Megtudtuk, mitől ostoros és őrülten puha ez a kalács – Eláruljuk?

Kívülről egyszerű kalácsnak tűnhet, belül mégis hipnotikus csokoládévonalakat rejt, eszméletlenül puha a tésztája, és valahogy még a réteshez is köze van. Meg az ostorokhoz. Kibogozzuk, majd újra összefonjuk a történetet: főszerepben az ostoros kalács.

Húsvétkor megannyi kalácsrecepttel találkozhatunk, a klasszikuson túl ugyanis léteznek különféle édes, sós, töltött, töltetlen, ízesített, színezett verziók. Az ostoros kalács is ezt a sokszínű tábort gyarapítja, mégpedig nem akárhogy: gazdag töltelékkel, álompuha tésztával és fényes, bronzbarna fonatokkal. Nemsokára az is kiderül majd, hogyan érhetjük el, hogy ezek mind tökéletesen sikerüljenek, de előbb jöjjön egy másik kérdés: miért ostoros az ostoros kalács?

Az ostoros kalács receptjéért kattints a képre!

Megy ez, mint az...ostorcsapás?

Az ostoros kalács vagy ostoros rétes (csak semmi pánik, erről kicsit később szót ejtünk) az Alföld északi részéről származik, ahol előszeretettel készítették a süteményt például lakodalmakra vagy nagyobb ünnepekre.

Nevét onnan kapta, hogy rafinált fonástechnikája némileg hasonlít a szűcsmesterek által készített ostorok végére.

A hangos csattanást egy apró, bőrből font bojt okozta, amit az ostor csúcsára helyeztek, valakinek pedig annyira megtetszhetett a dolog, hogy rögtön el is nevezett róla egy pékterméket. Vagy valahogy így...

Kicsit rétes is

A kalács és a rétes általában abszolút nem állnak rokoni viszonyban, családfáik egészen messze terebélyesednek egymástól. Mégis egyes helyeken ostoros rétes néven fut jelen süteményünk, ami okozhat némi fejtörést.

Az ostoros kalács receptjéért kattints a képre!

De nem áll túl nagy misztérium az elnevezési kettősség mögött: mivel a kalács kelt tésztája kellően lágy, azt nemcsak sodrófával nyújtani, hanem kézzel húzni is lehet, mint a tradicionális házi réteseket. A felcsavart tekercsek végül kalácsfonásban egyesülnek, így kapjuk meg az áhított ostoros süteményt, töltelékestül, fonatostul, mindenestül.

Készítsünk ostoros kalácsot!

Hozzávalók a tésztához:

600 g finomliszt, 250 ml tej (langyos), 100 g vaj (puha), 3 db tojássárgája, 100 g porcukor, 1 citromból nyert citromhéj, 1 tasak (7 gr) instant élesztő, 1 kávéskanál vaníliaaroma

Hozzávalók a töltelékhez:

200 g vaj (puha), 70 g cukrozatlan kakaópor (kb. 5 evőkanál), 5 csepp rumaroma, 180 g étcsokoládé (két tábla), 180 g porcukor, 2 db tojássárgája (lekenéshez)

Az ostoros kalács receptjéért kattints a képre!

Az élesztőt keverjük el a langyos tejjel. A tészta többi hozzávalóját (liszt, tojás, vaj só, cukor, citromhéj, vanília) pedig tegyük a robotgép keverőüstjébe, adjuk hozzá az élesztős tejet, és alaposan dolgozzuk össze a gyúrókar segítségével a tésztát. Egy kissé lágy állagú, de jól kezelhető tésztát kell kapnunk. Ebből a mennyiségből két kalácsunk lesz.

Tegyük egy lisztezett deszkára, és kézzel finoman gyúrjuk át, majd formázzunk belőle cipót. Tegyük vissza az üstbe, lisztezzük meg a tetejét, takarjuk le, és langyos helyen kelesszük 50-60 percig. Amíg kel a tészta, elkészíthetjük a tölteléket.

Az ostoros kalács receptjéért kattints a képre!

Keverjük habosra a puha vajat a porcukorral, a kakaóporral és rumaromával. Ügyeljünk rá, hogy a krém ne dermedjen ki, mert különben, nehéz lesz kenni, és elszakíthatja a tésztát. Az étcsokoládét pedig vágjuk apró kis darabokra.

Gyúrjuk át a megkelt tésztát, majd osszuk 6 egyenlő részre, és gombócoljuk ki őket (egy gombóc kb. 200g). Mindegyik gombócot nyújtsuk kb. 25×15 cm-es téglalappá, kb. fél centi vastagságúra.

Kenjük meg a tésztalapokat egyenletesen a kakaós krémmel, szórjuk meg a csokidarabokkal, majd tekerjük fel őket, mint egy rétest vagy bejglit.

Húzkodjuk meg a tésztarudakat, hogy szép hosszúak és vékonyak legyenek. Ezután fogjunk össze három ostort, és fonjuk össze hármas fonással egyik végétől a másikig, végül a végeket hajtsuk a fonat alá.

Kiolajozott, lisztezett kenyérsütőformába helyezzük őket, aminek az aljára tegyünk egy darab sütőpapírt, hogy könnyebb legyen kivenni majd a formából. (Tehetjük sima tepsire is.) Kenjük meg felvert tojássárgájával, majd letakarva pihentessük 15-30 percet, majd kenjük be megint vékonyan tojással. Ettől lesz szép barna és fényes.

Az ostoros kalács receptjéért kattints a képre!

Előmelegített 170 fokos sütőben körülbelül 30-35 perc alatt megsülnek. Nem baj, ha kicsit kifolyik a töltelék, majd hűléskor megdermed. Sülés után hagyjuk hűlni 40-50 percet. Kakaóval, tejjel vagy kávéval fogyasszuk, mennyei.

Az ostoros kalács receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené!

Fotók és recept: Gerzsenyi Flóra

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több csodás húsvéti recept vár:

Címlapról ajánljuk

További cikkek