Öt dolgot minimum tanulhattunk Julia Childtól a vajról, aki már azokban az időkben, azaz a '60-as években is istenítette (franciaországi tartózkodásának és a francia konyha iránti teljesen töretlen imádatának hála), amikor még ördögként tekintettek rá az USA-ban. Azóta ez persze nagyban változott, sőt, óriás kultusza lett a vajnak...
Egyébként így vélekedett a túlzott odafigyelésről:
"Mindenki túlreagálja a dolgot. Ha az ételtől való félelem folytatódik, az a gasztronómia halála lesz az Egyesült Államokban. Szerencsére a franciák nem szenvednek ettől a hisztériától. Élveznünk kell az ételeket. Az életben ez a legegyszerűbb élvezet." (nytimes)
5 dolog, amit eltanulhatunk tőle a vajjal kapcsolatban:
1. Ne félj a vajtól
"Elegendő mennyiségű vajjal minden jobb" - vallotta. És mennyire igaza volt. Szinte minden receptjében beveti, csak úgy, mint a franciák. Hallottunk már valaha olyan mondatot elhangozni bárkitől, hogy "ez túl vajas" ? - aligha. Nyilván mértékkel kell enni, hiszen minimum 80%-os állati zsírsavtartalmú, de ha már főzünk és sütünk vele, ne sajnáljuk, és SOSE helyettesítsük margarinnal vagy mással. A vita kettejük közt örök.
2. A legropogósabb csirke bőre is vajjal készül!
Julia egyben sült csirkéjének receptje szerint belülre, az állat hasába hirtelen sütött zöldségek kerülnek és citrom, kívül, a bőrét pedig RENGETEG vajjal keni meg - így lesz a legízletesebb és ropogósabb!
3. Tegyél hozzá egy pici olívaolajat, így nem ég le!
Ha serpenyőben hevíted a vajad, mert hirtelen szeretnél kisütni mondjuk egy csirkemellet, hajlamos hamar odakapni, megbarnulni, majd csúnyán odaégni. Hacsak nem barnavaj a célod, önts hozzá egy kevés olívaolajat, a kettő keverékével kiküszöbölheted a leégést! Ne feledd, az olívaolaj sem megfelelő a hosszabb ideig magas hőfokon való sütéshez!
Ezt láttad?
Így készül az egyik csodás francia vaj - öröm nézni!
4. Használj tisztított vajat - nem ég le!
Hagyd ki az olívaolaj vajjal való keverését, lépj még egyet előre: hevítsd a vajat egy edényben, forrald fel, majd vedd kis lángra, így a benne levő víz elpárolog, ez hab formájában leszedhető a tetejéről, a vaj ( azaz a tej) anyagai pedig lesüllyednek. Ami fennmarad, az a tisztított vaj (más néven ghí)! Julia sokszor ezt használta hirtelen sütéshez, mert magasabb az égéspontja.
5. Beurre blanc (fehér vajmártás) - próbáld ki Julia szerelmét!
A filmben is emlegeti, nem hiába. Fehérbor, salottahagyma és fehérborecet beforralásával indul, amelybe később nem kicsi mennyiségű vaj - és némely receptben tejszín is - kerül. Ez a csodásan intenzív, sűrű vajmártás mennyei!
A Julie & Julia egyik jelenete, amiben épp hollandi mártás készül - iszonyú sok vajjal:
...és ezeket láttad?
Ezeket olvastad már?
10 dolog, amit sütikészítés közben tanultam
Strapabíró tippek azoknak, akik tervezik, hogy elkezdenek sütni.
admin14 édes vajas aprósütemény fél órán belül
Pici és édes vajas aprósüteményeket hoztunk most, melyek fél órán belül elkészülnek, így akár hétköznap is bedobhatjuk őket, a család legnagyobb örömére! 14 recept:
NosaltyÍgy készül az egyik legcsodásabb francia vaj - öröm nézni...
A vaj az igazi séfek, cukrászok non plus ultrája, ami felett nincs megalkuvás: csakis jó minőségű jöhet szóba, és természetesen nem lehet sem margarin, sem más!
Brecz Juditvia kitchn, fotó wikipedia