Az ősz mindig az átmenet, a bezáródás, befele fordulás időszaka...kijövünk a nyárból, és felkészülünk a télre. Tegyük mindezt úgy, hogy maximálisan kiélvezzük a szezon adta szépségeket, lehetőségeket a most friss és aktuális, netalántán olcsó őszi alapanyagokat tekintve is: nincs mese, itt a sült sütőtök, az almás pite, a körtebefőtt és az édes magyar szőlő ideje, na de melyek azok a zöldségek és gyümölcsök, amelyek tényleg nem annyira vészesen drágák?
Lássuk, katt a galériára az egészen olcsó őszi alapanyagokért!
Mi velük főzünk ősszel a leggyakrabban
Sütőtök
Meglepő vagy sem, a sütőtök nyilvánvalóan a lista élén landolt: ára tényleg egész alacsony, tápanyagtartalma viszont magas! Nyersen – például zöldsalátákhoz keverve – C-vitamin-tartalma miatt értékes. Sütést-főzést követően C-vitamin-tartalma elvész, cserébe viszont a benne lévő antioxidáns és daganatmegelőző hatású béta-karotint jobban tudja hasznosítani a szervezetünk. Receptek itt!
Alma
Az alma csodás őszi gyümölcs, amiben csupán 80 kalória van (egy közepes méretűben), 21 gramm szénhidrát, 3,7 gramm rost, és 10-15 mg C-vitamin. Tartalmaz A- és B-vitamint-, sőt, folsav, kalcium-, magnézium-, kálium-, és kéntartalma is jelentős. Rendkívül értékesek továbbá a benne lévő polifenolok is. Almás piték itt!
Káposzta
Fejes vagy kel, a lényeg, hogy ősszel tobzódhatunk a káposztás ételekben, mert végre hidegebb az idő, és asztalra kerülhetnek a nehezebb ételek is. Comfort foodként gondoljunk csak egy pazar székelykáposztára vagy egy jó frankfurti levesre!
Paszternák
Igen, úgy fest, mint a fehérrépa, de íze jóval karakteresebb, édeskésebb, így a húslevesnek például egész más ízvilágot ad. Októberben szezonális, remek rost-, C-vitamin-, K-vitamin- és folátforrás, valamint más fontos mikroelemek is vannak benne.
Receptek itt!
Cékla
A cékla csodás pink belsejű gumóját alacsony energia-, magas élelmi-rosttartalom jellemzi, fogyókúrázóknak, egészségesen élni vágyóknak is kitűnő választás, és tényleg ne csak savanyúságként gondoljunk rá. Folsavban és káliumban gazdag! Mutatjuk a recepteket.
Főzzetek velünk ősszel is!
Házi káposztás rétes
Nem tudtam, mire vállalkozom, amikor eldöntöttem, hogy megsütöm a Főzősuli egyik cikkeként a házi rétest. Igen-igen, saját kezűleg gyúrt és nyújtott tésztáról beszélek, igaz, ...
A tökéletes rácsos almás pite
Ki ne szeretne egy szelet szaftos almás pitét krémes vaníliafagylalttal?! Pitét készíteni sokkal egyszerűbb, mint gondolnátok, most lépésről lépésre megmutatjuk, hogyan süssétek ...
Legegyszerűbb vegán sütőtökkrémleves
A sütőtökkrémleves nálunk kétségkívül az őszi-téli szezon elsőszámú sztárja minden évben, legrosszabb esetben is két/hetente készít valaki a szerkesztőségben. Most egy ...
Még több őszies tipp itt: