Hamarosan a paradicsom ára (is) elszállhat

A műtrágya drágulása komoly problémákat okoz a mezőgazdaságban, ami miatt tovább drágulnak a zöldségek.

Másfélszeresére nőtt a paradicsom nagybani ára, de az ágazati szövetség elnöke szerint további 20-30 százalékos emelésre lenne szükség a termelők túléléséhez. Az energia és a műtrágya drágulása olyan problémákat okoz a magyar, holland és lengyel zöldségtermesztésben, hogy a paradicsom kilója a nagybani piacon több, mint másfélszeresére drágult – írja a hellovidek.hu.

Hamarosan a paradicsom ára (is) elszállhat

Gyakorlatilag naponta változik, hogy mennyiért lehet műtrágyához és energiához jutni. Ezért arra tettek javaslatot a kormánynak a Délalföldi Kertészek Szövetkezetével (DélKerTÉSZ) együtt, hogy bővítse ki azon kkv-k körét, amelyek januártól júliusig jogosultak kedvezményesen villamos energiához jutni az egyetemes szolgáltatás keretében. A kormány által fél évre megengedett lehetőség ugyanis csak a legfeljebb 10 főt foglalkoztató cégeknek szól, miközben egy nagyobb kertészetben ennél többen dolgoznak.

– mondta Gubacsi Péter, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) alelnöke.

A szakértő szerint legalább 20-30 százalékos áremelésre lenne szükség, de kérdéses, hogy az egyéb terhek miatt szorongatott kiskereskedelmi szektor és a fogyasztók mennyire fogadják el ezt.

Félő, hogy egy komolyabb, 50-100 százalékos emelés után már a tudatosabb magyar vásárlók sem a hazai paradicsomot választják, hanem inkább az olcsóbb, főleg az unión kívülről érkező import terméket.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...