Pan con Tomate: a reszelt paradicsomos kenyér, ami egyszerű nagyszerűségével tesz boldoggá

A lédús, érett paradicsomok sok isteni ételhez adhatják a napfényes, piros erejüket, néha azonban nem kell túlgondolni a dolgot: főzés és sütés nélkül is készíthetünk velük ínyenc fogásokat. Ilyen a pan con tomate is. Na de mihez kell a reszelő?

Amikor a paradicsom különböző elkészítési módjaira gondolunk, talán nem a reszelés lesz az első, ami eszünkbe jut. Pedig a nyár kedvencét igenis le lehet reszelni: ilyenkor egy héjmentes, pépes pürét kapunk. De miért lenne szükségünk erre? Például azért, hogy elkészítsük Spanyolország egyik legszerényebb, mégis leglenyűgözőbb tapasát, a paradicsomos pirítóst, avagy pan con tomatet.

A kulcs: az egyszerűség

Ha elsőre nem fogott meg még a recept, akkor maradj egy kicsit! Mindjárt kiderül a titok. A pan con tomate lényege nem az elkészítés vagy a tálalás, hanem az egyszerűség. Mivel azonban tényleg „csak” egy paradicsomos pirítósról van szó, ezt az egyszerűséget nem szabad hagyni hanyagsággá vagy igénytelenséggé fejlődni.

Mindenképpen válasszunk jó minőségű alapanyagokat, mert ezek biztosítják, hogy a szerény ízek mégis az egyik leggazdagabb tapasélményt adják majd.

Paradicsomot reszelni?

De térjünk rá a reszelőre! Ahhoz, hogy elérjük a tapashoz szükséges paradicsomállagot, erre a konyhai eszközre lesz szükségünk. A paradicsomokat vízszíntesen kell félbevágni, majd a vágott felüket kell elkezdeni reszelni.

Csak addig reszeljük, amíg a héjat el nem érjük: lapos tenyérrel mozgassuk a paradicsomot, így kinyerhetjük az összes pépet. Az így kapott pürét ízesíthetjük egy kevés sóval, ha szeretnénk.

Ropogós, fokhagymás kenyér

Ahogy a paradicsom, úgy a kenyér esetében is fontos a minőség: egy friss, levegős, ropogós ciabatta például kiváló választás. Az ebből vágott szeleteket olívaolajjal megkenve süthetjük ropogósra serpenyőben vagy sütőben.

Ezek után pedig egy ismerős mozdulatsor következik: a fokhagymás pirítósok technikáját alkalmazva ízesíthetjük a ciabattát, mielőtt rákanalazzuk a paradicsomot.

És tényleg ennyi: 5 (magas minőségű) hozzávaló, minimális idő és energia, és már az asztalra is kerülhet az egyik legfinomabb spanyol tapas. Érjen meg egy próbát!

Készítsünk pan con tomatet!

Hozzávalók:

3 nagy db paradicsom (fontos, hogy nagyobb és érett darabokat használjunk), 1 dl olívaolaj (a kenyérre csepegtetve/kenve), 2 gerezd fokhagyma (a kenyérre dörzsölve), 0.5 kg kenyér (rusztikus kenyér - én ciabattát használtam), só ízlés szerint (a legjobb tengeri sópehellyel, például Maldon sóvirággal), fekete bors ízlés szerint (opcionális), 1 fél lime-ból nyert limelé (nem kötelező, de kellemes ízt ad a paradicsom és a fokhagyma kontrasztjaként)

A paradicsomot megmossuk, majd vízszintesen kettévágjuk. Egy reszelőt helyezünk egy nagy tálba (de használhatunk nagy lyukú dobozos reszelőt is). Átdörzsöljük a paradicsom félbevágott felületét a reszelő nagy lyukain, és lelapított tenyérrel a paradicsomot előre-hátra mozgatjuk.

Fontos, hogy az érett paradicsom húsát kell lereszelni, a bőrét nem! Dobjuk ki a paradicsombőrt, a paradicsompépet pedig ízlés szerint ízesítsük sóval.

A felszeletelt ciabattát (vagy más rusztikus, kézműves kenyeret) vágódeszkára fektetjük, meglocsoljuk vagy lekenjünk olívaolajjal, majd előmelegített sütőben (grillfunkción) vagy egy forró serpenyőben ropogósra sütjük 2-3 perc alatt. Akkor lesz tökéletes, ha szélei sötétedni (szenesedni) kezdnek. Vegyük ki a kenyeret a sütőből/serpenyőből, és dörzsöljük be a megtisztított fokhagymagerezdekkel.

A kenyérre kanalazzuk rá a reszelt paradicsompépet, locsoljuk meg a maradék extra szűz olívaolajjal, és ízesítsük tengeri sópehellyel. Megszórhatjuk friss fűszernövényekkel is. Azonnal tálaljuk!

Ha további tapasokat is tennél mellé:

Tonhaltatár

Tonhaltatárt egy csomó olaszországi étterem menüjében találhatunk, de ilyet csak egy helyen, a Luccabeli Stravinsky előételei között. Ez a bár olyan, akár egy berlini művésztanya. A ...

Bang bang kukorica

A nyári grillezések új kedvence lesz ez az édes-fűszeres szósszal megkent kukorica, ami új szintre emeli a főtt/grillezett kukorica fogalmát. A Bang bang szószra keresztelt pác egyébként ...

A pan con tomate teljes receptjét ide kattintva találod meg, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Recept és fotók: Hering András

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További izgalmas, ízgazdag receptek, amiket próbálj ki:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...