Merülj el a nyári dolce vitában ezzel az olaszos töltött padlizsánnal

Besütött, töltött padlizsánt csinálni végtelenül egyszerű, ugyanakkor, ha ráérzünk a tökéletes technikára, rengetegszer fogjuk készíteni különféle töltelékekkel. Most egy villámgyors, letisztult ízvilágú olaszos verziót mutatunk, amit a padlizsán mellett a paradicsom és a mozzarella mindig tuti kombója dominál.

Imádjuk a padlizsánt, legyen az grillen pirítva, krémbe sütve, tésztához kockázva vagy jó magyar módon rántva, nem tudunk nemet mondani rá. Ha kicsit messzebbre merészkednénk a gasztronómia térképén, ehetjük ricottával tekerve és paradicsomszósszal besütve, vagy belesüthetjük muszakába, esetleg mallorcai lecsóba. Persze a biztonsági játékkal sincs semmi gond, így ha valaki egy egyszerű, ám ízletes és mutatós receptre vágyik, akkor próbálja ki a mi gyors, olaszos variációnkat a töltött témára.

Az olaszos töltött padlizsán receptjéért katt a képre

A töltött padlizsánhoz érdemes a tojásgyümölcsöt elősütni, hiszen így egyenletesen puha lesz a végeredmény, és a zöldséghús se megy kárba, hanem visszaforgatjuk a töltelékbe. Az elősütéshez érdemes sütés előtt rombuszmintában beirdalni a félbevágott zöldségeket, és csak ezután locsolni meg olívaolajjal és sózni-borsozni. Az elősütés forró sütő esetében 15-20 perc alatt megvan, félidőben érdemes átforgatni, így mindkét irányból egyformán puhul és pirul.

Ez az elősütős technika természetesen nem csak a padlizsánnál vethető be, de cukkinit és tököt is készíthetünk ugyanígy megtöltve. Sőt, ezzel a módszerrel nemcsak töltéshez készíthetjük elő a zöldségeket, de krémekhez és krémlevesekhez is, ez esetben érdemes mellédobni némi hagymát és fokhagymát is.

Ha ti is elkészítenétek ezt a mosolygós, mediterrán fogást, katt a képre a receptért!

Amíg sül a padlizsán, egy serpenyőben elkészítjük a töltelék alapját: kevés olívaolajon gyorsan lepároljuk-pirítjuk a finomra aprított hagymát és fokhagymát, fűszerezzük, majd hozzáadjuk a sűrített és az aprított paradicsomot. Olasz receptekbe dukál némi bor is, ebből sem érdemes kispórolni egy kevés vöröset, csak arra figyeljünk, hogy utána főzzük el az alkoholt a töltelékből (bár ez nem nehéz feladat, hiszen úgyis be kell sűríteni egy kicsit).

Töltött zöldség készítésekor mindig komoly kérdés, hogy kikaparjuk a zöldséghúst és ténylegesen megtöltjük a zöldséget, vagy csak az elősütött zöldségre halmozzuk rá a tölteléket. Mi ebben az esetben határozottan az első verzióra szavazunk, hiszen sokkal komplexebb ízhatást érhetünk el, ha a padlizsán húsát is belekeverjük a töltelékbe.

A megsült padlizsán kikanalazásakor viszont ügyeljünk rá, hogy annyit hagyjunk a héjában, hogy legyen egy kis tartása a megsült zöldségnek, hiszen ebbe jön majd a töltelék.

A töltött padlizsánt természetesen nem csak olaszosan készíthetjük el!

A töltelékbe a padlizsánhús mellett keverjünk még mozzarellát is, majd a megtöltött padlizsáncsónakokra fektessünk karikázott paradicsomot. A tetejéről nem maradhat el az extra sajtszórás sem (reszelt parmezán és csipkedett mozzarella), a sajtos befejezést már csak azért sem érdemes kihagyni, mert a töltött zöldség tetejére olvadó sajt aranyszínű burokként rásül és így meggátolja, hogy a töltelék kifolyjon.

A kész töltött padlizsánt szórjuk meg pirított fenyőmaggal, és díszítsük friss bazsalikomlevéllel. Ha nincs otthon fenyőmag, bármilyen olajos magot használhatunk helyette, remek ízt és izgalmas textúrát kölcsönöz a zöldségnek.

Az olaszos töltött padlizsán receptjét itt találjátok - ha sikerrel kipróbáltátok a receptet és bevált, mentsétek el a kedvencek közé és készítsétek el más töltelékekkel is. Darált hússal, fetával vagy kuszkusszal töltve, esetleg négysajtosan vagy magyarosan is remekül működik.

Zöld-fehér-piros, akár az olasz zászló

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeknek a recepteknek is adj egy esélyt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...