Kétszer annyi terem idén ősszel a kedvenc pitéd alapanyagából

Nem kevés, mintegy 500-550 ezer tonna teremhet idén a legfinomabb és legklasszikusabb őszi pite alapanyagából, ami végre egy jó hír a sok rossz között.

Étkezési almából az előrejelzések szerint idén ősszel 100-120 ezer tonna teremhet, ami elegendő lesz a hazai fogyasztók ellátására, az ipari alma mennyisége pedig mintegy 400 és 430 ezer tonna között várható, ami a hazai feldolgozói kapacitás 80-90 százalékára lesz elég - mondta el Nagy István agrárminiszter az 5. Őszköszöntő jótékonysági szabolcsi almanap megnyitóján.

Kétszer annyi terem idén ősszel a kedvenc pitéd alapanyagából

Hozzátette azonban, hogy hiába a bőséges termés, valamint a tény, hogy a felvásárlási árak kisebb mértékben ugyan, de a tavalyi 38 forintról 44-47 forintra nőttek, ez még nem elég, hogy visszaadja a termelők hitét, és hogy visszaállítsa a korábbi termelői kedvet.

Az idei ősz almatermést a FruitVeb Szakmaközi Szervezet becslései szerint több mint 4700 termelő 20 564 hektárnyi almáskertben termeszti - a legnagyobb almatermő terület az országon belül egyébként Szabolcs vármegye.

Az almaágazatról egyébként elmondható, hogy egységesen és hatékonyan működik, mert annak ellenére, hogy egyre kisebb területen zajlik maga a gyümölcstermesztés, a termés mennyiségége nem csökken, az ültetvények pedig folyamatosan megújulnak.

Forrásunk volt.


Még több friss hír:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk