Hamarosan a paradicsom ára (is) elszállhat

A műtrágya drágulása komoly problémákat okoz a mezőgazdaságban, ami miatt tovább drágulnak a zöldségek.

Másfélszeresére nőtt a paradicsom nagybani ára, de az ágazati szövetség elnöke szerint további 20-30 százalékos emelésre lenne szükség a termelők túléléséhez. Az energia és a műtrágya drágulása olyan problémákat okoz a magyar, holland és lengyel zöldségtermesztésben, hogy a paradicsom kilója a nagybani piacon több, mint másfélszeresére drágult – írja a hellovidek.hu.

Hamarosan a paradicsom ára (is) elszállhat

Gyakorlatilag naponta változik, hogy mennyiért lehet műtrágyához és energiához jutni. Ezért arra tettek javaslatot a kormánynak a Délalföldi Kertészek Szövetkezetével (DélKerTÉSZ) együtt, hogy bővítse ki azon kkv-k körét, amelyek januártól júliusig jogosultak kedvezményesen villamos energiához jutni az egyetemes szolgáltatás keretében. A kormány által fél évre megengedett lehetőség ugyanis csak a legfeljebb 10 főt foglalkoztató cégeknek szól, miközben egy nagyobb kertészetben ennél többen dolgoznak.

– mondta Gubacsi Péter, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) alelnöke.

A szakértő szerint legalább 20-30 százalékos áremelésre lenne szükség, de kérdéses, hogy az egyéb terhek miatt szorongatott kiskereskedelmi szektor és a fogyasztók mennyire fogadják el ezt.

Félő, hogy egy komolyabb, 50-100 százalékos emelés után már a tudatosabb magyar vásárlók sem a hazai paradicsomot választják, hanem inkább az olcsóbb, főleg az unión kívülről érkező import terméket.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...