Több tulajdonsága is tökéletes lustadesszert-alappá teszi az őszibarackot: önmagában is lédús, szaftos, alig kell hőkezelni, ha rendesen érett darabokat kapunk, még édesíteni is alig. Szinte bármelyik piskóta, leveles és pitetészta, kevert massza jól áll neki – ráadásul sok őszibarackos sütemény seperc alatt elkészül és dolgoznunk sem nagyon kell érte. Lássuk most a lusta őszibarackos sütemények abszolút toplistáját, a leghányavetibb, mégis legízletesebb desszerteket!
Nézd meg galériánkban a leglustább őszibarackos süteményeket!
Az 5 leglustább sütemény, amit az őszibarack tesz lehetővé
Crumble, avagy morzasüti
Alul szaftosra sült őszi-, felül vajas, ropogós morzsaréteg: crumble-t tényleg szinte bármilyen gyümölccsel készíthetünk, azonban a barack kifejezetten jól szerepel a gyors süteményben. Dolgozni pedig alig kell érte: vajat morzsolunk liszttel, barackot vágunk és sütünk – még hámozni sem feltétlenül kell, főleg, ha kellően érett, lédús példányokat kaptunk a zöldségesnél. A tálalásnál ne feledkezzünk meg a kötelező vaníliafagylalt-gombócról sem!
Galette
Vajas tésztát készíteni mindenki tud, de először senki nem hiszi el magáról, hogy képes rá. Pedig a munka csak annyi, hogy lisztet, cukrot és lisztet kell morzsolni, majd jéghideg vízzel kohézív gombóccá gyúrni. A galette szépsége, hogy se forma, se formázás nem kell hozzá, csak egy lapos, sütőpapíros tepsi. A kinyújtott kör közepén aztán elterülnek a barackok, a vajas tészta körbeöleli őket, és együtt gyönyörű, dzsemes édességgé sülnek a forróságban.
Tarte tatin
Persze, ha nem akarunk házi tésztával vesződni, és a lehető legkevesebb energiát szeretnénk az egész süteménysütésbe fektetni, akkor válasszuk a tarte tatint. Ehhez még a sütőre sem lesz szükségünk, elég lesz a tűzhelyet begyújtani, előkapni egy nagy serpenyőt – ebben párolódnak sziruposra percek alatt a barackfelek, erre kerül a kész leveles tészta és közvetlenül ez landol majd a sütőben, ahol végre összeáll a sütemény. Mindezt 30 percen belül!
Puding
A cobbler szerkezetével rendelkezik, tésztája azonban ezerszer légiesebb, sőt, szaftos is. Ezért ugyan meg kell dolgozni (a komoly munka kimerül a tojásfehérje habbá verésében), persze azért nem kimerítően: a puding sokkal inkább készíti saját magát, mint amennyit nekünk kell érte fáradozni. És még az édes babérokat is mi arathatjuk le, élvezhetjük ki, szaftosan, porcukrosan, gyümölcsösen.
Néhány recept az édes lustuláshoz:
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Egyszerű, de nagyszerű konyhai ötletek várnak: