A következő 7 napot a nyarat idéző lila padlizsán köré építjük, és készítünk belőle curryt, rakottast, megtöltjük, krémesítjük, sütjük, és megszerettetjük az egész világgal! Főzzetek és süssetek velünk a héten is!
HÉTFŐ
Mutabal, a közép-keleti sült padlizsánkrém
A mutabal a Közép-Kelet sült padlizsánkréme. A legnagyobb különbség az itthon készített mártogatóshoz képest, hogy majonéz helyett tahini, azaz szezámmagpaszta kerül bele. Érdemes kipróbálni, hiszen míg a majonéz az édesebb, addig a tahini a nyersebb, fanyarabb ízeket hozza elő.
KEDD
A „Padlizsán felmosó mop”, azaz felmosórongy a budapesti Chinatown Terasz egyik kuriózuma. A recept lényege, hogy a padlizsánt felmosóalakúra vágjuk, és egészben panírozzuk, majd sütjük ki. Külseje aranybarna és ropogós, belül pedig lágy és krémes.
SZERDA
Húsmentes "bolognai" padlizsánnal, gombával, paradicsompasszátával, spagettivel. Szuper ebéd akár több napra is, ha nagy adagot készítesz! A reszelt sajt ne maradjon le a tetejéről, és a friss zöldfűszer sem!
CSÜTÖRTÖK
Padlizsánkrémleves csicseriborsóval és ricottával
A krémlevesek változata véget nem érő, ennek ellenére padlizsánkrémlevessel ritkán találkozhatunk. Ez egy Jamie O. receptből kiindulva készült: csicseriborsóval és ricottával dúsítva. A legvégén hozzáadott citromlé igazán üdítővé tette.
PÉNTEK
A muszaka a Balkán-félsziget és a Közel-Kelet legtöbb országában megtalálható rakott padlizsán neve. Országonként máshogyan készítik. A mi görögös verziónkban bárány helyett marha-sertés darált húst használtunk, a rétegek közé elősütött burgonyát is tettünk (ezt amúgy gyakran tesznek bele a görögök is), a besamelbe pedig némi parmezánt is csempésztünk. De ahány görög háztartás, annyiféle muszaka létezik.
SZOMBAT
Kesudiós-kókuszos padlizsáncurry
Simán megfőzhető akár egy borongósabb hétköznap estén is, mert közel fél óra alatt az asztalon lesz a vacsora! A bébipadlizsánokat nyugodtan helyettesíthetjük a “kifejlett” példányokkal is, ebben az esetben vágjuk kisebb kockákra, és úgy süssük meg, majd a végén adjuk a curryhez.
VASÁRNAP
Gyönyörű és színes töltött verzió, melybe hús most nem került, de bulgur, római kömény, koktélparadicsom, petrezselyem és rókagomba annál inkább! Tejföllel, joghurttal a tetején csodálatos hétvégi ebéd lesz.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több érdekesség: