A hűtőszekrények kétségkívül a konyhák legpiszkosabb eszközei közé tartoznak. A külső szennyeződésektől kezdve, a bennük megromlott ételmaradékokig rengeteg olyan dolog létezik, amitől koszos lesz a hűtő. Ám az egyik legpiszkosabb részéről a legtöbben még csak nem is tudnak. Mutatjuk, hogy mi az!
Mint kiderült, még a legrutinosabb hűtőszekrénytisztítók sem szokták a hűtő egy rejtett helyét kitakarítani. Ez pedig nem más, mint a csepptálca, ami általában a hűtő alján található.
Miért jó a csepptálca?
Elsődleges célja az, hogy összegyűjti és elvezeti a páralecsapódást és a szivárgó vizet. Ha azonban nem takarítod ki rendszeresen a tálcát, akkor a benne álló vízben idővel különféle baktériumok és penészgombák tudnak kialakulni. Ha esetleg még sosem volt szerencséd a tálcát kitakarítani, akkor most eláruljuk, hogy miként kell, illetve egy videót is mutatunk!
- lépés: Ellenőrizd a hűtőszekrény kézikönyvét:
Ahogy a videóban is látszik, sok esetben a hűtő alján található a tálca, ám ez a hűtőszekrény típusától függően változhat. Sőt, előfordulhat, hogy a tálcát nem is lehet eltávolítani. De ezt csak akkor tudod meg, ha elolvasod a készülék kézikönyvét. Ha hirtelen nem emlékszel, hogy merre van az útmutató, akkor egy gyors internetes kereséssel is megtalálhatod a digitális változatot. - lépés: Tisztítsd meg a tálcát:
Ha a csepptálca kivehető, akkor óvatosan öntsd a tartalmát a lefolyóba, majd mosd ki meleg tisztítószeres vízzel. Nyugodtan használj fertőtlenítő tisztítóoldatot is!
Ha esetleg nem tudod eltávolítani a csepptálcát, akkor sincs oka a pánikra, mert így is elvégezhető a tisztítás. Először is keresd meg a tálcát, majd egy fogó és egy papírtörlő segítségével próbáld meg felitatni belőle a vizet. Ha ezzel megvagy, akkor használj fertőtlenítő hatású nedves törlőkendőt a tisztításhoz. Kész is! Legközelebb 90 nap múlva kell újra kitakarítanod a tálcát.
Te tudtad, hogy a csepptálca a hűtő egyik legkoszosabb része?
Még több otthon tipp: