2022. október 6. és 16. között mintegy 140 étterem részvételével indul ismét az Országos Étterem Hét. A programban 11 napon keresztül várják a vendégeket az éttermek 3 fogásos menüsorai, jellemzően az adott étterem repertoárja legjavát képviselve.
Mindkét fél jól jár
Az eseményt nemcsak a vendégek várják. Az Étterem Hét jó lehetőség a vendéglátóknak is, hiszen a vendéglátó ipar is drasztikusan emelkedő költségekkel és a fizető vendégek elapadásának problémájával küzd. A rendezvényt az előző évek tapasztalatai alapján kb. 20-25 ezer fizető vendég látogatja, azaz naponta 2000-2200 fő plusz bevételével számolhatnak a vendéglősök.
A jelen helyzetben ez nagy segítség a magyar vendéglátó iparnak és mögöttük lévő alapanyag-beszállítóknak – a lehetőséget igénybe vevőknek ugyanakkor nagy lehetőség, hogy megfizethető áron lássák vendégül családtagjaikat.
A menüárak három kategóriába sorolhatók. A vendéglátóhelyek egy része 4.900 Ft-tól, a prémium kategória indulói 6.900 Ft-tól, míg az exkluzív besorolású éttermek 9.900 Ft-tól kínálják a 3 fogást, szervízdíjjal együtt. Mindezeken túl a résztvevő éttermek egy része szintén kedvező, kiegészítő felár ellenében még szélesebb választékkal készül azoknak, akik mélyebben is megismerkednének egy-egy konyhával.
Különleges fogások
Egyes esetekben kifejezetten ritka és különleges fogások is bekerülnek a kínálatba, így összességében az Étterem Hét kínálata magasabb színvonalú, mint valaha. Az éttermek olyan alapanyagokhoz nyúlnak a fogások elkészítésekor, mint a keszthelyi tokhal, fürj, Szent Jakab kagyló, polip, vaddisznó, ördöghal, kardhal. Olyan ételek között választhatunk például, mint a konyakos libamáj brulée, bikavéres marhapofa, rántott süllőpofa, kakas Ramen, hargitai csorba, magyar tarka steak, argentin rib-eye steak vagy a pirított borjúmirigy.
Az asztalfoglalás az eseményre az Étterem Hét weboldalán lehetséges. A foglalható helyek száma limitált, mivel a résztvevő éttermek is exkluzív eseményként tekintenek az Étterem Hétre: a foglalási lehetőségek kialakításakor figyelembe veszik az adott étterem nagyságát, az átlagos forgalmat az adott időpontban, és ehhez igazítják a fogadható vendégek maximális számát.
Az Országos Étterem Hét eseményét 2011 óta rendezi meg a szervező DiningCity azzal a céllal, hogy minél szélesebb réteg ismerhesse meg a hazai prémium kategóriás éttermek kínálatát, konyháját, specialitásait. Az eseményre évente kétszer, tavasszal és ősszel kerül sor. A résztvevő éttermek külön erre a rendezvényre állítják össze válogatott alapanyagokra épülő, gondosan megkomponált 3 fogásos menüsoraikat, amelyeket fix áron kínálnak.
Az októberi eseményen az egész ország területéről 140 étterem vesz részt, ezek listája szintén a honlapon érhető el.