A palócleves eredetét illetően több történet is ismert, de a legvalószínűbb, hogy Gundel János készítette el egyik törzsvendégének, Mikszáth Kálmánnak.
A legnagyobb palócnak készült a leves
Gundel a palóclevest Mikszáth születésnapjára tálalta fel 1892-ben, aminek osztatlan siker lett az eredménye. A kártyázni és pipázni szerető Mikszáth számos gasztronómiai írást közölt, és nemcsak szerette, hanem értett is az ételekhez. Az író kérése az volt, hogy a híres szakács olyan levest készítsen számára, amilyet még nem evett: így született a gulyásleveshez hasonló, de savanykásabb ízvilágú leves.
A leves azért kapta Mikszáth Kálmán után a palócleves nevet, mert az írót a legnagyobb palócként is ismerték. Mikszáth szerette és tudta is élvezni az ételek ízét, így születésnapjára is különleges étel dukált. Az író születésnapjára magánfogatokon, fiákereken érkező vendégek elsőként a levesből ettek, ami a költő tetszését olyannyira elnyerte, hogy kétszer is szedett a palóclevesből.
Receptajánló:
Egy másik eredettörténet szerint a palóclevest egy vacsoraversenyre készítették el, ahol akkora sikert aratott, hogy kétszer is ettek belőle a bírák. Erről Magyar Elek gasztronómiai újságíró Az ínyesmester szakácskönyve című munkájában tesz említést.
A Gundel-féle palócleves elkészítése a következő:
"1 kanálnyi zsírt forrósíts fel, és piríts meg rajta ½ fej apróra vágott vöröshagymát, majd, ha már aranybarna, szórd meg kiskanálnyi őrölt pirospaprikával. Ezután adj hozzá 1 kg kockára vágott ürücombot vagy lapockát, szórd meg durvára tört köménymaggal, dobj rá 1-2 babérlevelet, és keverd össze. Amíg a hús pirul, külön fazékban főzz meg ½ kg kockára vágott burgonyát, és ½ kg felaprított zöldbabot. Ha megfőtt, öntsd a pirított húshoz annyi főzőlével, hogy gulyásleves-sűrűséget kapj. Végül forrald fel az egészet, adj hozzá 2 dl savómentes tejfölt, és az első rottyanás után már tálalhatod is."
Ezeket láttad?
Ezeket olvastad már?
A 3 nosztalgikus innivaló, amit gyerekkorunkban inkább megettünk
Neked is ragacsos volt a szád a Limotól? Te is kanalaztad a Bedeco kakaóport? Gyerekkorunkban nemcsak az Gabi fogkrémet kóstoltuk meg, hanem az innivalókat is megettük.
Petrás GabriellaBizarr háztartási gépek a vasfüggönyön túlról
Amíg mi teljes boldogságban éltünk a Hajdu mosógép és a kotyogós társaságában, addig a kapitalista országokban érdekes háztartási gépek láttak napvilágot.
Petrás GabriellaÉtkezési szokások, amiket csak mi, magyarok érthetünk
Amit meg lehet sütni, arra panír is kerülhet, és bármi, amit meg lehet enni, ahhoz kenyeret is haraphatunk. Így étkezünk a Kárpát-medence szívében.
Petrás Gabriella3 étel, amit Pelikán elvtárs tett felejthetetlenné
Pelikán a nagy fekete autóval olyan sűrűn utazott, mint kalauz a MÁV-val, és a habos tortáról, meg az életről is konkrét elképzelései voltak.
Petrás Gabriella