A Magyar Cukrász Ipartestület idén is meghirdetette az Év Bejglije versenyt három kategóriában, amire cukrászdák, vendéglátóhelyek és pékségek által készített finomságokat vártak. A verseny egyik fő célja, hogy népszerűsítse a kiváló alapanyagokból készült kézműves ünnepi süteményt és a magyar cukrászatot.
A versenyre „Hagyományos diós", „Hagyományos mákos" és „Ínyenc" kategóriában lehetett nevezni. Kategóriánként 3 fős szakmai zsűri értékelte a beérkezett bejgliket, akikhez „műkedvelő" zsűritagok is csatlakoztak.
Az Ínyenc kategóriára nevezett bejlglik között pekándiós, fügés, birsalmás, pisztáciás, meggyes, csipkebogyós, aszalt szilvás, céklás, mangós és még vörösboros is felütötte a fejét.
A karácsonyi fűszerezésen túl (fahéj, szegfűszeg, citrom- és narancshéj), gyömbérrel, ánizzsal, szerecsendióval, csillagánizzsal és édesköménnyel is csavartak egyet a bejgliken.
Hagyományos diós kategória eredménye
- Aranyérmes, az Év Diós Bejglije díj nyertese: Karl Zsolt – Karl Cukrászda, Dunaharaszti
- Ezüstérmes: Fazekasné Both Anikó – Both Cukrászda, Tolna
- Bronzérmes: Kiss Károlyné – Major Cukrászda, Budapest
Hagyományos mákos kategória eredménye
- Aranyérmes, az Év Mákos Bejglije díj nyertese: Bánki Viktor – Még1kiflit Kézműves Pékség, Budapest
- Ezüstérmes: Virágh Krisztina – Némi Kenyér Pékség, Budapest
- Bronzérmes: Szabó Zsombor – Mignon Cukrászda, Debrecen
Ínyenc kategória eredménye
- Aranyérmes, az Év Ínyenc Bejglije díj nyertese: Bíboros – Karl Zsolt – Karl Cukrászda, Dunaharaszti
- Ezüstérmes: Téli Ambrózia – Vadócz Jenő – Promenád Kávéház, Balatongyörök
- Bronzérmes: Csendes éj mannája – Vámosi Péter – Karl Kávézó, Dunaharaszti
Az Év Ínyenc bejglije címet a Bíboros nyerte, amely egy hagyományos pozsonyi tésztával készülő, aszalt szilvás-vörösboros-diós, valamint narancs- és citromhéjjal, fahéjjal és szegfűszeggel ízesített birsalmasajt-töltelékes bejgli.
Hírek, érdekességek, újdonságok: