Érdekes, milyen határozott vonalak mentén akarjuk elválasztani fejben az édes és sós ízeket, miközben ez a világ egyáltalán nem ennyire fekete-fehér. Abszolút van átjárás a két ellenpólus közt, sőt, kifejezetten ajánlott néhanapján átkalandozni a túloldalra. Ilyenkor persze olyan alapanyagokat kell magunkkal vinnünk, amelyek kiállják a drasztikus ízpárosítás próbáját: például az őszibarackot, amit a sütemények közül kiragadva elhelyezhetünk salátákban, húsételek mellett, és megannyi más, határozottan sós környezetben. Lássuk az őszibarack átlényegülését!
Nézd meg galériánkban az őszibarack sós felhasználási módjait!
Elég a sütikből: így használd az őszibarackot sós ételekben
Érlelt húsokkal
Legyen az őszibarack sós ízekkel való párosításának kulcsszava az extremitás – tehát csupa olyan alapanyagokkal fog jól együttműködni, amelyek erőteljesen sósak. Erre pedig kevés jobb példa akad, mint bármilyen érlelt sonka vagy egyéb jó minőségű felvágott. Csavarjuk a gyümölcsgerezdeket prosciuttóba, pármai vagy serrano sonkába, esetleg próbálkozzunk nem túl paprikás, húsos ízű szalámikkal.
Salátákban
További előételek is születhetnek a sós-édes frigyből: például lédús, nyárias saláták. Induljunk egy karakteres, leveles alappal (pl. rukkola), majd arra halmozzunk bőven a barackból, amit párosítsunk paradicsommal, hajszálvékonyra szelt kápia paprikával, friss sajtokkal (pl. mozzarella, burrata). Befejezésként csorgassunk rá olívaolajat, esetleg egy kevés balzsamecetet, majd sózzuk, borsozzuk. Tálaljuk magában, pirítóssal vagy sült húsokhoz.
Sós levesben
A nyári hideg levesek közül a gazpacho élen jár sokszínűségben és átalakíthatóságban: ezt bizonyítja az is, hogy szinte az összes szezonális, nyári gyümölcsöt belecsempészhetjük az alapreceptbe. Kezdődik ez az egész a görögdinnyével, folytatódik a cseresznyével, de a sor végére azért még csak befér az őszibarack is.
Grillezve-nyársalva
Lépjünk a komolyabb étkek világába, és húzzuk nyársra az őszibarackgerezdeket. A csirkével kiváló párost alkot, de a sertéssel is megkóstolhatjuk. Grillezéshez használjunk érettebb, nem túl puha gyümölcsöket, nehogy sütés közben szétfőjenek és leessenek a nyársról.
Húshoz tűzdelve
Persze akkor is élvezhetjük lédús édességét húsok mellett, ha nincs grillsütőnk, vagy csak szerényen, a konyhai gáz lángjánál sütögetnénk. A megtöltés macerája helyett válasszuk a tűzdelést: ne a hússzeletek belsejében, hanem azok felszínén helyezzük el a gyümölcsöt. Ha sütőbe toljuk, így mindkét alapanyagnak lesz alkalma alaposabban megpirulni, a barack is karamellizálódik majd. Serpenyős hússütés esetén pedig egyszerűen dobjuk a gerezdeket az edénybe pár perccel azelőtt, hogy a hús átsülne – így kapunk majd egy kellemesen gyümölcsös, friss szószt is.
Receptek a sós-édes kísérletezéshez:
Savanyított őszibarack bivalymozzarellás pirítóssal
Mi lehet még jobb, mint az őszibarackot nyersen enni? Hát a pácolás, ami egy savanykás és csípős izgalmat ad a lédús gyümölcsnek! Szerintem annyira jó, hogy ezek után nem lesz ...
Őszi grill kecskesajtos fügével
Hát nem csodás az ősz? Ennyi finomsággal kényeztet el minket. Csak ne lenne hideg.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Ezek a nyári tartalmak is csak rád várnak: