Na kérem, így készül a világ legjobb ázsiai tésztája, a pad thai

Ha egy ázsiai tésztaételt kellene választanunk, amit nagy duzzogva életünk végéig kellene ennünk, sanszos, hogy a pad thai lenne az. Vegák és húsevők is magukénak érezhetik, hiszen minden opcióban elkészíthető, az alap ízvilágot főként úgyis az isteni szósz adja. Jöjjön Flóra autentikus receptje és videója.

Íme az igazi, autentikus pad thai receptje, az összes klasszikus összetevővel. A szósz tökéletesen kiegyensúlyozott ízvilágú, összetett, nem túl édes, és nem is túl savanyú. A étel teljesen gluténmentes, rákkal és tofuval dúsítva. Kétség kívül az egyik legkedveltebb ázsiai tésztás fogás, mely egyszerűen és sokoldalúan elkészíthető, nincs vele sok macera, a különlegesebb hozzávalók pedig már könnyedén beszerezhetőek hozzá nagyobb bevásárlóközpontokban vagy ázsiai üzletekben. Mindenképp próbáljátok ki otthon, ha kedvelitek a Távol-Kelet ízeit! Jöjjön a legdögösebb pad thai:

Autentikus pad thai, teljes recept a képre kattintva! / Recept, fotók és videó: Gerzsenyi Flóra

Okos tippek:

  • A thai édes tartósított retket nehéz beszerezni, ezért el is hagyható, de használhatunk helyette japán változatot, amelyet „takuannak” hívnak és élénksárga, de a sima jégcsapretek is jöhet.
  • Ha csirkét, sertéshúst vagy marhahúst használunk, szeleteljük fel falatnyi, vékony darabokra, és pácoljuk be egy kis halszószba vagy szójaszószba, hogy a hús ne legyen teljesen natúr.
  • Készíthetünk egy nagy adag padthai-szószt előre, amit korlátlan ideig tárolhatunk a hűtőben.
Autentikus pad thai, teljes recept a képre kattintva! / Recept, fotók és videó: Gerzsenyi Flóra

Hozzávalók a szószhoz:

40 g nádcukor (vagy pálmacukor apróra vágva), 40 ml víz, 4 evőkanál tamarindpaszta, 2 ek halszósz, 2 ek szójaszósz

A szósz elkészítése:

Egy kis lábosban olvasszuk össze a cukrot és a vizet, majd főzzük addig, amíg karamellizálódik. Adjuk hozzá a halszószt, a szójaszószt és a tamarindpasztát. Forraljuk fel a szószt, majd kapcsoljuk le a hőt, és tegyük félre felhasználásig.

Hozzávalók a tésztához:

200 g rizstészta, 2 g rákpaszta (szárított garnélarák durvára vágva), 3 közepes db salottahagyma, 6 gerezd fokhagyma (apróra vágva), 200 g garnéla, 200 g tofu , 30 g jégcsapretek (apróra vágott daikon agy takuan retek), 3 ek napraforgóolaj, chilipehely, 3 db tojás, 50 g mungóbabcsíra, 50 g földimogyoró, 5 db újhagyma zöldje, 1 közepes db lime (tálaláshoz), friss koriander 

A tészta elkészítése:

Autentikus pad thai, teljes recept a képre kattintva! / Recept, fotók és videó: Gerzsenyi Flóra

A tésztát a csomagoláson látható utasítások szerint áztassuk be forró vízbe, majd felhasználásig tegyük félre hideg vízben. Használat előtt szűrjük le.

Egy nagy wokban hevítsük fel az olajat, majd szórjuk bele a szárított rákot, és pirítsuk le. Ezt követően mehet bele a hagyma és a fokhagyma is pirulni.

Adjuk hozzá a megtisztított garnélarákokat, és amikor már kezd piros színt kapni, borítsuk hozzá a kockázott füstölt tofut. Jól pirítsuk össze a hozzávalókat.

A leszűrt tésztát dobjuk bele a wokba, locsoljuk meg az előzőleg elkészített padthai-szósszal, és nagyon alaposan forgassuk össze az egészet.

A tojásokat verjük fel egy kis tálban. A wok egyik oldalán a fakanállal csináljunk egy kis helyet, és öntsük oda a felvert tojást. Hagyjuk kb. 1 percig sülni, amíg kissé meg szilárdul, majd nagyobb darabokban keverjük hozzá a többi hozzávalóhoz.

Lessétek meg Flóra videóját:

Pár perc pirítás után mehet bele a vékonyra vágott zöldhagyma, a mangóbabacsíra, a diakon retek és legvégül a durvára darált földimogyoró. Keverjük össze, és frissen, melegen tálalhatjuk is.

Friss korianderrel, mungóbabcsírával, durvára darált mogyoróval és lime-szeletekkel kínáljuk.

Az autentikus pad thai receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené!

Fotók, recept és videó: Gerzsenyi Flóra

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több csodás recept kollegáinktól:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...