Az őszibarackos süti, amit 30 perc megsütni, de 30 év elfelejteni

Őszibarackból rengeteg ízletes és zamatos süteményt süthetünk, mondjuk nem biztos, hogy mindig mindegyikre lesz időnk. Ha éppen csak 30 percünk van, és akad otthon leveles tészta, akkor ebben a cikkben találjuk a tökéletes receptet.

Az őszibaracknak több olyan kiváló tulajdonsága is van, ami lehetővé teszi, hogy fantasztikus süteményeket készítsünk vele. Tehetjük tortába, kevert piskótába, muffinba, amibe csak szeretnénk. Csupán egy bökkenő van: a fent felsorolt sütemények elkészítése mind igen hosszas időt vesz igénybe. Mit szólnánk egy olyan pitéhez, amelyben nagydarab, lédús őszibarackok trónolnak, és amihez mindössze 30 perc kell? Jól hangzik?

Az őszibarackos pite receptjét ITT találod!

Mit tudnak a franciák?

Aki számára ismerős az a francia kifejezés, hogy tarte tatin, az már tudhatja, hogy milyen irányt fog venni ez a cikk és ez a recept. Azoknak pedig, akik még nem hallottak erről a csodáról, csak annyit mondanék, hogy karamellizált, fordított, almás és pite.

Persze nemcsak almával, hanem sok más gyümölccsel is készülhet, a lényeg csak annyi, hogy egy édes, karakteres fordított pitét kapjunk a végén.

Fordított, leveles, villámgyors

Én a recepthez most az éppen aktuális kedvencet, az őszibarackot vettem kölcsön, hátha megállja a helyét a tartok között. És anélkül, hogy elkiabálnék bármit is, csak annyit mondanék, hogy bizony meg. Ráadásul kifejezetten jól.

Az őszibarackos pite receptjét ITT találod!

Egy karamellizált, enyhén fűszerezett alapra fekszenek le a barackfelek, ahol szépen megpuhulnak és karamellizálódnak. És mivel a világ összes ideje nem áll rendelkezésre a konyhában, leveles tészta kerül rájuk fedőként, ami éppen csak egy vékony alapként lesz jelen a zamatos gyümölcsök mellett.

Hasznos tanácsok

  • Használjunk friss barackot, és ne konzervet. Megpucolni nagyon egyszerű a gyümölcsöket: csak egy forró és egy jéghideg fürdő kell hozzá, illetve egy kis éles kés. A héj szinte magától lecsúszik majd.
  • Figyeljünk oda a karamellizált alapra, nehogy megégessük, mielőtt betennénk a sütőbe. Mivel ott is hő fogja érni, könnyen keserű lehet, ha az elején túlfőzzük.
  • A barackokat forgassuk meg a karamellben, majd úgy tegyük rájuk a tésztát, hogy a vágott felük nézzen felénk. Így a szép, kerek felük lesz majd a sütemény tetején a fordítás után.
  • Mielőtt átfordítanánk a kész pitét, várjunk egy kicsit, nehogy a tűzforró szirup a kezünkre csorogjon. Ez hűtés után is megtörténhet, ezért legyünk óvatosak. De ne várjunk túl sokáig, mert a megszilárdult karamell beleragadhat az edénybe.
Az őszibarackos pite receptjét ITT találod!

Készítsünk 30 perces őszibarackos pitét!

Hozzávalók:

5 db őszibarack, 50 g vaj, 40 g barna cukor, 1 késhegynyi fahéj, 1 késhegynyi chilipehely, 1 tk vanília aroma, 1 csomag leveles tészta

A sütőnket előmelegítjük hőlégkeveréssel 180 fokra. Egy nagy lábasban vizet forralunk, és előkészítünk egy másik edényt jeges vízzel. A barackokat megmossuk, majd 30 másodpercre a forró vízbe eresztjük. Utána rögtön áttesszük őket a jeges vízfürdőbe, ahol további 30 másodpercig hagyjuk állni a gyümölcsöket.

Az őszibarackos pite receptjét ITT találod!

Ezek után egy éles, kis pengéjű késsel meghámozzuk a barackokat, félbevágjuk, és kimagozzuk őket.

Egy nagy serpenyőben felolvasztjuk a vajat és a cukrot. Amikor elolvadt, hozzáadjuk a fahéjat, chilit és vaníliát. Elkeverjük, és belehelyezzük a barackokat, a vágott felükkel lefelé. 5 percig főzzük őket közepes lángon, majd átfordítjuk a gyümölcsöket, hogy a vágott felük nézzen felénk.

A barackokra hajtjuk a leveles tésztát, és a széleit betűrjük. A serpenyőt betesszük a sütőbe (olyat használjunk, amelynek fém a nyele), és 20 perc alatt készre sütjük.

A kész pitét hagyjuk nagyjából 5 percig pihenni, majd egy nagy tál segítségével átfordítjuk. Langyosan, vanília fagylalttal vagy tejszínhabbal tálaljuk.

Az őszibarackos pite receptjét ITT találod!

A 30 perces őszibarackos fordított teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók és recept: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több izgalmas, nyári íz és recept:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...