Ha nyár, akkor paradicsom, mégpedig piros, sárga, narancssárga, csokoládébarna, hosszúkás, bivalyszív alakú, hatalmas és húsos, apró és roppanós – igen, tényleg ennyi, sőt, még jóval többféle változatban beszerezhetjük a szezonális kincset, és tényleg ennyi, sőt, még jóval többféle módon használhatjuk fel a konyhában. Ugyanis nem mindegy, melyik fajta paradicsomot milyen receptben vetjük be: mindennek megvan a maga rendje, ami most az alábbi cikkből ki is derül.
Nézd meg galériánkban a különböző paradicsomfajtákat és felhasználásukat!
Az 5 legismertebb paradicsomfajta és felhasználásuk
Fürtös paradicsom
Ha paradicsomra gondolunk, valószínűleg a fürtös fajta jut majd eszünkbe először: ez a legegyszerűbb, legalapvetőbb fajtája a piros színű, nyári gyümölcsnek. Mivel se nem túl karakteres, se nem túl egyedi, ezért szinte bármilyen receptben bevethetjük, bármilyen konyhai technikával nekieshetünk. Édeskés íze és húsos, mégis lédús belseje alkalmassá teszi levesek, raguk és saláták készítésére is. A héja általában feszes és vastag, így érdemes lehet tőle megszabadulni, ha zavarónak találnánk a kész ételben.
San Marzano paradicsom
Bizonyos tulajdonságaiban hasonlít a fürtösre, azonban jóval kevesebb mag és több gyümölcshús található a belsejében – éppen ezért kellemesebb vele levest főzni vagy házi passzírozott paradicsomot, tésztaszószt készíteni. Tésztákhoz amúgy is kiválóan passzol kiegyensúlyozott aromája (se nem túl édes, se nem túl savanyú), nagyobb mérete és masszívabb húsa miatt pedig könnyedén tölthető mind nyers, mind sült formájában.
Bivalyszív paradicsom
Az összes paradicsomok közül a legimpozánsabb, legelegánsabb és éppen azért, mert ilyen különleges (és elég költséges is), nem érdemes főzni vele, nem érdemes gyönyörűen húsos belsejét péppé rotyogtatni. Vágjuk inkább szép gerezdekre, vastag szeletekre, és használjuk fel előételekben, salátákban, szendvicsekben.
Koktélparadicsom
Az apró szemek akár alkalmasak is lehetnének sütés-főzésre, azonban héjuk túl vastag, túl roppanós – ez nyersen épp, hogy kellemes élményt okoz, amikor azonban szétsülve találkozunk a koktélparadicsommal egy tésztában vagy más fogásban, már rögtön nem olyan szimpatikus. Ráadásul húsa nincsen túl sok, így ha levest vagy szószt szeretnénk belőle főzni, igen nagy mennyiségekre lenne szükségünk. Tegyük inkább salátákba, esetleg hideg, főzés nélküli tésztákba, ha pedig mégis nagyon megsütnénk, húzzuk grillnyársra, húsokkal, más zöldségekkel.
Datolyaparadicsom
Amit nem tehetünk meg a koktélparadicsommal, arra mind alkalmas a datolya: egy kicsit nagyobb, egy kicsit húsosabb, a héja puhább és vékonyabb, mindezek miatt pedig süthetjük, főzhetjük, ahogy csak szeretnénk. Íze egy fokkal fanyarabb lehet, mint a többi paradicsomfajtáé, de ezt bármikor ellensúlyozhatjuk egy kis cukorral vagy más ízesítéssel.
A legtutibb paradicsomos receptjeink:
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több zöldséghatározó: