Az ok, ami miatt opálosak lesznek a poharak

Nem lesz nehéz dolgunk, és csak néhány eszközre lesz szükség, hogy újra ragyogjanak az üvegpoharak. Lesd el legújabb Otthon Tippünket!

Amikor új pohárkészletet vásárolunk, az üvegük mindig tökéletesen átlátszó és ragyogó – ez azonban nem mindig tart sokáig, a felületük gyorsan opálossá válhat.

Az ok, ami miatt opálosak lesznek a poharak

Miért történik ez?

A jelenség legvalószínűbb okozója a kemény víz, amely kétféleképpen károsítja az üvegből készült poharakat és edényeket. Először is, az ebben lévő ásványi anyagok zavaros maradékot hagyhatnak maguk után. Másodszor, a kemény víz kevésbé hatékonyan öblíti le a mosogatószert és a piszkos vizet, mint a lágy víz – ez pedig szintén opálossá teszi a poharakat.

De nem csak a vízkeménység lehet a tettes: előfordulhat, hogy mi magunk karcoljuk meg a pohár és az edény felületét, amitől ilyenné válik – ez pedig olyasvalami, amit sajnos nem tudunk visszafordítani. Ez akkor történhet meg, ha túl forró vízzel mosogatunk, ha túl sok mosogatószert használunk vagy ha túltisztítjuk a poharakat, mielőtt betennénk azokat a mosogatógépbe. Ezeket pedig könnyen elkerülhetjük, ha a fent említettekre odafigyelünk.

Hogyan fordítsuk vissza a folyamatot?

Amennyiben a kemény víz okozza a problémát, vessük be ezt a módszert, hogy az edények újra ragyogjanak!

Ehhez szükségünk lesz ecetre, egy tiszta konyharuhára vagy más tiszta textilre, valamint vízre. Töltsünk meg egy edényt – vagy a mosogatót – hígított ecetes oldattal! Az oldat egyenlő arányban tartalmazzon vizet és hagyományos ecetet. Ezután áztassuk be a zavaros üvegedényeket és -poharakat! Körülbelül harminc percig hagyjuk őket benne.

Ezután végezzünk gyorstesztet: vegyünk ki egy darabot az oldatból, öblítsük le, és nézzük meg, mennyire működött a módszer.

Ha még ekkor is opálosnak látjuk az üveget, tegyük vissza még egyszer ennyi időre.

Ha ez is lejárt, végezzünk még egy tesztet, és ha rendben találjuk az eredményt, akkor öblítsük le a poharakat meleg vízzel. Ekkor már nincs dolgunk, csak megszárítani a poharakat egy tiszta konyharuhával vagy más textillel. Ilyenkor még lesúrolhatjuk az esetleges maradványokat is.

Mi tegyünk, ha nem sikerült?

Ha ezek után is opálosak az üvegek, akkor valószínűleg felsértettük a felszínét, és összekarcoltuk a fent említett módokon. Ilyen esetben sajnos nincs mit tenni, vagy használjuk őket így tovább, vagy vegyünk új készletet.

Forrásunk volt.


Még több otthoni tippet és trükköt leshetsz el innen:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...