Mindegy, hogy szendvicsek csomagolására, sült húsok letakarására vagy zöldségek bebugyolálására használjuk, az alufólia igen hasznos konyhai társ lehet. Az ezüstös-zörgős anyag megvédi az ételeket az enyészettől, a nedvességtől, a túlzott hőtől és megégéstől – persze csak akkor, ha megfelelően használjuk. De lehet egyáltalán rosszul használni az alufóliát? Miért van két különböző oldala? És ezek közül melyik érintkezzen az élelmiszerrel? Csupa megválaszolatlan kérdés...ne hagyjuk őket a levegőben lógni!
Melyik a fólia tapadásmentes oldala?
A legtöbb alufólia, ami a magyar boltokban kapható, általában nem külön tapadásmentes fajta. Ha mégis ilyet találunk, mindig fel lesz tüntetve a csomagoláson, illetve arról is kapunk majd információt, hogy melyik oldalt látták el a különleges bevonattal.
Így az összes többi „átlagos” fóliáról elmondható, hogy mindkét oldala ugyanolyan, tehát teljesen mindegy, melyikre helyezzük az ételt.
Mind a fényes, mind a matt oldal ugyanolyan tulajdonságokkal rendelkezik: egyikre sem tapad jobban vagy kevésbé az étel, miközben sütjük. De akkor mégis miért létezik az eltérés? A válaszhoz vissza kell mennünk a fólia gyártósorai mellé.
Az alufólia két oldala
Amikor a fólia készül, gyakran megesik, hogy két réteget először együtt hengerelnek, csavarnak fel, majd a gyártási folyamat során később szétválasztják őket. Így azok a felületek, amelyek befelé néznek, matt fényűek maradnak, míg a külső rétegek fényesen csillognak.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több tippet és trükköt leshetsz el innen: