A paradicsom, a padlizsán gyümölcs?

Töltött sült paradicsom

Egy egyszerűnek tűnő kérdés megválaszolása is parázs vitákhoz vezethet. Ezek közé tartozhat az is, hogy például a paradicsom, a padlizsán, az avokádó zöldség-e vagy gyümölcs. Legcélszerűbbnek tűnik, ha definiáljuk a gyümölcs és a zöldség fogalmát. A gyümölcs meghatározása úgy tűnik, egyszerű, miszerint az a növény húsos termése.

Ezek szerint a fentebb felsorolt növények mindegyike gyümölcs.Mint ahogyan az a paprika, a kukorica és persze a tök is, a körte, a birs, az alma viszont már csak áltermés. A meghatározás kibővítve tehát, a terméseket és álterméseket gyümölcsnek nevezzük.

Juhsajtos padlizsán tallér

A paradicsomot, tököt viszont leginkább zöldségként ismerjük. Úgy tűnik, zsákutcába jutottunk. Akkor próbálkozzunk a zöldség meghatározásával, hátha úgy egyszerűbb lesz a dolgunk.

A zöldségnek azonban nincs – úgymond – tudományos meghatározása. A zöldség nem botanikai kifejezés, hanem köznyelvi, gasztronómiai meghatározás, és kultúránként is eltérhet, hiszen a kialakult hagyományoktól függően is más-más jelentéstartalma lehet. Fogadjuk el alaptételként, miszerint nincs ellentmondás abban, hogy egy növényi rész botanikailag gyümölcs, de egyébként zöldségnek tekintjük.

Juhtúrós rakott brokkoli

Egy növénynek bármelyik részét, ami emberi fogyasztásra alkalmas, nevezhetjük zöldségnek. Némelyiknek a levelét fogyasztjuk (saláta, sóska, spenót) vagy a szárát (rebarbara, spárga), esetleg gyökerét (sárgarépa, petrezselyem – ennek levelét viszont már fűszerként tiszteljük) vagy húsos magjait (borsó, bab), virágját (brokkoli, karfiol), illetve gyümölcsét (és itt a kör bezárul: paradicsom, padlizsán, avokádó).

Persze a gabonaféléket, diót, fűszereket nem szoktuk zöldségként emlegetni – de mindez már senkit ne zavarjon össze.

-vm-

Sült brokkoli

Ken Hom kínai konyhájából származó receptje alapján készítettem ezt a finom köretet. Sikerének titka a sütés-párolás együttese, amely tökéletesíti az ízeket. Forrás: Szakácsok ...

Magyaros rakott padlizsán

Rakott krumplit csináltam a lakótársamnak, de nekem valami könnyebbhez volt kedvem. Ezért a tepsi egyik felébe padlizsánnal helyettesítettem a főtt krumplit. Az eredmény meglepően jó ...

Csülkös bableves nálunk (Bableves 10.)

Ez a bableves nálunk és ismerőseink körében már-már legendaszámba megy. :) A dicséret Mr Smith édesanyját illeti, ő kísérletezte ki az idők folyamán, mi csak átvettük a receptet. ...

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...