A paradicsom, a padlizsán gyümölcs?

Töltött sült paradicsom

Egy egyszerűnek tűnő kérdés megválaszolása is parázs vitákhoz vezethet. Ezek közé tartozhat az is, hogy például a paradicsom, a padlizsán, az avokádó zöldség-e vagy gyümölcs. Legcélszerűbbnek tűnik, ha definiáljuk a gyümölcs és a zöldség fogalmát. A gyümölcs meghatározása úgy tűnik, egyszerű, miszerint az a növény húsos termése.

Ezek szerint a fentebb felsorolt növények mindegyike gyümölcs.Mint ahogyan az a paprika, a kukorica és persze a tök is, a körte, a birs, az alma viszont már csak áltermés. A meghatározás kibővítve tehát, a terméseket és álterméseket gyümölcsnek nevezzük.

Juhsajtos padlizsán tallér

A paradicsomot, tököt viszont leginkább zöldségként ismerjük. Úgy tűnik, zsákutcába jutottunk. Akkor próbálkozzunk a zöldség meghatározásával, hátha úgy egyszerűbb lesz a dolgunk.

A zöldségnek azonban nincs – úgymond – tudományos meghatározása. A zöldség nem botanikai kifejezés, hanem köznyelvi, gasztronómiai meghatározás, és kultúránként is eltérhet, hiszen a kialakult hagyományoktól függően is más-más jelentéstartalma lehet. Fogadjuk el alaptételként, miszerint nincs ellentmondás abban, hogy egy növényi rész botanikailag gyümölcs, de egyébként zöldségnek tekintjük.

Juhtúrós rakott brokkoli

Egy növénynek bármelyik részét, ami emberi fogyasztásra alkalmas, nevezhetjük zöldségnek. Némelyiknek a levelét fogyasztjuk (saláta, sóska, spenót) vagy a szárát (rebarbara, spárga), esetleg gyökerét (sárgarépa, petrezselyem – ennek levelét viszont már fűszerként tiszteljük) vagy húsos magjait (borsó, bab), virágját (brokkoli, karfiol), illetve gyümölcsét (és itt a kör bezárul: paradicsom, padlizsán, avokádó).

Persze a gabonaféléket, diót, fűszereket nem szoktuk zöldségként emlegetni – de mindez már senkit ne zavarjon össze.

-vm-

Sült brokkoli

Ken Hom kínai konyhájából származó receptje alapján készítettem ezt a finom köretet. Sikerének titka a sütés-párolás együttese, amely tökéletesíti az ízeket. Forrás: Szakácsok ...

Magyaros rakott padlizsán

Rakott krumplit csináltam a lakótársamnak, de nekem valami könnyebbhez volt kedvem. Ezért a tepsi egyik felébe padlizsánnal helyettesítettem a főtt krumplit. Az eredmény meglepően jó ...

Csülkös bableves nálunk (Bableves 10.)

Ez a bableves nálunk és ismerőseink körében már-már legendaszámba megy. :) A dicséret Mr Smith édesanyját illeti, ő kísérletezte ki az idők folyamán, mi csak átvettük a receptet. ...

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...