Megtudtuk, mitől ostoros és őrülten puha ez a kalács – Eláruljuk?

Kívülről egyszerű kalácsnak tűnhet, belül mégis hipnotikus csokoládévonalakat rejt, eszméletlenül puha a tésztája, és valahogy még a réteshez is köze van. Meg az ostorokhoz. Kibogozzuk, majd újra összefonjuk a történetet: főszerepben az ostoros kalács.

Húsvétkor megannyi kalácsrecepttel találkozhatunk, a klasszikuson túl ugyanis léteznek különféle édes, sós, töltött, töltetlen, ízesített, színezett verziók. Az ostoros kalács is ezt a sokszínű tábort gyarapítja, mégpedig nem akárhogy: gazdag töltelékkel, álompuha tésztával és fényes, bronzbarna fonatokkal. Nemsokára az is kiderül majd, hogyan érhetjük el, hogy ezek mind tökéletesen sikerüljenek, de előbb jöjjön egy másik kérdés: miért ostoros az ostoros kalács?

Az ostoros kalács receptjéért kattints a képre!

Megy ez, mint az...ostorcsapás?

Az ostoros kalács vagy ostoros rétes (csak semmi pánik, erről kicsit később szót ejtünk) az Alföld északi részéről származik, ahol előszeretettel készítették a süteményt például lakodalmakra vagy nagyobb ünnepekre.

Nevét onnan kapta, hogy rafinált fonástechnikája némileg hasonlít a szűcsmesterek által készített ostorok végére.

A hangos csattanást egy apró, bőrből font bojt okozta, amit az ostor csúcsára helyeztek, valakinek pedig annyira megtetszhetett a dolog, hogy rögtön el is nevezett róla egy pékterméket. Vagy valahogy így...

Kicsit rétes is

A kalács és a rétes általában abszolút nem állnak rokoni viszonyban, családfáik egészen messze terebélyesednek egymástól. Mégis egyes helyeken ostoros rétes néven fut jelen süteményünk, ami okozhat némi fejtörést.

Az ostoros kalács receptjéért kattints a képre!

De nem áll túl nagy misztérium az elnevezési kettősség mögött: mivel a kalács kelt tésztája kellően lágy, azt nemcsak sodrófával nyújtani, hanem kézzel húzni is lehet, mint a tradicionális házi réteseket. A felcsavart tekercsek végül kalácsfonásban egyesülnek, így kapjuk meg az áhított ostoros süteményt, töltelékestül, fonatostul, mindenestül.

Készítsünk ostoros kalácsot!

Hozzávalók a tésztához:

600 g finomliszt, 250 ml tej (langyos), 100 g vaj (puha), 3 db tojássárgája, 100 g porcukor, 1 citromból nyert citromhéj, 1 tasak (7 gr) instant élesztő, 1 kávéskanál vaníliaaroma

Hozzávalók a töltelékhez:

200 g vaj (puha), 70 g cukrozatlan kakaópor (kb. 5 evőkanál), 5 csepp rumaroma, 180 g étcsokoládé (két tábla), 180 g porcukor, 2 db tojássárgája (lekenéshez)

Az ostoros kalács receptjéért kattints a képre!

Az élesztőt keverjük el a langyos tejjel. A tészta többi hozzávalóját (liszt, tojás, vaj só, cukor, citromhéj, vanília) pedig tegyük a robotgép keverőüstjébe, adjuk hozzá az élesztős tejet, és alaposan dolgozzuk össze a gyúrókar segítségével a tésztát. Egy kissé lágy állagú, de jól kezelhető tésztát kell kapnunk. Ebből a mennyiségből két kalácsunk lesz.

Tegyük egy lisztezett deszkára, és kézzel finoman gyúrjuk át, majd formázzunk belőle cipót. Tegyük vissza az üstbe, lisztezzük meg a tetejét, takarjuk le, és langyos helyen kelesszük 50-60 percig. Amíg kel a tészta, elkészíthetjük a tölteléket.

Az ostoros kalács receptjéért kattints a képre!

Keverjük habosra a puha vajat a porcukorral, a kakaóporral és rumaromával. Ügyeljünk rá, hogy a krém ne dermedjen ki, mert különben, nehéz lesz kenni, és elszakíthatja a tésztát. Az étcsokoládét pedig vágjuk apró kis darabokra.

Gyúrjuk át a megkelt tésztát, majd osszuk 6 egyenlő részre, és gombócoljuk ki őket (egy gombóc kb. 200g). Mindegyik gombócot nyújtsuk kb. 25×15 cm-es téglalappá, kb. fél centi vastagságúra.

Kenjük meg a tésztalapokat egyenletesen a kakaós krémmel, szórjuk meg a csokidarabokkal, majd tekerjük fel őket, mint egy rétest vagy bejglit.

Húzkodjuk meg a tésztarudakat, hogy szép hosszúak és vékonyak legyenek. Ezután fogjunk össze három ostort, és fonjuk össze hármas fonással egyik végétől a másikig, végül a végeket hajtsuk a fonat alá.

Kiolajozott, lisztezett kenyérsütőformába helyezzük őket, aminek az aljára tegyünk egy darab sütőpapírt, hogy könnyebb legyen kivenni majd a formából. (Tehetjük sima tepsire is.) Kenjük meg felvert tojássárgájával, majd letakarva pihentessük 15-30 percet, majd kenjük be megint vékonyan tojással. Ettől lesz szép barna és fényes.

Az ostoros kalács receptjéért kattints a képre!

Előmelegített 170 fokos sütőben körülbelül 30-35 perc alatt megsülnek. Nem baj, ha kicsit kifolyik a töltelék, majd hűléskor megdermed. Sülés után hagyjuk hűlni 40-50 percet. Kakaóval, tejjel vagy kávéval fogyasszuk, mennyei.

Az ostoros kalács receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené!

Fotók és recept: Gerzsenyi Flóra

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több csodás húsvéti recept vár:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...