5 budapesti étterem palóclevesét ajánljuk az esős őszi napokra

A századeleji anekdota szerint a századelőn a nagy író, Mikszáth Kálmán azt kérte a Gundelek atyjától, hogy olyan levest tálaljon fel neki, amely a magyar konyha minden zamatát magában foglalja. A történet közismert, a „legnagyobb palócnak” kedveskedve a Gundel Étterem falai között megszületett a palócleves, amely azóta sem merült feledésbe. Sőt. A kifőzdéktől a kockás abroszosokon át a fine dining éttermekig étlapon tartják a szakácsok.

Az egyik legtartalmasabb magyar leves a palócleves, amiből egy nagy tányérral jól is lakhatunk. A krumplis-zöldbabos levest a legtöbb helyen sertésből vagy marhából készítik, de a városligeti Gundelben illetve a Robinson Étteremben is hagyományőrző módon, bárányból főzték ezen a nyáron. Sűrű, ízekkel teli, laktató, és aki szereti, az nagyon szereti. Ki kevesebb, ki több tejföllel és kaporral kanalazza; különleges képessége, hogy a savanykás leves nyáron jólesik a nagy melegben, télen pedig melegít – akár a juhász subája vagy a pulikutya bundája.

Öt fővárosi étterem palóclevesét ajánljuk!

  • Bölcsőjében, a Gundelben – Wolf András séftől

A pandémia alatti elszenderedéséből tavaly decemberben felébredt Gundel merőben új koncepcióval, megújult beltérrel, kerthelyiséggel és új séfekkel tért vissza – Wolf András és Moldován Viktor személyében. A Gundel hagyományait úgy porolták le, hogy az újragondolás kényszere nélkül a legnagyobb tisztelettel fordultak az ország leghíresebb éttermeinek tradicionális fogásai felé. Így született a Nemzeti 11 ételválogatásuk is, amilyen kizárólag a Gundelben született ételeket kínálja, köztük a palóclevessel, Kárpáti fogassal, somlói galuskával és a palóclevessel.

Gundel Étterem

Budapest 1146, Gundel Károly út 4.

A Gundel palóclevese / forrás
  • Az örökifjú Makk VII Vendéglőben

A „Makkhetes” hivatkozási pont Budán, a Németvölgyben azok számára, akiket nem a trendi hívószavak irányítanak, és a klasszikus vendéglői hangulatot keresik. Közel száz éve működik itt étterem, egykor „Fekete Sándor vendéglős Németvölgyi sörözőjébe” ülhetett be az éhes vendég. Biztosak lehetünk benne, hogy itt lesz Jókai bableves, borjúpörkölt tojásos galuskával és a cupákos húsokat kedvelők körében ínyencségnek számító rántott borjúláb az étlapon – ahogyan palócleves is. Bár a budai vendéglátás hagyományait viszik tovább, a  Makk VII-es Vendéglő mégsem kelt elöregedett benyomást. Érdemes kipróbálni.

Makk VII Vendéglő

Budapest XII. kerület, Kiss János altábornagy utca. 59.

  • A legtutibb „energiaital” a Sport Bisztróban

Ne tévesszen meg senkit a helyszín, a BVSC. A Budapesti Vasutas Sport Club-Zugló nem csak nevében az, hanem egy valódi budapesti sportközösség, akik működésükbe 2017-ben egy étterem nyitását is belevették. Bisztrójuk bárki által látogatható, séfjük, Bíró Péter korábban a Symbolban és az Ypsilon Caféban főzött. Erő, energia: a smokerben készült füstös ételek, egészséges bowlok, frissen készített házi tészták mellett a palócleves is feltűnik az étlapon.

Sport Bisztró

Budapest XIV. kerület, Szőnyi út 2.

  • Sárközi Ákostól a Textúrában fine dining megközelítésben

A fine dining étlapokon bevett szokás, hogy az ételkreációknak nem fantázianevet adnak, hanem a három legfőbb alapanyag jelenti a nevét. Így van ez Sárközi Ákos társtulajdonos-séf Sas utcai éttermében, a Textúrában is, ahol olyan ételek szerepelnek a kínálatban, mint a Zeller, szarvasgomba, körte; Marha flank steak, sárgarépa, mogyoró vagy a Hal, uborka, alga. No és ugyanezen az étlapon szerepel a palócleves és a somlói is. A klasszikusok előtt csak tisztelettel.

Textúra

Budapest V. kerület, Sas u. 6.

A Textúra palóclevese / forrás

+1. Húsleves és Társai

Beülős étterem nincs, sok jó leves van. A kezdetek óta elvitelre és kiszállításra vannak nyitva, a feketeöves levesrajongóknak pedig biztosan akad egy-két Húsleves és Társai feliratú befőttes üveg a háztartásában. Ezekben érkeznek ugyanis a leveseik – 7, 10 és 17 deciliteres kiszerelésben is! –. Aki a Húsleves és Társai palóclevesét egyszer is kóstolta, pontosan tudja, miért vezették be a 17 deciliteres üveget.

Húsleves és Társai

Budapest VI. kerület, Zichy Jenő utca 43.

Szerző: Haranghy Orsi

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több étteremajánló itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...