Az őszibaracknak több olyan kiváló tulajdonsága is van, ami lehetővé teszi, hogy fantasztikus süteményeket készítsünk vele. Tehetjük tortába, kevert piskótába, muffinba, amibe csak szeretnénk. Csupán egy bökkenő van: a fent felsorolt sütemények elkészítése mind igen hosszas időt vesz igénybe. Mit szólnánk egy olyan pitéhez, amelyben nagydarab, lédús őszibarackok trónolnak, és amihez mindössze 30 perc kell? Jól hangzik?
Mit tudnak a franciák?
Aki számára ismerős az a francia kifejezés, hogy tarte tatin, az már tudhatja, hogy milyen irányt fog venni ez a cikk és ez a recept. Azoknak pedig, akik még nem hallottak erről a csodáról, csak annyit mondanék, hogy karamellizált, fordított, almás és pite.
Persze nemcsak almával, hanem sok más gyümölccsel is készülhet, a lényeg csak annyi, hogy egy édes, karakteres fordított pitét kapjunk a végén.
Fordított, leveles, villámgyors
Én a recepthez most az éppen aktuális kedvencet, az őszibarackot vettem kölcsön, hátha megállja a helyét a tartok között. És anélkül, hogy elkiabálnék bármit is, csak annyit mondanék, hogy bizony meg. Ráadásul kifejezetten jól.
Egy karamellizált, enyhén fűszerezett alapra fekszenek le a barackfelek, ahol szépen megpuhulnak és karamellizálódnak. És mivel a világ összes ideje nem áll rendelkezésre a konyhában, leveles tészta kerül rájuk fedőként, ami éppen csak egy vékony alapként lesz jelen a zamatos gyümölcsök mellett.
Hasznos tanácsok
- Használjunk friss barackot, és ne konzervet. Megpucolni nagyon egyszerű a gyümölcsöket: csak egy forró és egy jéghideg fürdő kell hozzá, illetve egy kis éles kés. A héj szinte magától lecsúszik majd.
- Figyeljünk oda a karamellizált alapra, nehogy megégessük, mielőtt betennénk a sütőbe. Mivel ott is hő fogja érni, könnyen keserű lehet, ha az elején túlfőzzük.
- A barackokat forgassuk meg a karamellben, majd úgy tegyük rájuk a tésztát, hogy a vágott felük nézzen felénk. Így a szép, kerek felük lesz majd a sütemény tetején a fordítás után.
- Mielőtt átfordítanánk a kész pitét, várjunk egy kicsit, nehogy a tűzforró szirup a kezünkre csorogjon. Ez hűtés után is megtörténhet, ezért legyünk óvatosak. De ne várjunk túl sokáig, mert a megszilárdult karamell beleragadhat az edénybe.
Készítsünk 30 perces őszibarackos pitét!
Hozzávalók:
5 db őszibarack, 50 g vaj, 40 g barna cukor, 1 késhegynyi fahéj, 1 késhegynyi chilipehely, 1 tk vanília aroma, 1 csomag leveles tészta
A sütőnket előmelegítjük hőlégkeveréssel 180 fokra. Egy nagy lábasban vizet forralunk, és előkészítünk egy másik edényt jeges vízzel. A barackokat megmossuk, majd 30 másodpercre a forró vízbe eresztjük. Utána rögtön áttesszük őket a jeges vízfürdőbe, ahol további 30 másodpercig hagyjuk állni a gyümölcsöket.
Ezek után egy éles, kis pengéjű késsel meghámozzuk a barackokat, félbevágjuk, és kimagozzuk őket.
Egy nagy serpenyőben felolvasztjuk a vajat és a cukrot. Amikor elolvadt, hozzáadjuk a fahéjat, chilit és vaníliát. Elkeverjük, és belehelyezzük a barackokat, a vágott felükkel lefelé. 5 percig főzzük őket közepes lángon, majd átfordítjuk a gyümölcsöket, hogy a vágott felük nézzen felénk.
A barackokra hajtjuk a leveles tésztát, és a széleit betűrjük. A serpenyőt betesszük a sütőbe (olyat használjunk, amelynek fém a nyele), és 20 perc alatt készre sütjük.
A kész pitét hagyjuk nagyjából 5 percig pihenni, majd egy nagy tál segítségével átfordítjuk. Langyosan, vanília fagylalttal vagy tejszínhabbal tálaljuk.
A 30 perces őszibarackos fordított teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Fotók és recept: Lakos Benedek
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több izgalmas, nyári íz és recept: