Erre még talán nem használtad a paradicsomkonzervet

Amikor nagyban dúl a tél, és sehol egy szép, érett paradicsom a láthatáron, akkor ugyan mihez kezdhet az az ember, aki mégis valami paradicsomosat kíván enni? Nos, konzervet használ! És mit főz belőle? Lássuk!

Talán a legtöbbször shakshukát vagy tésztaszószt főzünk belőle, a paradicsomkonzerv azonban ennél sokkal többre képes. Nem elég, hogy a szezonon kívül kihúz minket a csávából, rengeteg savanykás, gazdag íz van belezárva, amit ki tudunk hangsúlyozni, ha okosan bánunk bele. A paradicsomkonzervet megannyi ételbe belefőzhetjük, ezzel átadva a gyümölcs legjobb tulajdonságait a fogásnak.

Erre még biztosan nem használtad a paradicsomkonzervet

Főzzük levesbe

Nem csak paradicsomleves készülhet a konzervből (bár ez is egy nagyon jó megoldás, amikor nem jutunk friss alapanyaghoz): szinte az összes leves profitál abból, ha egy adag paradicsomot belezúdítunk.

Amikor vízzel felhúzunk egy levest, a folyadék egy részét cseréljük ki paradicsomkonzervvel.

Így sokkal ízgazdagabb lesz az étel, több okból is. A paradicsom savassága jobban előhozza az aromákat, miközben nem nyom el semmit, hiszen nem olyan erőteljes szereplő. A kevesebb víz több helyet enged a levesben lévő zöldségeknek, húsoknak és fűszereknek.

Tényleg majdnem az összes levesben működhet a paradicsom (amiből mindig a darabolt, leves verziót használjuk, ne az egészet): zöldség- és ragulevesekben, gulyásokban, minestronékban.

Sőt, krémlevesekbe is kerülhet: a sütőtök, répa, édesburgonya például nagyon jól megfér vele egy lábasban.

Csicseriborsós minestrone

Leves mindig a megfelelő idényzöldségekből, így lehet egyszerűen megfogalmazni a minestrone mibenlétét. Ebben a hűvös időben a könnyedebb hagyma, zellerszár, paradicsom és répa mellé ...

A leggyorsabb pizzaszósz

Egy igazán finom házi pizza a tésztán kívül a szószon alapszik, amit ugyan megvehetünk előre beízesítve a boltban, vagy megfőzhetünk magunk is. Mégis a legegyszerűbb, leggyorsabb és legízletesebb opció a szerény konzervben lakozik.

Egyszerűen öntsük a paradicsomkonzerv tartalmát egy turmixgépbe egy kis sóval, borssal és a nekünk szimpatikus fűszerekkel (bazsalikom, oregano), majd dolgozzuk tetszőlegesen darabos állagúra.

A szósz lényege az egyszerűség: nem kell bele sem fokhagyma, sem dinsztelt hagyma, inkább engedjük, hogy a paradicsom savanykás íze elő tudjon jönni. Így a feltéteinknek is több tér jut az érvényesülésre.

Csiperkegombás-rukkolás pizza

Ha még nem készítettünk otthon pizzatésztát, akkor kezdjük el. Olcsóbb, jobb, finomabb, és nem mellékesen tudjuk, miből készült. Jelen esetben erre pizzára feltétként póréhagymás ...

Margherita pizza

Paradicsomszósz, mozzarella és bazsalikom - ez a szentháromság a Pizza Margherita, az olaszok pizzáinak egyik legalapvetőbbike.

Kolbászos tepsis pizza

A tepsis pizza egyetlen titka, hogy érdemes kiolajozott tepsin pihentetni/keleszteni a begyúrt tésztát, utána sokkal egyszerűbben méretre formázható, és könnyen ki is csúszik majd a ...

Dobjuk fel a gabonaköretünket

Persze főzhetünk egy fazék sima rizst is, de mennyivel finomabb végeredményt kapunk majd, ha hozzáadunk egy paradicsomkonzervet is a dologhoz? Sőt, ne is álljunk meg a rizsnél, használjunk paradicsomot minden főtt gabonaköretünkhöz.

A vízzel együtt öntsük a gabonához az elején, majd főzzük meg a szokásos módon.

Kellemes, enyhén piros színű köretet fogunk kapni, amiben puha paradicsomkockák is lesznek. Egy fokkal tovább is vihetjük a fogást, ha különböző fűszereket is szórunk hozzá: bors, kömény, koriander, pirospaprika, sőt, egy kis chili is működhet, persze csak akkor, ha ízben illik a főételünkhöz.

Fűszeres rizses hús

Ezzel a kajával a maradékoknak adhatsz új életet! Mehet bele a rizs, a sült hús, bármilyen zöldség, sőt még savanykás gyümölcs is. A fűszerezés is rajtatok áll, viszont ezt a ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Konyhai praktikák minden napra:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...