A mandulagyulladás nagyon kellemetlen tünetekkel jár. A mandula funkciója az, hogy megvédje a légutakat a vírusoktól és a baktériumoktól, ha azonban begyullad, akkor először torokfájást észlelünk, majd nyelés közben tapasztaljuk, hogy olyan, mintha egy gombóc lenne a torkunkban. Az orvosi konzultáció ilyenkor a legfontosabb, utána pedig a betegséggel járó kellemetlen tüneteket megpróbálhatjuk otthon is enyhíteni a következő, orvosok által is javasolt módszerekkel.
A nyak borogatása
Ha meleg és nedves kendőbe tekerjük a nyakunk mellső felét, az segíti a keringést, és a fájdalmat is enyhítheti. Ehhez vegyünk egy konyharuhát, merítsük forró vízbe, és tegyük a nyakunkra, majd fedjük le egy törölközővel. Húsz percig alkalmazzuk a borogatást.
Gargalizálás
A gargalizálás olyan módon segíti a tünetek enyhítését, hogy nedvesíti a torok nyálkahártyáját, mely betegség esetén kiszárad. Gargalizálhatunk sima langyos vízzel is, de még hatékonyabb, ha a vízhez kevés almaecetet, citromlevet vagy sót adunk.
Teázás
Mandulagyulladás esetén eleve sokat kell inni - a sima víz mellett az orvosok a teát ajánlják, ezeken belül is a gyógyteákat. A lándzsás útifű a leghatékonyabb a torokfájásra, mert gyulladáscsökkentő tulajdonsága mellett fájdalomcsillapító hatással is rendelkezik.
Puha és langyos élelmiszerek
Ne hideg élelmiszereket fogyasszunk, mert azok gyengítik a keringést, hanem langyosakat, melyek nincsenek kihatással az érintett terület vérellátására. Emellett fontos, hogy ne együnk „karcolós” ételeket, mert azok felsérthetik a torok eleve gyulladásban levő nyálkahártyáját: ilyenkor érdemes krumplipürét és zabkását enni.
Inhalálás
A torok nedvesítésének és ezáltal a fájdalom csökkentésének kedvelt módja az inhalálás. Ehhez 15 percig hajoljunk egy tál forró víz fölé, és a fejünket fedjük le törölközővel. Még hatékonyabb a forró gőz, ha borsmentát, eukaliptusz illóolajat vagy kamillát adunk hozzá.
Ezeket olvastad már?
Minden, amit tudni szeretnél az üde kaporról - ne csak...
Tudtad, hogy a kaprot számtalan testi bajra használják a népi gyógyászatban?
Jenei GrétaHázi ketchup bármikor az évben - ezért egészségesebb a hőkezelt...
Tudtad, hogy a hőkezelt paradicsomban megsokszorozódik az egészségvédő likopin mennyisége?
Jenei GrétaEbben a kávézóban nemcsak kávét kaphatsz, de lelki segítséget is
A koronavírus idején ez most igazán jól jöhet néhányaknak.
Liptai LillaMiért érdemes tárkonnyal fűszerezni az ételeket?
A tárkony zamatos, évelő fűszernövény, amely leginkább az erdélyi, a francia és az angol konyhában népszerű. A főzéshez, sütéshez a francia tárkonyt (Artemisia dracunculus) használjuk.
Jenei Gréta