Sokan örülnek az egészévességnek, mégis a legjobban azzal a szóval kezdődhet a következő mondat, hogy sajnos – sajnos a paradicsom szezonja eltűnőben van, hiszen az importnak és az üvegházas technikáknak „köszönhetően” akár télen is hozzájuthatunk a lédús alapanyaghoz. Azaz hogy lédúsnak kéne lennie, de természetesen a szezonon kívüli paradicsom sosem érhet az igazi, nyári nyomába. Hóka, kásás, íztelen mivoltát próbálhatjuk javítgatni: például az alábbi alapanyagokkal.
Nézd meg galériánkban a paradicsom „ízfokozóit”, kattints az alapanyagokért a képre!
5 ízfokozó, amitől még a szezon eleji paradicsom is zamatos lesz
Olívaolaj
Mint minden saláta alapja, az olívaolaj egyszerre rendelkezik állag- és ízbeli előnyökkel is. Nyilván szükségünk lesz rá, ha egy ütős dresszinget szeretnénk, azonban ennek az ütősségnek az is részét képezi, hogy maga a zsiradék önmagában is karakteres aromával rendelkezik. Egy olyan aromával ráadásul, ami elnyomás helyett inkább felébreszti a vele kontaktusba lépőket, így a még kevéssé kiforrott paradicsomot is.
Ecet
A marinád másik oldalán természetesen valamilyen sav szokott állni, arra várva, hogy az olajjal egyesülni tudjon. De azon kívül, hogy krémes emulziót képeznek, az ecetek – savasságuk révén – arról is híresek, hogy minden ízt felerősítenek. Mivel fanyarságuk jobban beindítja a nyálelválasztást a szájban, ízlelőbimbóink sokkal hajlamosabbak lesznek felvenni a különböző aromákat, még az egészen gyengéket is. A paradicsom mellé leginkább a balzsamecet javallott.
Bazsalikom
Egy örök és szétszakíthatatlan kombináció ez, amit olyan fogások bizonyítanak, mint a pizza, a pasta pomodoro vagy a caprese saláta. És míg ezek a fogások akkor lesznek a lehető legfinomabbak, ha lédús-ízes alapanyagból készülnek, az érésben félúton megállt, kicsit fáradtabb paradicsomokkal is csodákra képes a zöldfűszer. Hogy miért? Azt csak az olasz nagymamák tudhatják…
Feketebors
A legtöbben a sóért nyúlunk, ha íztelen paradicsomba botlunk, azonban sokkal érdemesebb a fűszerpolcon egy kicsit odébb matatni, arrafelé, ahol a borsőrlőt tartjuk. Ugyanis a frissen őrölt feketebors pikáns aromája jóval hatásosabb fegyver a jellegtelenség ellen, mint a só: egy kis olívaolajjal kombinálva tényleg mennyei magasságokba emeli a paradicsomszeleteket.
Cukor
Végső elkeseredésünkben (vagy inkább a paradicsom megsavanyodásának esetén), de tényleg csak akkor vegyük elő a cukrot – bár őszintén, ha egy paradicsomot cukrozni kell ahhoz, hogy fogyasztható legyen, akkor már jobban megéri el sem fogyasztani azt. Ha az ecetes paradicsomsalátában is működik, itt is fog, persze azért ne vigyük túlzásba, hisz’ az sem az alapanyagnak, sem nekünk nem tesz majd sok jót.
Isteni paradicsomos receptek szezon előttre-alattra-utánra:
Olasz paradicsomszószos hal (Pesce in umido)
Olaszország nemcsak a tésztáiról, hanem a halételeiről is híres: nem csoda, ennyi tengerpart mellett van bőven miből főzni. Főleg a déli részeken gyakori elkészítési módszer az „in ...
Mézes-mascarponés sült paradicsom
Ad hoc jött az ötlet, hogy a reggeliről megmaradt, megmosott paradicsomokat és a pekedli alján lévő maradék mascarponét egy gyors fogásban ötvözzem, a kísérlet pedig sokkal jobban ...
Klasszikus paradicsomos káposzta
A paradicsomos káposzta egy igazi menzás klasszikus, ám ha felül akarjuk írni a régi (és nem biztos, hogy pozitív) élményeket, készítsük el otthon a klasszikus receptúrát ...
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További hasznos konyhai tippekkel gazdagodhatsz: