5 budapesti étterem palóclevesét ajánljuk az esős őszi napokra

A századeleji anekdota szerint a századelőn a nagy író, Mikszáth Kálmán azt kérte a Gundelek atyjától, hogy olyan levest tálaljon fel neki, amely a magyar konyha minden zamatát magában foglalja. A történet közismert, a „legnagyobb palócnak” kedveskedve a Gundel Étterem falai között megszületett a palócleves, amely azóta sem merült feledésbe. Sőt. A kifőzdéktől a kockás abroszosokon át a fine dining éttermekig étlapon tartják a szakácsok.

Az egyik legtartalmasabb magyar leves a palócleves, amiből egy nagy tányérral jól is lakhatunk. A krumplis-zöldbabos levest a legtöbb helyen sertésből vagy marhából készítik, de a városligeti Gundelben illetve a Robinson Étteremben is hagyományőrző módon, bárányból főzték ezen a nyáron. Sűrű, ízekkel teli, laktató, és aki szereti, az nagyon szereti. Ki kevesebb, ki több tejföllel és kaporral kanalazza; különleges képessége, hogy a savanykás leves nyáron jólesik a nagy melegben, télen pedig melegít – akár a juhász subája vagy a pulikutya bundája.

Öt fővárosi étterem palóclevesét ajánljuk!

  • Bölcsőjében, a Gundelben – Wolf András séftől

A pandémia alatti elszenderedéséből tavaly decemberben felébredt Gundel merőben új koncepcióval, megújult beltérrel, kerthelyiséggel és új séfekkel tért vissza – Wolf András és Moldován Viktor személyében. A Gundel hagyományait úgy porolták le, hogy az újragondolás kényszere nélkül a legnagyobb tisztelettel fordultak az ország leghíresebb éttermeinek tradicionális fogásai felé. Így született a Nemzeti 11 ételválogatásuk is, amilyen kizárólag a Gundelben született ételeket kínálja, köztük a palóclevessel, Kárpáti fogassal, somlói galuskával és a palóclevessel.

Gundel Étterem

Budapest 1146, Gundel Károly út 4.

A Gundel palóclevese / forrás
  • Az örökifjú Makk VII Vendéglőben

A „Makkhetes” hivatkozási pont Budán, a Németvölgyben azok számára, akiket nem a trendi hívószavak irányítanak, és a klasszikus vendéglői hangulatot keresik. Közel száz éve működik itt étterem, egykor „Fekete Sándor vendéglős Németvölgyi sörözőjébe” ülhetett be az éhes vendég. Biztosak lehetünk benne, hogy itt lesz Jókai bableves, borjúpörkölt tojásos galuskával és a cupákos húsokat kedvelők körében ínyencségnek számító rántott borjúláb az étlapon – ahogyan palócleves is. Bár a budai vendéglátás hagyományait viszik tovább, a  Makk VII-es Vendéglő mégsem kelt elöregedett benyomást. Érdemes kipróbálni.

Makk VII Vendéglő

Budapest XII. kerület, Kiss János altábornagy utca. 59.

  • A legtutibb „energiaital” a Sport Bisztróban

Ne tévesszen meg senkit a helyszín, a BVSC. A Budapesti Vasutas Sport Club-Zugló nem csak nevében az, hanem egy valódi budapesti sportközösség, akik működésükbe 2017-ben egy étterem nyitását is belevették. Bisztrójuk bárki által látogatható, séfjük, Bíró Péter korábban a Symbolban és az Ypsilon Caféban főzött. Erő, energia: a smokerben készült füstös ételek, egészséges bowlok, frissen készített házi tészták mellett a palócleves is feltűnik az étlapon.

Sport Bisztró

Budapest XIV. kerület, Szőnyi út 2.

  • Sárközi Ákostól a Textúrában fine dining megközelítésben

A fine dining étlapokon bevett szokás, hogy az ételkreációknak nem fantázianevet adnak, hanem a három legfőbb alapanyag jelenti a nevét. Így van ez Sárközi Ákos társtulajdonos-séf Sas utcai éttermében, a Textúrában is, ahol olyan ételek szerepelnek a kínálatban, mint a Zeller, szarvasgomba, körte; Marha flank steak, sárgarépa, mogyoró vagy a Hal, uborka, alga. No és ugyanezen az étlapon szerepel a palócleves és a somlói is. A klasszikusok előtt csak tisztelettel.

Textúra

Budapest V. kerület, Sas u. 6.

A Textúra palóclevese / forrás

+1. Húsleves és Társai

Beülős étterem nincs, sok jó leves van. A kezdetek óta elvitelre és kiszállításra vannak nyitva, a feketeöves levesrajongóknak pedig biztosan akad egy-két Húsleves és Társai feliratú befőttes üveg a háztartásában. Ezekben érkeznek ugyanis a leveseik – 7, 10 és 17 deciliteres kiszerelésben is! –. Aki a Húsleves és Társai palóclevesét egyszer is kóstolta, pontosan tudja, miért vezették be a 17 deciliteres üveget.

Húsleves és Társai

Budapest VI. kerület, Zichy Jenő utca 43.

Szerző: Haranghy Orsi

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több étteremajánló itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...