Orthorexia: az egészség betegsége

Egészségesen táplálkozni is lehet szélsőségesen. Az étkezés teljesen megszűnik örömforrás lenni, és semmi más nem számít, csak az „egészség".

Ti ismertek olyan embert, aki mindenhol hangoztatja, hogy ő csak egészséges ételeket eszik, lehetőleg nyersen, lehetőleg csak zöldséget és abból is csak csipeget? Akit féltek meghívni vendégségbe, akivel komoly kihívás étteremben rendelni?

Én találkoztam már ilyen hölggyel, meglehetősen ijesztő volt látni, pedig akkor még én is félig laikusként szemléltem a viselkedését. Gondoltam, hogy biztos anorexiás (nagyon vékony volt), de nagyobb a valószínűsége, hogy ortorexiás volt.

Ortorexia? Erről még nem is hallottam!

Az anorexiás modellek képeit ma már mindenki felismeri, és bár a bulímiásoknak kevésbé feltűnőek a testi jellemzőik, nagy valószínűséggel mindenki hallott már erről a betegségről is.

Olvastad már?

Süsd meg a céklát!

Az orthorexia nervosa is a táplálkozási zavarok közé sorolandó betegség, bár hivatalosan még nem vették fel a pszichiátriai betegségek körébe. Szélsőséges „egészséges táplálkozásban" nyilvánul meg – legalábbis olyan táplálkozási szokásokban, amelyekről a betegségben szenvedő azt gondolja, hogy egészségesek. Az ortorexiával élők kerülnek minden egészségtelen ételt, aprólékos pontossággal (kényszeresen) választják ki a fogyasztható ételeket, alapanyagokat, jellemzően inkább csipegetnek, mint esznek, és gyakorlatilag csak az étkezés körül forog minden gondolatuk. Számukra nem a testsúly, a karcsúság áll a középpontban, hanem az egészségre törekvés, a betegségek elkerülése.

Az ortorexiás étrendjében nem szerepel feldolgozott élelmiszer, hús, zsiradékok, tej, tejtermékek, tojás, cukor, liszt, nem iszik kávét, csapvizet – ellenben többféle vitamint szed, és tisztított vagy szénsavmentes ásványvizet iszik.

Ki válik ortorexiássá?

Csak úgy, mint más táplálkozási zavarok esetében, jellemzően a nőket érinti. Elindulhat egy fogyókúrás diétával, de akár csak egy sima egészségtudatosság iránti törekvésként is, amely idővel szélsőségesen kitölti az egyén gondolkozását, ennek következtében csökkennek, megszűnnek társas kapcsolataik, izolálják magukat. A jelenség kialakulását segítik a média által vetített egészségképek, szokások, elképzelések, és a hozzájuk kapcsolódó (végtelen mennyiségben rendelkezésre álló) tévhitek.

A betegség – hasonlóan más táplálkozási zavarokhoz – komplex, de elsősorban pszichiátriai terápiát igényel.

Olvastad már?

A KE-diéta, amit soha ne próbálj ki!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...