A kínai ötfűszer-keverék remekül illik a kacsához és a szilvához, édesburgonyához is, a keleti fűszerboltokban és a nagyobb áruházakban szinte mindenütt kapható, de elkészíthetjük házilag is a következő recept szerint.
Kínai ötfűszer-keverék
Kínai ötfűszer-keverék házilag:
- 2 ek szecsuáni bors (ha nincs, 2/3 rész fekete bors, 1/3 rész szárított csili)
- 8-10 szem csillagánizs
- 2 ek édesköménymag
- 1 ek szegfűszeg
- 1 ek őrölt fahéj (vagy 1 fahéjrúd)
A hozzávalókat finom porrá őröljük mozsárban, majd átszitáljuk, vagy késes aprítóban/fűszerdarálásra rendszeresített kávédarálóban finom porrá őröljük. Kávédaráló használatakor a csillagánizst előtte célszerű mozsárban durvára törni. Nagyobb mennyiség készítése esetén a kész fűszerkeverék jól záródó tetejű tárolóban sokáig eltartható.
Ötfűszeres kacsacombok szilvával, édesburgonyával
A sütőtök szezonjában az édesburgonya helyettesíthető vékony cikkekre vágott sütőtökkel is. Ilyenkor érdemes vékony héjú tököt választani, és a héját rajta hagyni sütés közben, így az nem esik szét, miután megpuhult.
Hozzávalók (személyenként):
- 1 pecsenyekacsacomb (25 dkg) csonttal, bőrrel
- 1 tk kínai ötfűszer-keverék
- ½ narancs leve
- ½ fej vöröshagyma (3-4 dkg)
- 1 gerezd fokhagyma
- 1csapott tk só
- 25 dkg édesburgonya (szezonban sütőtökkel is helyettesíthető)
- 1 tk juharszirup
- 15 dkg szilva
- 1-2 tk nádcukor (szükség szerint)
Az ötfűszeres kacsa receptjét itt tudod elmenteni
Ötfűszeres kacsa szilvával, édesburgonyával
Elkészítés:
- A kacsa bőrét átnézzük, a tollakat, tokokat eltávolítjuk. Az ötfűszer-keveréket elkeverjük sóval, majd alaposan bedörzsöljük vele a kacsacombok mindkét oldalát.
- Tepsibe helyezzük a combokat, bőrükkel felfelé (akkora tepsit érdemes választani, amibe a hús mellé még belefér majd a köret is), köréjük szórjuk a meghámozott, vékony szeletekre vágott hagymát, a megtisztított, kés pengéjével meglapított fokhagymát, majd köréjük locsoljuk a narancs kifacsart levét.
- Előmelegített sütőben 160 C fokon 1–1,5 órán át sütjük (a combok mennyiségétől függően, 2-3 comb 1 óra, 4–6 comb 1,5 óra).
- A szilvát közben kimagozzuk, félbevágjuk, ha savanykás, nem elég édes, megszórjuk nádcukorral is. Az édesburgonyát meghámozzuk, cikkekre vágjuk, összeforgatjuk a juharsziruppal.
- A kacsacombokat 1–1,5 óra múlva kiszedjük a tepsiből, az alattuk felgyűlt zsírt kiöntjük, úgy, hogy csak 1-2 evőkanálnyi maradjon, majd beleszórjuk az édesburgonyát és a szilvát. Összeforgatjuk a tepsi alján maradt fűszeres zsiradékkal és hagymákkal, majd a tetejére helyezzük a kacsacombokat, ismét bőrrel felfelé.
- 160 C fokos sütőben további 1 órán át sütjük, sütés közben időnként meglocsoljuk a combokat a felfogott zsiradékkal. (a sütés vége előtt 15 perccel már ne locsolgassuk, mert nem lesz ropogós a bőr).
- A sült kacsacombot a mellette sült édesburgonyával és szilvával tálaljuk.
{ GALÉRIA = title:%C3%96tfu%CC%8Bszeres%20kacsa%20szilva%CC%81val%2C%20e%CC%81desburgonya%CC%81val, 1,2,3,4,5,0 }
Flatcat, avagy a kutya vacsorája blog