol jól jönnek majd e tippek:
Villámgyors török pide
A pide a törökök pitéje, amit mindenféle izgalmas feltétekkel készítenek, és gyakran jellegzetes csónakalakot ölt. Most egy megúszós verziót mutatunk leveles tésztából, amire ...
Gözleme – spenóttal-fetával töltött török lepény
Németországban kóstoltam először ezt a török lepényt, a legjobb streetfood, amit valaha ettem. Próbáljátok ki, és várom a véleményeket.
Hiánypótló vegetáriánus rakott krumpli (spenótos-pórés-gorgonzolás)
Vannak ételek, amelyek húsmentesen egyszerűen értelmüket vesztik – a listát magabiztosan vezeti a magyaros rakott krumpli. Persze mindez csak annak köszönhető, hogy a vega verziót úgy ...
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több hasznos konyhai tipp vár itt: