Meglepő: fertőzést okozhat az otthoni csíráztatás

Egyre népszerűbb otthon termeszteni a különböző zöldségeket, gyümölcsöket vagy magvakat, de ha nem vigyázunk, akár szalmonellát is kaphatunk – egy amerikai kutatás szerint a vízben csíráztatással van alapvetően a probléma, és ezt kell okosabban megoldani.

Az Ohio Állami Egyetem szakértői szerint a csírák szobahőmérsékletű vízben történő áztatása, azaz a csíráztatás komolyan megnöveli a szalmonellafertőzés veszélyét. A Food Protection Trends tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint az ártalmatlannak tűnő módszer súlyos élelmiszer-biztonsági problémákat vet fel.

Óvatosan az otthoni növénytermesztéssel, meg is mérgezheted magad

A folyamat lényege az, hogy a nyers alapanyagokat (például magvakat) egy éjszakára szobahőmérsékletű vízben kell áztatni, ami azonban olyan környezetet teremthet, amiben a káros baktériumok és gombák is elszaporodhatnak – a szalmonellák például kifejezetten jól érzik magukat a csíráztatás körülményei között.

Mivel az alapanyagok nyersek, és nincsenek feldolgozva, nagy az esély arra, hogy ártalmatlan mennyiségben tartalmazzák ezeket a káros mikroorganizmusokat, amelyek aztán a csíráztatás közben elszaporodhatnak.

A kutatásból szerencsére az is kiderült, hogy vannak módszerek arra, hogy megakadályozzuk a patogének elszaporodását: az például, ha hideg vízben, hűtőben áztatunk, már jelentősen csökkenti a szalmonellák és más kórokozók túlélésének esélyét. Az is jó megoldás lehet, ha a vizet megsózzuk, ezzel ugyanis kedvezőtlen környezetet teremtünk a patogének számára.

A szakértők szerint néhány alapvető szabály betartásával minimalizálni lehet a kockázatokat, de aki nem figyel erre, az komolyabb fertőzést is kaphat az otthon csíráztatott élelmiszerektől.

Forrásunk volt.


Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...