Merülj el a nyári dolce vitában ezzel az olaszos töltött padlizsánnal

Besütött, töltött padlizsánt csinálni végtelenül egyszerű, ugyanakkor, ha ráérzünk a tökéletes technikára, rengetegszer fogjuk készíteni különféle töltelékekkel. Most egy villámgyors, letisztult ízvilágú olaszos verziót mutatunk, amit a padlizsán mellett a paradicsom és a mozzarella mindig tuti kombója dominál.

Imádjuk a padlizsánt, legyen az grillen pirítva, krémbe sütve, tésztához kockázva vagy jó magyar módon rántva, nem tudunk nemet mondani rá. Ha kicsit messzebbre merészkednénk a gasztronómia térképén, ehetjük ricottával tekerve és paradicsomszósszal besütve, vagy belesüthetjük muszakába, esetleg mallorcai lecsóba. Persze a biztonsági játékkal sincs semmi gond, így ha valaki egy egyszerű, ám ízletes és mutatós receptre vágyik, akkor próbálja ki a mi gyors, olaszos variációnkat a töltött témára.

Az olaszos töltött padlizsán receptjéért katt a képre

A töltött padlizsánhoz érdemes a tojásgyümölcsöt elősütni, hiszen így egyenletesen puha lesz a végeredmény, és a zöldséghús se megy kárba, hanem visszaforgatjuk a töltelékbe. Az elősütéshez érdemes sütés előtt rombuszmintában beirdalni a félbevágott zöldségeket, és csak ezután locsolni meg olívaolajjal és sózni-borsozni. Az elősütés forró sütő esetében 15-20 perc alatt megvan, félidőben érdemes átforgatni, így mindkét irányból egyformán puhul és pirul.

Ez az elősütős technika természetesen nem csak a padlizsánnál vethető be, de cukkinit és tököt is készíthetünk ugyanígy megtöltve. Sőt, ezzel a módszerrel nemcsak töltéshez készíthetjük elő a zöldségeket, de krémekhez és krémlevesekhez is, ez esetben érdemes mellédobni némi hagymát és fokhagymát is.

Ha ti is elkészítenétek ezt a mosolygós, mediterrán fogást, katt a képre a receptért!

Amíg sül a padlizsán, egy serpenyőben elkészítjük a töltelék alapját: kevés olívaolajon gyorsan lepároljuk-pirítjuk a finomra aprított hagymát és fokhagymát, fűszerezzük, majd hozzáadjuk a sűrített és az aprított paradicsomot. Olasz receptekbe dukál némi bor is, ebből sem érdemes kispórolni egy kevés vöröset, csak arra figyeljünk, hogy utána főzzük el az alkoholt a töltelékből (bár ez nem nehéz feladat, hiszen úgyis be kell sűríteni egy kicsit).

Töltött zöldség készítésekor mindig komoly kérdés, hogy kikaparjuk a zöldséghúst és ténylegesen megtöltjük a zöldséget, vagy csak az elősütött zöldségre halmozzuk rá a tölteléket. Mi ebben az esetben határozottan az első verzióra szavazunk, hiszen sokkal komplexebb ízhatást érhetünk el, ha a padlizsán húsát is belekeverjük a töltelékbe.

A megsült padlizsán kikanalazásakor viszont ügyeljünk rá, hogy annyit hagyjunk a héjában, hogy legyen egy kis tartása a megsült zöldségnek, hiszen ebbe jön majd a töltelék.

A töltött padlizsánt természetesen nem csak olaszosan készíthetjük el!

A töltelékbe a padlizsánhús mellett keverjünk még mozzarellát is, majd a megtöltött padlizsáncsónakokra fektessünk karikázott paradicsomot. A tetejéről nem maradhat el az extra sajtszórás sem (reszelt parmezán és csipkedett mozzarella), a sajtos befejezést már csak azért sem érdemes kihagyni, mert a töltött zöldség tetejére olvadó sajt aranyszínű burokként rásül és így meggátolja, hogy a töltelék kifolyjon.

A kész töltött padlizsánt szórjuk meg pirított fenyőmaggal, és díszítsük friss bazsalikomlevéllel. Ha nincs otthon fenyőmag, bármilyen olajos magot használhatunk helyette, remek ízt és izgalmas textúrát kölcsönöz a zöldségnek.

Az olaszos töltött padlizsán receptjét itt találjátok - ha sikerrel kipróbáltátok a receptet és bevált, mentsétek el a kedvencek közé és készítsétek el más töltelékekkel is. Darált hússal, fetával vagy kuszkusszal töltve, esetleg négysajtosan vagy magyarosan is remekül működik.

Zöld-fehér-piros, akár az olasz zászló

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeknek a recepteknek is adj egy esélyt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk