Merülj el a nyári dolce vitában ezzel az olaszos töltött padlizsánnal

Besütött, töltött padlizsánt csinálni végtelenül egyszerű, ugyanakkor, ha ráérzünk a tökéletes technikára, rengetegszer fogjuk készíteni különféle töltelékekkel. Most egy villámgyors, letisztult ízvilágú olaszos verziót mutatunk, amit a padlizsán mellett a paradicsom és a mozzarella mindig tuti kombója dominál.

Imádjuk a padlizsánt, legyen az grillen pirítva, krémbe sütve, tésztához kockázva vagy jó magyar módon rántva, nem tudunk nemet mondani rá. Ha kicsit messzebbre merészkednénk a gasztronómia térképén, ehetjük ricottával tekerve és paradicsomszósszal besütve, vagy belesüthetjük muszakába, esetleg mallorcai lecsóba. Persze a biztonsági játékkal sincs semmi gond, így ha valaki egy egyszerű, ám ízletes és mutatós receptre vágyik, akkor próbálja ki a mi gyors, olaszos variációnkat a töltött témára.

Az olaszos töltött padlizsán receptjéért katt a képre

A töltött padlizsánhoz érdemes a tojásgyümölcsöt elősütni, hiszen így egyenletesen puha lesz a végeredmény, és a zöldséghús se megy kárba, hanem visszaforgatjuk a töltelékbe. Az elősütéshez érdemes sütés előtt rombuszmintában beirdalni a félbevágott zöldségeket, és csak ezután locsolni meg olívaolajjal és sózni-borsozni. Az elősütés forró sütő esetében 15-20 perc alatt megvan, félidőben érdemes átforgatni, így mindkét irányból egyformán puhul és pirul.

Ez az elősütős technika természetesen nem csak a padlizsánnál vethető be, de cukkinit és tököt is készíthetünk ugyanígy megtöltve. Sőt, ezzel a módszerrel nemcsak töltéshez készíthetjük elő a zöldségeket, de krémekhez és krémlevesekhez is, ez esetben érdemes mellédobni némi hagymát és fokhagymát is.

Ha ti is elkészítenétek ezt a mosolygós, mediterrán fogást, katt a képre a receptért!

Amíg sül a padlizsán, egy serpenyőben elkészítjük a töltelék alapját: kevés olívaolajon gyorsan lepároljuk-pirítjuk a finomra aprított hagymát és fokhagymát, fűszerezzük, majd hozzáadjuk a sűrített és az aprított paradicsomot. Olasz receptekbe dukál némi bor is, ebből sem érdemes kispórolni egy kevés vöröset, csak arra figyeljünk, hogy utána főzzük el az alkoholt a töltelékből (bár ez nem nehéz feladat, hiszen úgyis be kell sűríteni egy kicsit).

Töltött zöldség készítésekor mindig komoly kérdés, hogy kikaparjuk a zöldséghúst és ténylegesen megtöltjük a zöldséget, vagy csak az elősütött zöldségre halmozzuk rá a tölteléket. Mi ebben az esetben határozottan az első verzióra szavazunk, hiszen sokkal komplexebb ízhatást érhetünk el, ha a padlizsán húsát is belekeverjük a töltelékbe.

A megsült padlizsán kikanalazásakor viszont ügyeljünk rá, hogy annyit hagyjunk a héjában, hogy legyen egy kis tartása a megsült zöldségnek, hiszen ebbe jön majd a töltelék.

A töltött padlizsánt természetesen nem csak olaszosan készíthetjük el!

A töltelékbe a padlizsánhús mellett keverjünk még mozzarellát is, majd a megtöltött padlizsáncsónakokra fektessünk karikázott paradicsomot. A tetejéről nem maradhat el az extra sajtszórás sem (reszelt parmezán és csipkedett mozzarella), a sajtos befejezést már csak azért sem érdemes kihagyni, mert a töltött zöldség tetejére olvadó sajt aranyszínű burokként rásül és így meggátolja, hogy a töltelék kifolyjon.

A kész töltött padlizsánt szórjuk meg pirított fenyőmaggal, és díszítsük friss bazsalikomlevéllel. Ha nincs otthon fenyőmag, bármilyen olajos magot használhatunk helyette, remek ízt és izgalmas textúrát kölcsönöz a zöldségnek.

Az olaszos töltött padlizsán receptjét itt találjátok - ha sikerrel kipróbáltátok a receptet és bevált, mentsétek el a kedvencek közé és készítsétek el más töltelékekkel is. Darált hússal, fetával vagy kuszkusszal töltve, esetleg négysajtosan vagy magyarosan is remekül működik.

Zöld-fehér-piros, akár az olasz zászló

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeknek a recepteknek is adj egy esélyt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...