Így kéne helyesen elmosogatnod az evőeszközeidet

A Nemzeti Népegészségügyi Központ fontos útmutatót tett közzé, mely ugyan elsősorban táboroztatóknak szól, mégis mindenki számára hasznos lehet, akik háztartást vezetnek. Otthon Tippünk következik.

Ajánlás a táborokban végzett fertőtlenítő mosogatáshoz címmel tett közzé útmutatót a napokban a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) oldalán. Az elemzésben a mosogatásra vonatkozó élelmiszer-biztonsági és közegészségügyi szakmai szabályokat foglalják össze, amelyeket be kell tartaniuk a táboroztatóknak. Persze a hétköznapi embereknek is nagyon hasznosak lehetnek ezek a szabályok. Nézzük, melyek ezek.

Így kéne helyesen elmosogatnod az evőeszközeidet

Minden olyan edényt, eszközt, amelyik élelmiszerrel kerül kapcsolatba, megfelelően és rendszeresen mosogatni, tisztítani, és szükség esetén fertőtleníteni kell

– olvasható az ajánlásban. 

Az NNK a leghatékonyabbnak az alábbi, háromfázisú mosogatási technikát tartja:

  • 1. fázis a zsíroldás: az ételmaradéktól megtisztított edényeket és evőeszközöket az első medencében lévő zsíroldószert tartalmazó, nagyjából 40-45 Celsius-fokos vízben el kell mosni.
  • 2. fázis a fertőtlenítés: az elmosott eszközöket 2 percig egy fertőtlenítőoldattal megtöltött mosogatómedencébe kell helyezni.
  • 3. fázis, az öblítés: a zsíroldószertől megtisztított és fertőtlenített étkészletet folyó víz alatt kell elöblíteni.

Az összefoglalóban azonban felhívják a figyelmet arra, hogy a kétfázisú mosogatás ennél gazdaságosabb, így ha tehetjük, inkább válasszuk azt. Ez egy kombinált, zsíroldó és fertőtlenítő hatású szerrel végzett mosogatásból és egy 40 Celsius-fokos folyó vízzel való leöblítésből áll.

Ezen kívül azt is megosztották, hogy csak a megszáradt tányérokat szabad egymásra pakolni, és nem szabad törölgetni. Ha mindenképpen szükségünk van rá, akkor azt csak egyszer használatos papírtörlővel szabad elvégezni.

Forrásunk volt.


Ezeket a takarítási tanácsokat is fogadd meg:

Legújabb receptek

Klasszikus orosz blini

A blini nem egyszerű palacsinta: kelt tésztájának és a hajdinalisztnek köszönhetően karakteres, mégis könnyű fogás. Ünnepi reggelinek, vendégvárónak vagy akár elegáns előételnek ...

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...