A rántott fogások a vasárnapi ebéd állandó szereplői, legyen az csirke, sertés vagy akár egy vegetáriánus fogás. A NetPincér vállalta, hogy elrugaszkodva a hagyományos receptektől, körbejárja a világot, s szemügyre veszi, hogy aranyló bundában mi más finomságot lehet még készíteni. Hiszen ha az alapanyagokat mind szeretjük, miért ne lenne az eredmény fenséges?
Amerika kedvence
A legtöbb amerikai gyerek nagy kedvence a „mac & cheese” nevű ínyencség, amit mi magyarul egyszerűen csak sajtos makaróninak csúfolunk. De egyből felcsillan a szemünk, ha meghalljuk, hogy ezt a hétköznapi fogást ki is lehet rántani. Egyszerűen nagyszerű: első nap elkészítjük a sajtos tésztát, másnap pedig kis golyókat göngyölve belőle lisztbe, tojásba és panírba mártogatjuk. Két pikáns fogás és boldog a család – mi pedig könnyen elfelejthetjük a főzés és pakolás gondjait
Hableány csemege
Rizs, hal és alga. Nem, ez nem a Kis hableány péntek esti vacsorája, hanem a japán konyha legendás sushija. Az aprócska falatokban az a legszebb, hogy tökéletes arányban egyszerre köret és főétel. Fantasztikus hírünk van: mostantól nem kell választanod a rántott hal és a sushi között, mert a gasztroforradalom megszülte a legújabb ínyencséget, a rántott sushit. Egyedül a panírozás jelenthet kihívást, hiszen a mini fogásokból akár hat-nyolc darab is lecsúszik – fejenként.
Elő a levélgyűjteménnyel!
Itt az ideje, hogy elővedd az általános iskolai falevél-gyűjteményed! Gondoltad volna, hogy egyszer nem csak a biológiai tanulmányaidat viszi előre, hanem kulináris fogást varázsolhatsz belőle? Szintén a japán konyha vívmánya a rántott juharfalevél, ami egyszerre hangzik bizarrnak és ínycsiklandónak. A szokás szerint az enyhén édeskés leveleket palacsintatésztába mártják, majd forró olajban kisütik. A japánok esküsznek rá, mi pedig vágyakozva nézzük a szomorú téli fákat. Sebaj, a bevállalósak ősszel ki is próbálhatják.
Egy sör nem sör
Ennyi finomságot szívesen leöblítenénk egy korsó sörrel, de nem kell aggódni: ennek is megtaláltuk a rántott verzióját. Valószínűleg rántott sörrel nem fogunk találkozni az Oktoberfesten, de desszertként bármikor jól esik egy nagy adag bécsi szelet után. Az elkészítése sem túl bonyolult: a sörös-vajas öntetet egy evőkanállal bele kell egyengetni perectésztába, majd ezt olajban kisütni. Csak óvatosan kóstolgassunk, nehogy a fejünkbe szálljon…
És minden, mi jó…
Persze az emberi fantázia határtalan, kirántva pedig minden finomabb. Bármilyen egyszerű fogást fel lehet dobni egy kis panírral, legyen az hamburger, pizza vagy csokoládé. Ha pedig megunjuk az extrém fogásokat és megkívánunk egy hagyományos főételt, előkerülhet régi jó barátunk, a jól bevált bécsi szelet.
Ugye te is megéheztél? Nem kell sokáig várnod: a Netpincéren a „80 nap alatt a Föld körül” kampány magyar hetén Ilonka néni ajánlásával rengeteg rántott finomság közül válogathatsz, és egyből meg is rendelheted anélkül, hogy közben a konyhád csatatérré változna.