Palócleves: a városi leves, ami nem látta Palócföldet

A palóclevest nem a palócok kevergették a bográcsukban, hanem Gundel készítette az egyik legnagyobb magyar írónk tiszteletére.

A palócleves eredetét illetően több történet is ismert, de a legvalószínűbb, hogy Gundel János készítette el egyik törzsvendégének, Mikszáth Kálmánnak.

A legnagyobb palócnak készült a leves

Gundel a palóclevest Mikszáth születésnapjára tálalta fel 1892-ben, aminek osztatlan siker lett az eredménye. A kártyázni és pipázni szerető Mikszáth számos gasztronómiai írást közölt, és nemcsak szerette, hanem értett is az ételekhez. Az író kérése az volt, hogy a híres szakács olyan levest készítsen számára, amilyet még nem evett: így született a gulyásleveshez hasonló, de savanykásabb ízvilágú leves.

A leves azért kapta Mikszáth Kálmán után a palócleves nevet, mert az írót a legnagyobb palócként is ismerték. Mikszáth szerette és tudta is élvezni az ételek ízét, így születésnapjára is különleges étel dukált. Az író születésnapjára magánfogatokon, fiákereken érkező vendégek elsőként a levesből ettek, ami a költő tetszését olyannyira elnyerte, hogy kétszer is szedett a palóclevesből.

Receptajánló:

Palócleves bárányból

Kaptam ajándékba bárányhúst. Palóclevest már ezer éve nem ettem, így arra az elhatározásra jutottam, hogy elkészítem ebédre, a palacsinták mellé. Ha jól tudom eredetileg ...

Egy másik eredettörténet szerint a palóclevest egy vacsoraversenyre készítették el, ahol akkora sikert aratott, hogy kétszer is ettek belőle a bírák. Erről Magyar Elek gasztronómiai újságíró Az ínyesmester szakácskönyve című munkájában tesz említést.

A Gundel-féle palócleves elkészítése a következő:

"1 kanálnyi zsírt forrósíts fel, és piríts meg rajta ½ fej apróra vágott vöröshagymát, majd, ha már aranybarna, szórd meg kiskanálnyi őrölt pirospaprikával. Ezután adj hozzá 1 kg kockára vágott ürücombot vagy lapockát, szórd meg durvára tört köménymaggal, dobj rá 1-2 babérlevelet, és keverd össze. Amíg a hús pirul, külön fazékban főzz meg ½ kg kockára vágott burgonyát, és ½ kg felaprított zöldbabot. Ha megfőtt, öntsd a pirított húshoz annyi főzőlével, hogy gulyásleves-sűrűséget kapj. Végül forrald fel az egészet, adj hozzá 2 dl savómentes tejfölt, és az első rottyanás után már tálalhatod is."

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

Kapros palócleves

Legújabb receptek

Legegyszerűbb medvehagyma-krémleves

Ha eljön tavasszal a medvehagyma szezonja, hetekig mindent az aromás fűszernövénnyel készíthetünk. Aki egy igazán gyors és komfortos receptet keres a zöldséggel, az alábbi krémlevesben ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

5 természetes házi gyógymód a vérnyomás csökkentésére

Sajnos Magyarországon a vezető betegségek között áll a magas vérnyomás, amivel muszáj foglalkozni, mert súlyos következményei lehetnek. Az alábbi gyűjtés természetes vérnyomáscsökkentő módszereket mutat be, azonban fontos kiemelni, hogy ezek a megoldások nem helyettesítik az orvos által felírt gyógyszert és a rendszeres viziteket.

Top Receptek

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!