Na kérem, így készül a világ legjobb ázsiai tésztája, a pad thai

Ha egy ázsiai tésztaételt kellene választanunk, amit nagy duzzogva életünk végéig kellene ennünk, sanszos, hogy a pad thai lenne az. Vegák és húsevők is magukénak érezhetik, hiszen minden opcióban elkészíthető, az alap ízvilágot főként úgyis az isteni szósz adja. Jöjjön Flóra autentikus receptje és videója.

Íme az igazi, autentikus pad thai receptje, az összes klasszikus összetevővel. A szósz tökéletesen kiegyensúlyozott ízvilágú, összetett, nem túl édes, és nem is túl savanyú. A étel teljesen gluténmentes, rákkal és tofuval dúsítva. Kétség kívül az egyik legkedveltebb ázsiai tésztás fogás, mely egyszerűen és sokoldalúan elkészíthető, nincs vele sok macera, a különlegesebb hozzávalók pedig már könnyedén beszerezhetőek hozzá nagyobb bevásárlóközpontokban vagy ázsiai üzletekben. Mindenképp próbáljátok ki otthon, ha kedvelitek a Távol-Kelet ízeit! Jöjjön a legdögösebb pad thai:

Autentikus pad thai, teljes recept a képre kattintva! / Recept, fotók és videó: Gerzsenyi Flóra

Okos tippek:

  • A thai édes tartósított retket nehéz beszerezni, ezért el is hagyható, de használhatunk helyette japán változatot, amelyet „takuannak” hívnak és élénksárga, de a sima jégcsapretek is jöhet.
  • Ha csirkét, sertéshúst vagy marhahúst használunk, szeleteljük fel falatnyi, vékony darabokra, és pácoljuk be egy kis halszószba vagy szójaszószba, hogy a hús ne legyen teljesen natúr.
  • Készíthetünk egy nagy adag padthai-szószt előre, amit korlátlan ideig tárolhatunk a hűtőben.
Autentikus pad thai, teljes recept a képre kattintva! / Recept, fotók és videó: Gerzsenyi Flóra

Hozzávalók a szószhoz:

40 g nádcukor (vagy pálmacukor apróra vágva), 40 ml víz, 4 evőkanál tamarindpaszta, 2 ek halszósz, 2 ek szójaszósz

A szósz elkészítése:

Egy kis lábosban olvasszuk össze a cukrot és a vizet, majd főzzük addig, amíg karamellizálódik. Adjuk hozzá a halszószt, a szójaszószt és a tamarindpasztát. Forraljuk fel a szószt, majd kapcsoljuk le a hőt, és tegyük félre felhasználásig.

Hozzávalók a tésztához:

200 g rizstészta, 2 g rákpaszta (szárított garnélarák durvára vágva), 3 közepes db salottahagyma, 6 gerezd fokhagyma (apróra vágva), 200 g garnéla, 200 g tofu , 30 g jégcsapretek (apróra vágott daikon agy takuan retek), 3 ek napraforgóolaj, chilipehely, 3 db tojás, 50 g mungóbabcsíra, 50 g földimogyoró, 5 db újhagyma zöldje, 1 közepes db lime (tálaláshoz), friss koriander 

A tészta elkészítése:

Autentikus pad thai, teljes recept a képre kattintva! / Recept, fotók és videó: Gerzsenyi Flóra

A tésztát a csomagoláson látható utasítások szerint áztassuk be forró vízbe, majd felhasználásig tegyük félre hideg vízben. Használat előtt szűrjük le.

Egy nagy wokban hevítsük fel az olajat, majd szórjuk bele a szárított rákot, és pirítsuk le. Ezt követően mehet bele a hagyma és a fokhagyma is pirulni.

Adjuk hozzá a megtisztított garnélarákokat, és amikor már kezd piros színt kapni, borítsuk hozzá a kockázott füstölt tofut. Jól pirítsuk össze a hozzávalókat.

A leszűrt tésztát dobjuk bele a wokba, locsoljuk meg az előzőleg elkészített padthai-szósszal, és nagyon alaposan forgassuk össze az egészet.

A tojásokat verjük fel egy kis tálban. A wok egyik oldalán a fakanállal csináljunk egy kis helyet, és öntsük oda a felvert tojást. Hagyjuk kb. 1 percig sülni, amíg kissé meg szilárdul, majd nagyobb darabokban keverjük hozzá a többi hozzávalóhoz.

Lessétek meg Flóra videóját:

Pár perc pirítás után mehet bele a vékonyra vágott zöldhagyma, a mangóbabacsíra, a diakon retek és legvégül a durvára darált földimogyoró. Keverjük össze, és frissen, melegen tálalhatjuk is.

Friss korianderrel, mungóbabcsírával, durvára darált mogyoróval és lime-szeletekkel kínáljuk.

Az autentikus pad thai receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené!

Fotók, recept és videó: Gerzsenyi Flóra

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több csodás recept kollegáinktól:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek