Orthorexia: az egészség betegsége

Egészségesen táplálkozni is lehet szélsőségesen. Az étkezés teljesen megszűnik örömforrás lenni, és semmi más nem számít, csak az „egészség".

Ti ismertek olyan embert, aki mindenhol hangoztatja, hogy ő csak egészséges ételeket eszik, lehetőleg nyersen, lehetőleg csak zöldséget és abból is csak csipeget? Akit féltek meghívni vendégségbe, akivel komoly kihívás étteremben rendelni?

Én találkoztam már ilyen hölggyel, meglehetősen ijesztő volt látni, pedig akkor még én is félig laikusként szemléltem a viselkedését. Gondoltam, hogy biztos anorexiás (nagyon vékony volt), de nagyobb a valószínűsége, hogy ortorexiás volt.

Ortorexia? Erről még nem is hallottam!

Az anorexiás modellek képeit ma már mindenki felismeri, és bár a bulímiásoknak kevésbé feltűnőek a testi jellemzőik, nagy valószínűséggel mindenki hallott már erről a betegségről is.

Olvastad már?

Süsd meg a céklát!

Az orthorexia nervosa is a táplálkozási zavarok közé sorolandó betegség, bár hivatalosan még nem vették fel a pszichiátriai betegségek körébe. Szélsőséges „egészséges táplálkozásban" nyilvánul meg – legalábbis olyan táplálkozási szokásokban, amelyekről a betegségben szenvedő azt gondolja, hogy egészségesek. Az ortorexiával élők kerülnek minden egészségtelen ételt, aprólékos pontossággal (kényszeresen) választják ki a fogyasztható ételeket, alapanyagokat, jellemzően inkább csipegetnek, mint esznek, és gyakorlatilag csak az étkezés körül forog minden gondolatuk. Számukra nem a testsúly, a karcsúság áll a középpontban, hanem az egészségre törekvés, a betegségek elkerülése.

Az ortorexiás étrendjében nem szerepel feldolgozott élelmiszer, hús, zsiradékok, tej, tejtermékek, tojás, cukor, liszt, nem iszik kávét, csapvizet – ellenben többféle vitamint szed, és tisztított vagy szénsavmentes ásványvizet iszik.

Ki válik ortorexiássá?

Csak úgy, mint más táplálkozási zavarok esetében, jellemzően a nőket érinti. Elindulhat egy fogyókúrás diétával, de akár csak egy sima egészségtudatosság iránti törekvésként is, amely idővel szélsőségesen kitölti az egyén gondolkozását, ennek következtében csökkennek, megszűnnek társas kapcsolataik, izolálják magukat. A jelenség kialakulását segítik a média által vetített egészségképek, szokások, elképzelések, és a hozzájuk kapcsolódó (végtelen mennyiségben rendelkezésre álló) tévhitek.

A betegség – hasonlóan más táplálkozási zavarokhoz – komplex, de elsősorban pszichiátriai terápiát igényel.

Olvastad már?

A KE-diéta, amit soha ne próbálj ki!

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...