Amikor az ember őszibarackot vásárol, mindig kicsit olyan, mint ha a lottón fogadna: sosem tudni, hogy a hazacipelt szemek belül vajon mézédesek és lédúsak vagy kemények és fanyarak lesznek. Még az alapos nyomkodás sem segít mindig (ráadásul az eladókat is felbőszítheti), hiszen maximum az állagról tanúskodik, az ízről nem. Így mindenki kicsit tart a savanykás, kevésbé érett őszibarackból, pedig ezzel is lehet ám bőven mit kezdeni, ha nem akarjuk megvárni a beérést.
Nézd meg galériánkban az éretlen őszibarack felhasználási módjait, a tippekért kattints a képre!
Így edd az őszibarackot, ha még nem elég érett
Sózd meg
Nem vicc! Bár valószínűleg az őszibarack közelében sem tudnánk elképzelni a sót, mint ízesítőt, mégis van logikája a dolognak, főleg éretlen őszi esetén. A só ugyanis természetes „ízfokozó”, képes felélénkíteni minden ízt, így a barack (nemlétező) édességét is. Nem kell sok, csupán egy apró csipet.
Facsarj rá citromot
Hasonló elven, csak kicsit más gyakorlattal működik a citrom is: a savas alapanyagok vagy úgy önmagában bármi, ami savanyú, beindítja a nyálelválasztást, amelynek hatására minden aromát erőteljesebben érzünk majd. Aki nagyon ódzkodik a sótól, az inkább citrommal próbálkozzon – de akár a lime vagy a narancs is szóba jöhet.
Süsd meg
Amennyiben kicsit több időnk van az őszibarack megmentésére, akkor kapcsoljuk be a sütőt, majd toljuk be egy tepsin a felkockázott/gerezdekre vágott, némi (tényleg nagyon kevés) mézzel és citromlével, valamint tetszőleges fűszerekkel átmasszírozott gyümölcsöt. 200 fokon adjunk neki 10-20 percet attól függően, mennyire szeretnénk megtartani az állagát. Lekvárosabbra sütve is finom, és így akár kompót vagy gyümölcsfeltét is válhat belőle.
Készíts belőle krémlevest
A turmixolás és krémlevessé alakítás azért kiváló gyógyír az éretlen barack problémáira, mert nemcsak a fanyar ízt tüntethetjük el vele, hanem az esetleges keményebb állagot is. Ugyan így már egy teljesen más fogássá tesszük a gyümölcsöt, de sebaj, lehet, hogy jobb is ez így!
Ha pedig nem nyersen ennéd:
Őszibarackos cobbler, az amerikai Dél fantasztikus süteménye
A cobbler gyakorlatilag egy gyümölcspite, amiben a hagyományos pitetészta helyett nagyon vajas, ropogós felszínű tésztagombócok fedik le a gyümölcsöt. A nevét is innen kapta, ha lehet ...
Vaníliás-barackos pite
Maradt pár finom barack a hűtőben, és gondoltam, hogy ez egy remek felhasználása lenne. Így is lett, és a barack teljesen újjászületett ebben az egyszerű desszertben.
Barackos túrótorta
Ez a sütés nélküli túrótorta egy hihetetlenül gazdag és ízletes desszert, amellyel soha nem lőhetünk mellé – egyik kedvenc süteményváltozatunk a barackszezon idején. Különösen ...
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További hasznos konyhai tippekért kattints ide: