Ez az öt rendelős étel a tudomány szerint boldogabbá tesz

Egy friss kutatás szerint egyes országok ételei pozitív hatással lehetnek a hangulatodra.

Egy német ételszállító applikáció, a Lieferando kutatást készített arról, hogy mely országok rendelős ételei okozzák a legnagyobb örömet a fogyasztóknak. Megvizsgáltak 2158 embert aszerint, hogy hogyan érezték magukat a különböző fajta ételek rendelése után, és ebből levonták a következtetéseket: összeírták azt az öt jellemző élelmiszercsoportot, ami a legjobb hatással volt az emberekre.

Az osztályozást egy úgynevezett rövid hangulati introspekciós skála (BMIS) alapján állapították meg, méghozzá aszerint, hogy az étel elfogyasztása előtt, és utána öt perccel hogy érezték magukat az alanyok. A maximális pontszám az érzelmek intenzitása szerint 400 lehetett.

A besorolás alapján a következő öt rendelős kaja hozta el a legnagyobb boldogságot az embereknek.

Kínai gyorskaja

A kutatás szerint a hagyományos rendelős kínai kaják mintegy 58 százalékkal növelték meg a résztvevők hangulatát. A kínai gyorskaják azért is lehetnek vonzók, mert nagy a választék, így gyakorlatilag minden hangulathoz megtalálja az ember a hozzáillőt.

Gong bao csirke

A szecsuáni konyha egyik klasszikus és nem mellesleg villámgyors fogása. Ez egy alaprecept, kedvünk szerint dúsíthatjuk bármilyen zöldséggel.

Thai ételek

A thai kaják után a résztvevők átlagosan 233-as BMIS-t rögzítettek, ami azt jelenti, hogy nagyjából 64 százalékkal növelte a boldogságukat az, ha ilyet ettek. A thai, hasonlóan a kínaihoz, nagyon változatos, így nem csoda, hogy nagy közönségkedvenc.

Hamburger

A klasszikus rendelős kaja 70 százalékkal növeli az azt elfogyasztók boldogságát – nem csoda, hiszen jellemzően nem túl egészséges, viszont az egyik legfinomabb gyorskaja.

Szaftos hamburger

A jó hamburger egyetlen dolgon múlik - a húspogácsa minőségén. A pogácsa negyede, húsz százaléka ideális esetben marhafaggyú - ha megkéritek a hentest, összedarálja nektek! Innentől ...

Big Mac szendvics házilag

A világ leghíresebb hamburgerének házi változata...vigyázzatok vele, mert egy szendvics kétszer annyira laktat, mint az éttermi verzió...

Szusi

Nem mindenki szereti a szusit, de aki igen, az nagyon boldog lesz tőle – legalább is ez derült ki ebből a kutatásból, aminek az eredménye szerint ez a kaja 73 százalékot dobott az emberek boldogságfaktorán.

Indiai

Az indiai kaják dobták meg a legjobban az emberek hangulatát, 83 százalékos arányt kaptak. A tudomány ezt az eredményt alátámasztja – a UCLA kutatói azt találták, hogy a kurkumin (a kurkuma fő anyaga, amely a curry narancssárga színét adja) javíthatja a memóriát és a hangulatot.

Csirke tikka masala 2.

Rajongásom az indiai ízek iránt úgy tűnik, megállíthatatlan. Egyre elszántabban próbálgatom magam és az ízlelőbimbóim határait, a zamatok és színek csodálatos világában. A ...

Naan kenyér

Az indiai konyha egyik sztárját, a naan kenyeret házilag is nagyon könnyen elkészíthetjük. Ráadásul nem csak indiai fogásokhoz, hanem bármilyen szaftos-tunkolós ételhez jól passzol, de ...

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...