7 nap, 7 étel – A padlizsán köré építjük a hetünket

A padlizsán egész évben elérhető, és, bár tisztában vagyunk vele, hogy nem olcsó, ettől függetlenül a héten belecsempésszük minden egyes napunkba, hogy kicsit megszínesítsük és nyáriasítsuk a kedvünket!

A következő 7 napot a nyarat idéző lila padlizsán köré építjük, és készítünk belőle curryt, rakottast, megtöltjük, krémesítjük, sütjük, és megszerettetjük az egész világgal! Főzzetek és süssetek velünk a héten is!

HÉTFŐ

Mutabal, a közép-keleti sült padlizsánkrém

A mutabal a Közép-Kelet sült padlizsánkréme. A legnagyobb különbség az itthon készített mártogatóshoz képest, hogy majonéz helyett tahini, azaz szezámmagpaszta kerül bele. Érdemes kipróbálni, hiszen míg a majonéz az édesebb, addig a tahini a nyersebb, fanyarabb ízeket hozza elő.

Recept a képre kattintva!

KEDD

Felmosórongy-padlizsán

A „Padlizsán felmosó mop”, azaz felmosórongy a budapesti Chinatown Terasz egyik kuriózuma. A recept lényege, hogy a padlizsánt felmosóalakúra vágjuk, és egészben panírozzuk, majd sütjük ki. Külseje aranybarna és ropogós, belül pedig lágy és krémes.

SZERDA

Olasz padlizsánragu gombával

Húsmentes "bolognai" padlizsánnal, gombával, paradicsompasszátával, spagettivel. Szuper ebéd akár több napra is, ha nagy adagot készítesz! A reszelt sajt ne maradjon le a tetejéről, és a friss zöldfűszer sem!

Recept a képen!

CSÜTÖRTÖK

Padlizsánkrémleves csicseriborsóval és ricottával

A krémlevesek változata véget nem érő, ennek ellenére padlizsánkrémlevessel ritkán találkozhatunk. Ez egy Jamie O. receptből kiindulva készült: csicseriborsóval és ricottával dúsítva. A legvégén hozzáadott citromlé igazán üdítővé tette.

Recept a képen!

PÉNTEK

Krémes-szaftos muszaka

A muszaka a Balkán-félsziget és a Közel-Kelet legtöbb országában megtalálható rakott padlizsán neve. Országonként máshogyan készítik. A mi görögös verziónkban bárány helyett marha-sertés darált húst használtunk, a rétegek közé elősütött burgonyát is tettünk (ezt amúgy gyakran tesznek bele a görögök is), a besamelbe pedig némi parmezánt is csempésztünk. De ahány görög háztartás, annyiféle muszaka létezik.

SZOMBAT

Kesudiós-kókuszos padlizsáncurry

Recept a fotón!

Simán megfőzhető akár egy borongósabb hétköznap estén is, mert közel fél óra alatt az asztalon lesz a vacsora! A bébipadlizsánokat nyugodtan helyettesíthetjük a “kifejlett” példányokkal is, ebben az esetben vágjuk kisebb kockákra, és úgy süssük meg, majd a végén adjuk a curryhez.

VASÁRNAP

Töltött padlizsán

Gyönyörű és színes töltött verzió, melybe hús most nem került, de bulgur, római kömény, koktélparadicsom, petrezselyem és rókagomba annál inkább! Tejföllel, joghurttal a tetején csodálatos hétvégi ebéd lesz.

Recept a fotón!
Főzz, értékelj és nyerj, vadonatúj játékunkban hasznos ajándékok várnak!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több érdekesség:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...