A panna cotta egy klasszikus kanalas desszert, melyet ízlés és évszak szerint számtalan variációban elkészíthetünk. A szemérmetlenül rezgős "puding" receptje piemonti eredetű. Számos hasonló társa létezik, mint például a blancmange, vagy a bajor krém, mégis tartja közöttük a listavezető helyét. A friss, krémes tejszín és az illatos vanília magok találkozásának köszönhetően fantasztikus aromabomba robban fel a szájban minden egyes falatnál. Gyorsan elkészíthető, bármilyen gyümölccsel kombinálható, leginkább citrusokkal és bogyós gyümölcsökkel alkot nagyszerű párost, ezen kívül még mangóval és maracujával is nagyszerű, de a kávé, a csoki, sőt még egy kis gyümölcspálinka sem tudja elrontani!
Most megmutatjuk a színpaletta 5 elemét panna cottára írva, sárga, narancs, piros, lila és türkíz „kabátot” kreáltunk az egyébként fehér desszertnek. Magába az alap krémbe gyümölcsdarabokat nem tettünk, hogy megmaradjon a rezgős, masszívabb, ugyanakkor puha, szájban gyorsan olvadó állaga. A hozzávalók természetes színét használtuk fel az öntetek elkészítéséhez, aztán friss gyümölcsökkel díszítettük a jól behűtött nyalánkságot.
Tipp: az öntethez késíztett gyümölcsszínezéket mindenképpen szűrd át, ne maradjon benne se rost, se mag, akkor lesz szép egyenletes a tükörglazúrod!
Így készült a panna cotta színes glaze-zel
A tejet a tejszínnel, cukorral vagy ahogy a képen is látható, házi cukorsziruppal beforraljuk úgy hogy egy kevés citromhéjat vágunk bele vékonyan, majd egy vaníliarúd belsejéből kikaparjuk a magokat és ezt is hozzáadjuk. Magát a rudat is beletesszük az edénybe, de ezt és a héjakat kiszedjük majd porciózás előtt.
Piros
Ribizlivel a legpirosabb, málnával a legízletesebb, mindenki válassza ki a maga favorit pirosbogyós gyümölcsét, amiből cukorral gyorsan felfőz és besürít egy nagyszerű bevonatot a fehér panna cotta tetejére.
Lila vagy bordó
Áfonyával, szederrel, szilvával, kékszőlővel csodálatos árnyalatokat tudunk létrehozni a kéktől a lilán keresztül a bordóig a gyümölcsök héjából áztatással, kiforralással. Mindegyik bogyó más tónusú, ezek ötvözése további remek lehetőséget rejt magában, amin pár csepp citromlével finomhangolást végezhetünk, vagyis világosíthatunk.
Narancs
Sárgarépából vagy sütőtökből gyümölcscentrifugával nagyszerű zöldséglevet nyerünk, frissen, éretten nagyon édesek. Narancslevet is főzhetünk be cukorral, de mindezeket keverhetjük is az izgalmas eredmény reményében.
Tipp: az egyes zöldség- és gyümölcsleveket szűrőn nyomjuk át, hogy ne maradjon se rost, se mag a levükben, így egységes és ez által fényesebb bevonatot tudunk a panna cottára készíteni.
Citromsárga citrusokkal
Citromléből cukorból kevés sáfrány hozzáadásával nagyon finom limonádés bevonatot képezhetünk. Sáfrány helyett az olcsóbb sáfrányos szeklicét vagy a legegyszerűbb kurkumát is alkalmazhatjuk a sárga szín biztosítására.
Kék és zöld
Spirulinával inkább türkiz, matchával csodálatos zöld lesz az öntetünk. A legolcsóbb azonban, ha szedünk pár fügefalevelet, azt 130 fokon röviden kiszárítjuk a sütőben, kávédarálóval porrá őröljük, és ezzel színezzük a panna cotta bevonatát. Ettől egy cseppet világosabb zöld lesz, de ízben és illatban simán veri majd a matchás változatot.
Fotók és recept: Bagdi Gréta
Panna cotta gyümölcsös glazúrral – a teljes recepteket mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több szépség Grétitől: