Így kéne helyesen elmosogatnod az evőeszközeidet

A Nemzeti Népegészségügyi Központ fontos útmutatót tett közzé, mely ugyan elsősorban táboroztatóknak szól, mégis mindenki számára hasznos lehet, akik háztartást vezetnek. Otthon Tippünk következik.

Ajánlás a táborokban végzett fertőtlenítő mosogatáshoz címmel tett közzé útmutatót a napokban a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) oldalán. Az elemzésben a mosogatásra vonatkozó élelmiszer-biztonsági és közegészségügyi szakmai szabályokat foglalják össze, amelyeket be kell tartaniuk a táboroztatóknak. Persze a hétköznapi embereknek is nagyon hasznosak lehetnek ezek a szabályok. Nézzük, melyek ezek.

Így kéne helyesen elmosogatnod az evőeszközeidet

Minden olyan edényt, eszközt, amelyik élelmiszerrel kerül kapcsolatba, megfelelően és rendszeresen mosogatni, tisztítani, és szükség esetén fertőtleníteni kell

– olvasható az ajánlásban. 

Az NNK a leghatékonyabbnak az alábbi, háromfázisú mosogatási technikát tartja:

  • 1. fázis a zsíroldás: az ételmaradéktól megtisztított edényeket és evőeszközöket az első medencében lévő zsíroldószert tartalmazó, nagyjából 40-45 Celsius-fokos vízben el kell mosni.
  • 2. fázis a fertőtlenítés: az elmosott eszközöket 2 percig egy fertőtlenítőoldattal megtöltött mosogatómedencébe kell helyezni.
  • 3. fázis, az öblítés: a zsíroldószertől megtisztított és fertőtlenített étkészletet folyó víz alatt kell elöblíteni.

Az összefoglalóban azonban felhívják a figyelmet arra, hogy a kétfázisú mosogatás ennél gazdaságosabb, így ha tehetjük, inkább válasszuk azt. Ez egy kombinált, zsíroldó és fertőtlenítő hatású szerrel végzett mosogatásból és egy 40 Celsius-fokos folyó vízzel való leöblítésből áll.

Ezen kívül azt is megosztották, hogy csak a megszáradt tányérokat szabad egymásra pakolni, és nem szabad törölgetni. Ha mindenképpen szükségünk van rá, akkor azt csak egyszer használatos papírtörlővel szabad elvégezni.

Forrásunk volt.


Ezeket a takarítási tanácsokat is fogadd meg:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...