Az egyik legkedveltebb zöldség: így használd a PADLIZSÁNT húsmentes ételekben

A padlizsán hazánkban valamikor a '90-es évek elején lépett hódító útjára, tisztán emlékszem, hogy az a hír járta, hogy ha megesszük, pirospozsgás lesz tőle az arcunk. Azóta minden második ember kedvence a padlizsánkrém, és megannyi egyéb fogás alapját képezi. Lássuk, hogy működik húsmentes ételekben!

A padlizsán, más néven tojásgyümölcs sok zöldségimádó kedvenc alapanyaga, így a vegetáriánus és vegán étrendek és ételek kikerülhetetlen szereplője is. Lássuk, hogyan pótolhatjuk vele - kis túlzással - akár a húst is különféle receptekben!

A padlizsán élettani hatásairól is ejtsünk szót:

  • "kötelező” eleme lehet a testsúlycsökkentő étrendnek, alacsony energia-, szénhidrát- és magas élelmi rosttartalmának köszönhetően
  • 100 grammja mindössze 25 kcal, 6 g szénhidrátot, viszont 3 g élelmi rostot tartalmaz
  • magas a víztartalma
  • vitaminok közül kiemelkedő a C-vitamin-, folsav-, niacin- és pantoténsav-tartalma
  • jelentős kalcium- és káliumforrás

Mikbe tegyük, ha nem ennénk húst?

1.) Reggelire menjen krémbe

Nem kell ide a sonka vagy a felvágott, sem a tepertőkrém, egy padlizsánkrém sütőben/serpenyőben sült padlizsánból napokig kitart, kend ezt a kenyeredre!

2.) Grillezd, mint egy szelet húst!

Rakd félre a csirkemellfilét vagy a tarját, és ebédre grillezz meg (akár serpenyőben is) pár szelet padlizsánt! Mehet rá sok bors, zöldfűszer, akár chili is, de a joghurt vagy valamiféle sajt sem esik le róla - így fehérjét is beviszel. Szendvicsben, de rizs, bulgur, kuszkusz mellé is kitűnő lesz.

3.) Rakd meg, töltsd meg

Nem csak hússal lehet rétegezni vagy tölteni a zöldségeket, ez tévhit. Egy fűszeres bulguros (vagy kuszkuszos)-gombás töltelék sok-sok sajttal szintén szuper lesz. Ha rakottast készítesz, a joghurt, tejföl vagy paradicsomszósz lesz a barátod, hogy jó szaftos legyen!

Dupla sajtos rakott padlizsán

Imádom a padlizsánt, gyermekeim viszont kevésbé. Megfogadtam hát, hogy megszerettetem velük. Készítettem padlizsánkrémet, joghurtos padlizsánt és ezt a paradicsomos rakottast. Most már ...

4.) Bacon helyett padlizsánpörc

A vegánok őrülete ez, és nagyon is érdemes kipróbálni: csapd be magad és az agyad, forgasd a padlizsánszeleteket vagy -darabokat fűszeres olajos-fokhagymás-paprikás-szójás pácba, és süsd ki! Mehet egy kamu túrós tészta tetejére, sőt, magában, rágcsának is, de bármire, amire bacon dukál.

Padlizsán-bacon

Padlizsánból készült, ropogós, vegán "szalonnát" készítettünk, ami változatosan elkészíthető és nagyon ízletes növényi alapú alternatíva lett. A hajszálvékonyra felszeletelt ...

5.) Egytálételek, curryk, lecsók

Képzeld azt, hogy a húst most szaftos padlizsánkockákkal helyettesíted: rakhatod currrykbe, ragukba, zöldségpörköltekbe, de mehet az autentikus, réteges francia vagy a krémes izraeli lecsóba is, azaz a shakshukába.

Krémes shakshuka padlizsánnal

A lecsó egzotikus, szexi keleti ikertestvére a shakshuka, amit jellemzően valamilyen krémes sajttal, belesütött tojással és rengeteg korianderrel tálalnak. Mi most egy ellenállhatatlanul ...

Ratatouille, azaz francia lecsó

A ratatouille-t (ejtsd: ratatuj) a francia Riviéra fővárosában, Nizzából ered, és régen a szegény emberek eledelének tartották. Órákig főzték lassú tűzön a maradék zöldségeket, ...

Ha még többet olvasnál a HÚSBAVÁGÓ kampányunkról, nézd meg főszerkesztőnk levelét, vagy kövesd a Nosalty MENTES rovatát a húsmentes hét kapcsolódó tartalmaiért!


Még több húsmentes tipp itt:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...