Akarva-akaratlan, de méltánytalanul mellőzzük ezt a rendkívül ízletes, zsírszegény húsfajtát asztalunkról.Változtassunk, készítsük el együtt a húsvéti bárányt!
Kevés bárányt eszünk, pedig fogyókúrás
Bárányhúst legtöbben szinte csak húsvétkor fogyasztanak. Pedig a zsenge, fiatal bárány íze vetekszik a borjúhúséval vagy a fehér szárnyashúsokéval. Sőt lényegesen aromásabb, ízesebb, karakteresebb. Magas a fehérjetartalma, ugyanakkor a benne található zsírszövet mennyisége elhanyagolhatóan kevés.Magyar bárányt beszerezhetünk frissen hentesünknél, míg az import esetében, főleg a nagy távolságról érkezőknél, kizárólag fagyasztottról lehet beszélni, ami a minőség tekintetében nem szorul további magyarázatra.
Kedvcsinálóként említsünk meg néhány, bárányhúsból készíthető ételt:
- French racks (azaz bárányborda, melyet legízletesebben faszénen grillezve vagy fűszerkéregben készíthetünk el)
- Báránygerinc (mustár- vagy zöldfűszerkéregben sütve)
- Göngyölt, zöldfűszeres báránycomb
- Bárány nyárson sütve
- Bárányragu leves
- A kimondottan magyaros ízek kedvelőinek pedig a báránypörkölt vagy paprikás
A bárányhús elsődleges fűszerei: rozmaring, fokhagyma, menta, kömény, tárkony, bouquet garni (petrezselyemlevél, kakukkfű, szegfűszeg).Ha még inkább ízletes húst szeretnénk készíteni bárányból, akkor pedig pácolhatjuk a húst sütés előtt, ezek elkészítéséhez néhány ötlet:
Citromos-boros páclé:2 evőkanál citromlé, 2 teáskanál reszelt citromhéj, 1 gerezd fokhagyma összezúzva, 1 dl fehérbor, 1 dl olívaolaj, 2 evőkanál barna cukor, 1 evőkanál rozmaring, finomra vágva, 1 evőkanál kakukkfű, finomra vágva.
Mustáros-zöldfűszeres pác:1 dl olívaolaj, 2 evőkanál balzsamecet, 2 teáskanál barna cukor, 2-3 teáskanál dijoni mustár, 2 teáskanál provence-i fűszerkeverék (vagy 1 evőkanál friss, vegyes kerti zöldfűszer), 1 teáskanál törött bors.
Sárgabarackos-hagymás páclé:6 kimagozott, friss sárgabarack (felaprítva), 1 teáskanál Worchester-szósz, 2 evőkanál olaj, 1 teáskanál vörösborecet, 1 dl fehérbor, 1 gerezd fokhagyma, összezúzva, 3 szál kis darabokra aprított újhagyma, 1 késhegynyi fehér bors.