Ötfűszeres kacsa szilvával, édesburgonyával

E heti gasztrobloggerünk, Flatcat, már az őszre készül és egy igazi lélekmelengető ételt hozott el nektek, amit a keleti fűszerek legjavával ízesített. Készítsétek el együtt!

A kínai ötfűszer-keverék remekül illik a kacsához és a szilvához, édesburgonyához is, a keleti fűszerboltokban és a nagyobb áruházakban szinte mindenütt kapható, de elkészíthetjük házilag is a következő recept szerint.

Kínai ötfűszer-keverék

Kínai ötfűszer-keverék házilag:

  • 2 ek szecsuáni bors (ha nincs, 2/3 rész fekete bors, 1/3 rész szárított csili)
  • 8-10 szem csillagánizs
  • 2 ek édesköménymag
  • 1 ek szegfűszeg
  • 1 ek őrölt fahéj (vagy 1 fahéjrúd)

A hozzávalókat finom porrá őröljük mozsárban, majd átszitáljuk, vagy késes aprítóban/fűszerdarálásra rendszeresített kávédarálóban finom porrá őröljük. Kávédaráló használatakor a csillagánizst előtte célszerű mozsárban durvára törni. Nagyobb mennyiség készítése esetén a kész fűszerkeverék jól záródó tetejű tárolóban sokáig eltartható.

Ötfűszeres kacsacombok szilvával, édesburgonyával

A sütőtök szezonjában az édesburgonya helyettesíthető vékony cikkekre vágott sütőtökkel is. Ilyenkor érdemes vékony héjú tököt választani, és a héját rajta hagyni sütés közben, így az nem esik szét, miután megpuhult.

Hozzávalók (személyenként):

  • 1 pecsenyekacsacomb (25 dkg) csonttal, bőrrel
  • 1 tk kínai ötfűszer-keverék
  • ½ narancs leve
  • ½ fej vöröshagyma (3-4 dkg)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1csapott tk só
  • 25 dkg édesburgonya (szezonban sütőtökkel is helyettesíthető)
  • 1 tk juharszirup
  • 15 dkg szilva
  • 1-2 tk nádcukor (szükség szerint)

Az ötfűszeres kacsa receptjét itt tudod elmenteni

Ötfűszeres kacsa szilvával, édesburgonyával

Elkészítés:

  1. A kacsa bőrét átnézzük, a tollakat, tokokat eltávolítjuk. Az ötfűszer-keveréket elkeverjük sóval, majd alaposan bedörzsöljük vele a kacsacombok mindkét oldalát.
  2. Tepsibe helyezzük a combokat, bőrükkel felfelé (akkora tepsit érdemes választani, amibe a hús mellé még belefér majd a köret is), köréjük szórjuk a meghámozott, vékony szeletekre vágott hagymát, a megtisztított, kés pengéjével meglapított fokhagymát, majd köréjük locsoljuk a narancs kifacsart levét.
  3. Előmelegített sütőben 160 C fokon 1–1,5 órán át sütjük (a combok mennyiségétől függően, 2-3 comb 1 óra, 4–6 comb 1,5 óra).
  4. A szilvát közben kimagozzuk, félbevágjuk, ha savanykás, nem elég édes, megszórjuk nádcukorral is. Az édesburgonyát meghámozzuk, cikkekre vágjuk, összeforgatjuk a juharsziruppal.
  5. A kacsacombokat 1–1,5 óra múlva kiszedjük a tepsiből, az alattuk felgyűlt zsírt kiöntjük, úgy, hogy csak 1-2 evőkanálnyi maradjon, majd beleszórjuk az édesburgonyát és a szilvát. Összeforgatjuk a tepsi alján maradt fűszeres zsiradékkal és hagymákkal, majd a tetejére helyezzük a kacsacombokat, ismét bőrrel felfelé.
  6. 160 C fokos sütőben további 1 órán át sütjük, sütés közben időnként meglocsoljuk a combokat a felfogott zsiradékkal. (a sütés vége előtt 15 perccel már ne locsolgassuk, mert nem lesz ropogós a bőr).
  7. A sült kacsacombot a mellette sült édesburgonyával és szilvával tálaljuk.

{ GALÉRIA = title:%C3%96tfu%CC%8Bszeres%20kacsa%20szilva%CC%81val%2C%20e%CC%81desburgonya%CC%81val, 1,2,3,4,5,0 }

Flatcat, avagy a kutya vacsorája blog

Flatcat, avagy a kutya vacsorája a Facebookon

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 étkezési trend, amit sikkes lesz követni 2025-ben

Akárcsak a divatban, a gasztronómiában is évről-évre változnak a trendek. Bizonyos ételek és élelmiszercsoportok felkapottá válnak, új technikák terjednek el és messzi országok kulináriája kerül hozzánk közelebb: az előrejelzések szerint ez a 7 trend fogja meghatározni 2025-ben az étkezési szokásainkat!

Szász Nóri

További cikkek

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...