Az ősz legédesebb desszertje

Gesztenyepüré. Egy békebeli, tejszínhabos finomság, amelyet csak az illatos gesztenyék piacra kerülésekor lehet házilag elkészíteni. Vigyázat: annak is függőséget okoz, aki nem rajongó!

Az elfoglalt, de édesszájú sereggel megáldott családanyák mentsvára évtizedeken keresztül a gesztenyemassza volt. Hazafelé be lehetett szaladni érte a sarki közértbe, otthon pedig csak ki kellett bontani, át kellett törni, és egy kis tejszínhabkoronával feltálalni. Emlékszem, volt a kék meg zöld papíros, meg arra is, hogy a zöld volt a jobb. Aztán a kilencvenes évek elején eltűnt a finomabb fajta – akkor le is álltunk a gesztenyepürével egy pár évre. Aztán jó tíz éve csoda történt gesztenyefronton. Nemcsak egyre jobb minőségű gesztenyepürék kerültek a boltokba, hanem rájöttünk, hogy gesztenye-nagyhatalom vagyunk. A hideg beálltával egyre több helyen lehet friss, meleg sült gesztenyét kapni, és már nincs az a picike piac, ahol októbertől kezdve pár hónapon át ne lehetne beszerezni a kis barna golyóbisokat. Így aztán múlt héten mély levegőt vettem – meg egy kiló gesztenyét – és nekiálltam előállítani életem első gesztenyepüréjét. Nem mondom, hogy nem macerás – úgyis rájönnétek, hogy füllentek –, de bizton állíthatom, hogy nagyon megéri. De vigyázat! Ha egyszer nekiálltok, félő, hogy többé nem fog csúszni a bolti…

Krémesek királynője >>

A házi gesztenyepüré receptjét itt találod >>

{ GALÉRIA = title:Gesztenyep%C3%BCr%C3%A9%20h%C3%A1zilag, 0,1,2,3,4,5,6 }

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...