Íme az igazi, autentikus pad thai receptje, az összes klasszikus összetevővel. A szósz tökéletesen kiegyensúlyozott ízvilágú, összetett, nem túl édes, és nem is túl savanyú. A étel teljesen gluténmentes, rákkal és tofuval dúsítva. Kétség kívül az egyik legkedveltebb ázsiai tésztás fogás, mely egyszerűen és sokoldalúan elkészíthető, nincs vele sok macera, a különlegesebb hozzávalók pedig már könnyedén beszerezhetőek hozzá nagyobb bevásárlóközpontokban vagy ázsiai üzletekben. Mindenképp próbáljátok ki otthon, ha kedvelitek a Távol-Kelet ízeit! Jöjjön a legdögösebb pad thai:
Okos tippek:
- A thai édes tartósított retket nehéz beszerezni, ezért el is hagyható, de használhatunk helyette japán változatot, amelyet „takuannak” hívnak és élénksárga, de a sima jégcsapretek is jöhet.
- Ha csirkét, sertéshúst vagy marhahúst használunk, szeleteljük fel falatnyi, vékony darabokra, és pácoljuk be egy kis halszószba vagy szójaszószba, hogy a hús ne legyen teljesen natúr.
- Készíthetünk egy nagy adag padthai-szószt előre, amit korlátlan ideig tárolhatunk a hűtőben.
Hozzávalók a szószhoz:
40 g nádcukor (vagy pálmacukor apróra vágva), 40 ml víz, 4 evőkanál tamarindpaszta, 2 ek halszósz, 2 ek szójaszósz
A szósz elkészítése:
Egy kis lábosban olvasszuk össze a cukrot és a vizet, majd főzzük addig, amíg karamellizálódik. Adjuk hozzá a halszószt, a szójaszószt és a tamarindpasztát. Forraljuk fel a szószt, majd kapcsoljuk le a hőt, és tegyük félre felhasználásig.
Hozzávalók a tésztához:
200 g rizstészta, 2 g rákpaszta (szárított garnélarák durvára vágva), 3 közepes db salottahagyma, 6 gerezd fokhagyma (apróra vágva), 200 g garnéla, 200 g tofu , 30 g jégcsapretek (apróra vágott daikon agy takuan retek), 3 ek napraforgóolaj, chilipehely, 3 db tojás, 50 g mungóbabcsíra, 50 g földimogyoró, 5 db újhagyma zöldje, 1 közepes db lime (tálaláshoz), friss koriander
A tészta elkészítése:
A tésztát a csomagoláson látható utasítások szerint áztassuk be forró vízbe, majd felhasználásig tegyük félre hideg vízben. Használat előtt szűrjük le.
Egy nagy wokban hevítsük fel az olajat, majd szórjuk bele a szárított rákot, és pirítsuk le. Ezt követően mehet bele a hagyma és a fokhagyma is pirulni.
Adjuk hozzá a megtisztított garnélarákokat, és amikor már kezd piros színt kapni, borítsuk hozzá a kockázott füstölt tofut. Jól pirítsuk össze a hozzávalókat.
A leszűrt tésztát dobjuk bele a wokba, locsoljuk meg az előzőleg elkészített padthai-szósszal, és nagyon alaposan forgassuk össze az egészet.
A tojásokat verjük fel egy kis tálban. A wok egyik oldalán a fakanállal csináljunk egy kis helyet, és öntsük oda a felvert tojást. Hagyjuk kb. 1 percig sülni, amíg kissé meg szilárdul, majd nagyobb darabokban keverjük hozzá a többi hozzávalóhoz.
Lessétek meg Flóra videóját:
Pár perc pirítás után mehet bele a vékonyra vágott zöldhagyma, a mangóbabacsíra, a diakon retek és legvégül a durvára darált földimogyoró. Keverjük össze, és frissen, melegen tálalhatjuk is.
Friss korianderrel, mungóbabcsírával, durvára darált mogyoróval és lime-szeletekkel kínáljuk.
Az autentikus pad thai receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené!
Fotók, recept és videó: Gerzsenyi Flóra
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több csodás recept kollegáinktól: