A paradicsom titokzatos összetevője

Lecsóra fel! Tudtad, hogy a paradicsomban található likopin antioxidáns hatása sülve-főve jobban érvényesül?

A paradicsom „különös ismertetőjegye” a likopin, amely fontos antioxidáns, bizonyítottan hatékony a különböző daganatok, köztük a prosztatarák megelőzésében, kezelésében és nem mellesleg ő felelős a paradicsom gyönyörű színéért is.

Dietetikusként és háziasszonyként lelkes hirdetője vagyok az idény szerinti zöldségek és gyümölcsök fogyasztásának. Amellett, hogy sok főzeléket eszünk, ellenálló-képességünk megőrzése érdekében elengedhetetlen, hogy nyersen is fogyasszuk ezeket. A vitaminok némelyike, különösen a növényekre jellemző C-vitamin egy része hőkezelés hatására elvész. A paradicsomban lévő likopin azonban kivételt képez, hiszen feldolgozott formában, sülve-főve és zsiradékkal együtt fogyasztva jobban hasznosul, mint nyers formában. Jó tudni, hogy az érettebb paradicsomok több likopint tartalmaznak, ezért ha házilag teszünk el passzírozott paradicsomot, paradicsompürét, ketchup-ot, várjuk meg, amíg szép pirosak lesznek a kertben a paradicsombogyók, ha pedig vásároljuk, figyeljünk rá, hogy érett példányokat válasszunk!

De mire való ez a furcsa nevű anyag?

A likopin növényi színanyag, antioxidáns, gyökfogó vegyület, ami annyit jelent, hogy képes megkötni a „kártékony” szabad gyököket. A szabad gyökök felelősek többek között a daganatos betegségek kialakulásáért. A likopin hatásosságát többféle daganat megelőzésével sikerült kapcsolatba hozni, a prosztatarák megelőzésében és kezelésében egyértelműen igazolódott hatásossága. Nyilvánvalóan a likopin, nemcsak a piros paradicsom kizárólagos összetevője, más piros színű növények ugyancsak tartalmazzák. A gyümölcsök közül a görögdinnyében, a piros grapefuitban is megtalálható, de jellemzően ezeket nyersen esszük, így csak kevés szívódik fel belőlük. A csipkebogyó sok likopint tartalmaz, hőkezelve is fogyasztjuk, viszont csekély mennyiségben és alkalomszerűen. A likopin-verseny egyértelmű nyertese a piros paradicsom és a belőle készült ételek, élelmiszerek: a paradicsompüré, a paradicsomszósz, a pizzaszósz, a ketchup.

A likopinban gazdag étrend megvalósítása szerencsére nem okoz nehézséget, mind a hazai, mind a népszerű mediterrán konyha bővelkedik paradicsomos ételekben. Fogyasszuk őket minél gyakrabban, akár naponta is!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...