A szakértő elárulta, miként kerülheted el a paradicsomvészt

Sok hobbikertész február végén szokta elvetni a paradicsommagokat, így még akad egy kis idő átgondolni, hogy melyik fajta a legellenállóbb a betegségekkel szemben.

Ha te is februárban szoktad elültetni a paradicsom magjait, akkor előtte ajánlott tájékozódni, hogy mely fajták ellenállóbbak a betegségekkel szemben, hiszen csak így tudod elkerülni a kellemetlen paradicsomvészt (fitoftórás betegség). Az Agrofórum nemrég egy szakértő segítségét kérte ki azzal kapcsolatban, hogy kapható-e olyan paradicsomfajta, amely ellenáll a fitoftórás betegségnek. A válasz szerencsére „igen" volt. Mutatjuk, hogy a szakértő, Dr. Csorba Virág kertészmérnök szerint mely paradicsomfajták a legszívósabbak.

A szakértő elárulta, miként kerülheted el a paradicsomvészt

Több olyan paradicsomfajta is létezik, amely ellenálló a betegségekkel szemben

Általában vírusrezisztens (dohánymozaik, bronzfoltosság) paradicsomfajták kaphatók a boltokban, de más kórokozóknak (fuzáriumos betegség, verticiliumos hervadás, kladospóriumos betegség, lisztharmat) ellenálló fajták is elérhetők. Ám a legnagyobb bajt általában a fitoftórás betegség okozza. 

Az említett betegség ugyanis csapadékos évjáratban nagyon gyorsan képes terjedni, így nemcsak a terméseket teszi tönkre, hanem az egész növény pusztulását is okozhatja

– írja a Sokszínű vidék cikke.

A szakértő szerint a kórokozó ellen a vetésváltással, a helyes sor- és tőtávolság kialakításával, valamint a rendszeres megelőző kémiai védekezéssel lehet tenni.

Ezenfelül pedig érdemes olyan paradicsomfajtát választani, aminek meg se kottyan ez a betegség.

Ezek a paradicsomfajták a legszívósabbak

Dr. Csorba Virág kertészmérnök kiemelte, hogy azoknál a fajtáknál, amelyek kevésbé fogékonyak a betegséggel szemben, általában a vetőmagok csomagolásán fel van tüntetve ez az információ. A fitoftóra ellenálló fajták többek között a Romello, Primavera, Primabella, Pyros vagy a Philovita és a Phantasia.

Forrásunk volt.


Még több friss hír:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...