Palócleves: a városi leves, ami nem látta Palócföldet

A palóclevest nem a palócok kevergették a bográcsukban, hanem Gundel készítette az egyik legnagyobb magyar írónk tiszteletére.

A palócleves eredetét illetően több történet is ismert, de a legvalószínűbb, hogy Gundel János készítette el egyik törzsvendégének, Mikszáth Kálmánnak.

A legnagyobb palócnak készült a leves

Gundel a palóclevest Mikszáth születésnapjára tálalta fel 1892-ben, aminek osztatlan siker lett az eredménye. A kártyázni és pipázni szerető Mikszáth számos gasztronómiai írást közölt, és nemcsak szerette, hanem értett is az ételekhez. Az író kérése az volt, hogy a híres szakács olyan levest készítsen számára, amilyet még nem evett: így született a gulyásleveshez hasonló, de savanykásabb ízvilágú leves.

A leves azért kapta Mikszáth Kálmán után a palócleves nevet, mert az írót a legnagyobb palócként is ismerték. Mikszáth szerette és tudta is élvezni az ételek ízét, így születésnapjára is különleges étel dukált. Az író születésnapjára magánfogatokon, fiákereken érkező vendégek elsőként a levesből ettek, ami a költő tetszését olyannyira elnyerte, hogy kétszer is szedett a palóclevesből.

Receptajánló:

Palócleves bárányból

Kaptam ajándékba bárányhúst. Palóclevest már ezer éve nem ettem, így arra az elhatározásra jutottam, hogy elkészítem ebédre, a palacsinták mellé. Ha jól tudom eredetileg ...

Egy másik eredettörténet szerint a palóclevest egy vacsoraversenyre készítették el, ahol akkora sikert aratott, hogy kétszer is ettek belőle a bírák. Erről Magyar Elek gasztronómiai újságíró Az ínyesmester szakácskönyve című munkájában tesz említést.

A Gundel-féle palócleves elkészítése a következő:

"1 kanálnyi zsírt forrósíts fel, és piríts meg rajta ½ fej apróra vágott vöröshagymát, majd, ha már aranybarna, szórd meg kiskanálnyi őrölt pirospaprikával. Ezután adj hozzá 1 kg kockára vágott ürücombot vagy lapockát, szórd meg durvára tört köménymaggal, dobj rá 1-2 babérlevelet, és keverd össze. Amíg a hús pirul, külön fazékban főzz meg ½ kg kockára vágott burgonyát, és ½ kg felaprított zöldbabot. Ha megfőtt, öntsd a pirított húshoz annyi főzőlével, hogy gulyásleves-sűrűséget kapj. Végül forrald fel az egészet, adj hozzá 2 dl savómentes tejfölt, és az első rottyanás után már tálalhatod is."

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

Kapros palócleves

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...