Öt dolog, amit Julia Child megtanított nekünk a vajról - és neki tényleg hihetünk

Vaj, vaj, vaj - a francia konyha titka. Nem nagy kunszt megjegyezni, annál érdemesebb betartani. Julia Child élt-halt érte, méghozzá ezért:

Öt dolgot minimum tanulhattunk Julia Childtól a vajról, aki már azokban az időkben, azaz a '60-as években is istenítette (franciaországi tartózkodásának és a francia konyha iránti teljesen töretlen imádatának hála), amikor még ördögként tekintettek rá az USA-ban. Azóta ez persze nagyban változott, sőt, óriás kultusza lett a vajnak...

Egyébként így vélekedett a túlzott odafigyelésről:

"Mindenki túlreagálja a dolgot. Ha az ételtől való félelem folytatódik, az a gasztronómia halála lesz az Egyesült Államokban. Szerencsére a franciák nem szenvednek ettől a hisztériától. Élveznünk kell az ételeket. Az életben ez a legegyszerűbb élvezet." (nytimes)

5 dolog, amit eltanulhatunk tőle a vajjal kapcsolatban:

1. Ne félj a vajtól

"Elegendő mennyiségű vajjal minden jobb" - vallotta. És mennyire igaza volt. Szinte minden receptjében beveti, csak úgy, mint a franciák. Hallottunk már valaha olyan mondatot elhangozni bárkitől, hogy "ez túl vajas" ? - aligha. Nyilván mértékkel kell enni, hiszen minimum 80%-os állati zsírsavtartalmú, de ha már főzünk és sütünk vele, ne sajnáljuk, és SOSE helyettesítsük margarinnal vagy mással. A vita kettejük közt örök.

2. A legropogósabb csirke bőre is vajjal készül!

Julia egyben sült csirkéjének receptje szerint belülre, az állat hasába hirtelen sütött zöldségek kerülnek és citrom, kívül, a bőrét pedig RENGETEG vajjal keni meg - így lesz a legízletesebb és ropogósabb!

via GIPHY

3. Tegyél hozzá egy pici olívaolajat, így nem ég le!

Ha serpenyőben hevíted a vajad, mert hirtelen szeretnél kisütni mondjuk egy csirkemellet, hajlamos hamar odakapni, megbarnulni, majd csúnyán odaégni. Hacsak nem barnavaj a célod, önts hozzá egy kevés olívaolajat, a kettő keverékével kiküszöbölheted a leégést! Ne feledd, az olívaolaj sem megfelelő a hosszabb ideig magas hőfokon való sütéshez!

Ezt láttad?

Így készül az egyik csodás francia vaj - öröm nézni!

4. Használj tisztított vajat - nem ég le!

Hagyd ki az olívaolaj vajjal való keverését, lépj még egyet előre: hevítsd a vajat egy edényben, forrald fel, majd vedd kis lángra, így a benne levő víz elpárolog, ez hab formájában leszedhető a tetejéről, a vaj ( azaz a tej) anyagai pedig lesüllyednek. Ami fennmarad, az a tisztított vaj (más néven ghí)! Julia sokszor ezt használta hirtelen sütéshez, mert magasabb az égéspontja.

5. Beurre blanc (fehér vajmártás) - próbáld ki Julia szerelmét!

A filmben is emlegeti, nem hiába. Fehérbor, salottahagyma és fehérborecet beforralásával indul, amelybe később nem kicsi mennyiségű vaj - és némely receptben tejszín is - kerül. Ez a csodásan intenzív, sűrű vajmártás mennyei!

A Julie & Julia egyik jelenete, amiben épp hollandi mártás készül - iszonyú sok vajjal:

...és ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

via kitchn, fotó wikipedia

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...