Füstölt paprikás torta is szerepelt a Magyarország Cukormentes Tortája verseny elődöntőjén

Ismét összeült a szakmai zsűri a budapesti Zila Kávéházban, hogy eldöntse, melyik torták jutnak tovább a Magyarország Cukormentes Tortája versenyen. Az elődöntőn végül 6 sütemény került kiválasztásra. A tortákat izgalmas alapanyagok, kreatív elkészítési módok és látvány jellemzik. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Ipartestület által kiírt versenynek, mint minden évben, idén is augusztus 20-án lesz végső eredménye.

Különleges ízpárosításokból idén sem volt hiány a Magyarország Cukormentes Tortája versenyen, melyet az Egy Csepp Figyelem Alapítvány 2012 óta minden évben megrendez a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai támogatásával. A hozzáadott cukrot nem tartalmazó torták között olyan alkotások is a zsűri asztalára kerültek, melyeket a versenyzők a füstölt pirospaprika, az ánizs, a kamut liszt, a zöldbanánliszt, a balzsamecet vagy éppen a csicseriborsóliszt felhasználásával álmodtak meg.

De a slágerízeknek a „nagy klasszikusok” bizonyultak, mint az eper, a mandula, a málna és a túró.

Csokis, epres, répás és túrótorta a legjobbak között

A csütörtöki elődöntőn a verseny háromszoros győztese, Nándori László cukrászmester irányításával a zsűri összetett szempontrendszer szerint, anonim módon pontozta a tortákat. Az íz, a küllem és az újszerűség mellett a verseny jellegéből adódóan a szénhidrát- és kalóriaérték is befolyásolta a bírálókat a döntésben. A program elsődleges célja ugyanis, hogy a kiegyensúlyozott étrendbe illeszthetőek legyenek a kiválasztott édességek, melyeket bátran fogyaszthatnak a cukorbetegek és az egészséges életmód hívei is. A kreációk elkészítéséhez a cukrászok a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által ellenőrzött alapanyaglistáról választhattak.

A Magyarország Cukormentes Tortája verseny döntőjébe a következő torták jutottak be:

  • Csokoládé királyfi – Jánoska Cukrászda, Komárom - Sztaracsek Ádám és Szirmai Péter
  • Kék Duna keringő – Jánoska Cukrászda, Komárom - Sztaracsek Ádám és Szirmai Péter
  • Epres túrógombóc torta – Cake to go, Budapest - Sabján Adrienn
  • Szecsei szamócás – Hisztéria Cukrászda, Tápiószecső – Füredi Krisztián
  • Mamám-A – Kis Virág Cukrászda, Szeged – Gyuris László
  • Délibáb - Papp Cukrászda, Makó - Lawal-Papp Zsófia

A nyertest, csakúgy, mint a Magyarország Tortája győztesét, júniusban választja ki a zsűri. A két tortát augusztus elején ismerheti meg a nagyközönség, és augusztus 20-tól az ország számos cukrászdája árusítja majd. A Magyarország Cukormentes Tortája verseny főtámogatója a program kezdete óta a 77 Elektronika Kft, támogatója a Miniszterelnöki Kabinetiroda. A legjobb hozzáadott cukrot nem tartalmazó torta elemzését a Wessling Hungary Kft., független élelmiszervizsgáló laboratórium végzi majd.

A versenyen megmérkőző torták

A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány 10 éve indította el a Magyar Cukrász Ipartestülettel közösen azzal a céllal, hogy a cukrászok egészséges alapanyagokból, új technológiákkal készítsenek tortákat, és eközben az ország figyelmét is felhívják az egészségesebb táplálkozásra. A Magyarország Cukormentes Tortája verseny zsűrijének elnöke Nándori László, aranykoszorús cukrászmester. A zsűri tagjai: Erős Antónia, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány létrehozója, Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége elnöke, Varga Margit cukrász, a 2017-es verseny győztese, Gyurcsáné Kondrát Ilona, dietetikus, a Cukorbetegek nagy diétáskönyvének dietetikai szerzője, Széchy Eszter, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány dietetikusa, Zila László, mestercukrász, feltaláló, a Magyarország Tortája verseny négyszeres győztese, és a Magyarország Cukormentes Tortája verseny első győztese, Tóth Rebeka, a verseny főtámogatója, a 77 Elektronika Kft. marketing vezetője, Barna László, a Zsolnay Kávéház cukrászatának vezetője és Vadon János, rádiós műsorvezető, a „Balázsék” műsorvezetője. A verseny szakmai tanácsadója Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke A verseny dietetikus koordinátora Gölöncsér Adrienn.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...