Az őszi sütemények különleges helyet foglalnak el a nagy könyvben: ugyanis hangulatos, megnyugtató és komfortos ízeikkel szinte egy külön világot képviselnek az édességek között. Ezért a hangulatért a legtöbbször az ízesítés és a felhasznált extrák felelősek, nézzük meg, hogy mitől lesznek tényleg ősziesek az őszi sütemények.
A galériában megnézheted őket:
Birsalmasajt
Ugyan nem sok helyen használjuk magát a birset, és inkább húsok mellé sütjük, más sós módokon maceráljuk, a belőle készült bíbor, édes sajtot annál inkább tehetjük sütemények ölelésébe.
Aromája maga az ősz, állaga pedig izgalmas kiegészítője lehet szinte bármilyen süteménynek.
Kockázzuk apróra, és szórjuk kevert süteményekbe magvakkal, rejtsük muffinok közepébe, vagy vajas tésztával borítsuk be. Akár kis linzereket is formálhatunk vele, így az aprósütemények sem maradnak el. Ízben kiválóan párosítható dióval, fahéjjal, vaníliával.
Dió
Szinte magától értetődő, hogy a dió is szerepel ebben a felsorolásban: a csonthéjas ősszel kezd hullani, onnan pedig ilyen-olyan módon megtalálja az útját a konyhánkba. Nincs is komfortosabb dolog egy mélyen diós aromájú falat édességnél, enélkül tényleg nem lehet elképzelni az évszakot.
Ne csak piskótákba és tésztákba leverjük, hanem például cukros tojáshabba is: ilyen formájában kerülhet aprósüteményekre, rácsosra is. Krémmé keverve tölthet piskótát, de egyszerűen durvára aprítva is szerepeltethetjük.
Karamell
Némileg kakukktojás a karamell, mert egyszerre lehet ízesítő és tényleges hozzávaló is. A folyékony karamell vagy az egyszerű karamellizált cukor aromát adhat krémeknek, piskótáknak a vajkaramella és társai pedig feldarabolva érkezhetnek dolguk elvégzésére.
Karamellás ból szinte minden létezik: muffin, sütemény, krém, puding és még sorolhatnánk. A cukor karamellizált melegségénél pedig kevés jobb dolog van, amivel mosolyra kéztethetjük a szánkat és a szívünket.
Gesztenye
Már kissé a tél és a karácsony felé kacsintgat a gesztenye: a semmihez nem hasonlítható ízt már ilyenkor, ősszel is élvezhetjük, ráadásul megannyi formában.
Az édességeinkbe a legegyszerűbben püré gyanánt csempészhetjük a gesztenyét: leveles tésztába vagy linzeresen, esetleg valamilyen krémbe forgatva jöhet. Párosítsuk rummal, meggyel vagy más piros gyümölccsel, isteni lesz.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További őszi inspirációt szerezhetsz innen: