Öt hasznos tipp a mandulagyulladás otthoni kezelésére

A mandulagyulladás tünetein házilag is lehet segíteni, mutatjuk, hogyan, hátha megúszod az antibiotikumot!

A mandulagyulladás nagyon kellemetlen tünetekkel jár. A mandula funkciója az, hogy megvédje a légutakat a vírusoktól és a baktériumoktól, ha azonban begyullad, akkor először torokfájást észlelünk, majd nyelés közben tapasztaljuk, hogy olyan, mintha egy gombóc lenne a torkunkban. Az orvosi konzultáció ilyenkor a legfontosabb, utána pedig a betegséggel járó kellemetlen tüneteket megpróbálhatjuk otthon is enyhíteni a következő, orvosok által is javasolt módszerekkel.

A nyak borogatása

Ha meleg és nedves kendőbe tekerjük a nyakunk mellső felét, az segíti a keringést, és a fájdalmat is enyhítheti. Ehhez vegyünk egy konyharuhát, merítsük forró vízbe, és tegyük a nyakunkra, majd fedjük le egy törölközővel. Húsz percig alkalmazzuk a borogatást.

Gargalizálás

A gargalizálás olyan módon segíti a tünetek enyhítését, hogy nedvesíti a torok nyálkahártyáját, mely betegség esetén kiszárad. Gargalizálhatunk sima langyos vízzel is, de még hatékonyabb, ha a vízhez kevés almaecetet, citromlevet vagy sót adunk.

Teázás

Mandulagyulladás esetén eleve sokat kell inni - a sima víz mellett az orvosok a teát ajánlják, ezeken belül is a gyógyteákat. A lándzsás útifű a leghatékonyabb a torokfájásra, mert gyulladáscsökkentő tulajdonsága mellett fájdalomcsillapító hatással is rendelkezik.

Puha és langyos élelmiszerek

Ne hideg élelmiszereket fogyasszunk, mert azok gyengítik a keringést, hanem langyosakat, melyek nincsenek kihatással az érintett terület vérellátására. Emellett fontos, hogy ne együnk „karcolós” ételeket, mert azok felsérthetik a torok eleve gyulladásban levő nyálkahártyáját: ilyenkor érdemes krumplipürét és zabkását enni.

Inhalálás

A torok nedvesítésének és ezáltal a fájdalom csökkentésének kedvelt módja az inhalálás. Ehhez 15 percig hajoljunk egy tál forró víz fölé, és a fejünket fedjük le törölközővel. Még hatékonyabb a forró gőz, ha borsmentát, eukaliptusz illóolajat vagy kamillát adunk hozzá.

Ezeket olvastad már?

Forrásunk volt.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...