Lehet, hogy te is rossz oldalát használod az alufóliának?

Szinte minden nap előkerülhet a konyhai munka során az alufólia, ilyen gyakori használat mellett pedig már biztosan sokan tanakodtunk azon, hogy vajon a fényes vagy a matt oldalára kéne tenni az ételt. A mai Otthon Tippből kiderül az igazság!

Mindegy, hogy szendvicsek csomagolására, sült húsok letakarására vagy zöldségek bebugyolálására használjuk, az alufólia igen hasznos konyhai társ lehet. Az ezüstös-zörgős anyag megvédi az ételeket az enyészettől, a nedvességtől, a túlzott hőtől és megégéstől – persze csak akkor, ha megfelelően használjuk. De lehet egyáltalán rosszul használni az alufóliát? Miért van két különböző oldala? És ezek közül melyik érintkezzen az élelmiszerrel? Csupa megválaszolatlan kérdés...ne hagyjuk őket a levegőben lógni!

Lehet, hogy te is rossz oldalát használod az alufóliának?

Melyik a fólia tapadásmentes oldala?

A legtöbb alufólia, ami a magyar boltokban kapható, általában nem külön tapadásmentes fajta. Ha mégis ilyet találunk, mindig fel lesz tüntetve a csomagoláson, illetve arról is kapunk majd információt, hogy melyik oldalt látták el a különleges bevonattal.

Így az összes többi „átlagos” fóliáról elmondható, hogy mindkét oldala ugyanolyan, tehát teljesen mindegy, melyikre helyezzük az ételt.

Mind a fényes, mind a matt oldal ugyanolyan tulajdonságokkal rendelkezik: egyikre sem tapad jobban vagy kevésbé az étel, miközben sütjük. De akkor mégis miért létezik az eltérés? A válaszhoz vissza kell mennünk a fólia gyártósorai mellé.

Az alufólia két oldala

Amikor a fólia készül, gyakran megesik, hogy két réteget először együtt hengerelnek, csavarnak fel, majd a gyártási folyamat során később szétválasztják őket. Így azok a felületek, amelyek befelé néznek, matt fényűek maradnak, míg a külső rétegek fényesen csillognak.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több tippet és trükköt leshetsz el innen:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...