Jobb egészben: 5 fűszer, amit inkább ne használj őrölt formában

Fűszereket szinte minden ételbe szórunk, és annak ellenére, milyen egyértelműnek tűnik a használatuk, mégsem mindig az. Például vannak olyan ízesítők, amelyek egészben jobban hatnak, mint őrölve. Nézzük, kik ők!

A szupermarketek széles választékkal rendelkező, szinte már összezavaró nagyságú fűszeres polca előtt állva gyakran elfoghat minket a kétség, hogy mégis melyik ízesítőből milyen kiszerelést, milyen márkát vegyünk. Fennáll továbbá az egész vagy őrölt fűszer kérdése is: első blikkre kényelmesebbnek tűnhet a porított változatot venni, hiszen azt csak bele kell szórnunk a levesekbe, ragukba. Azonban a választást jobb, ha nem a kényelmi szempontok szerint hozzuk meg – ugyanis vannak olyan őrölt fűszerek, amelyek egyszerűen nem adják vissza ugyanazt az ütős aromát, ugyanazt a pikáns erőt, amit egész társaik. Lássuk hát a listát!

Egész szerecsendió deszkán, reszelővel
5 fűszer, amit inkább ne használj őrölt formában

Bors

Köztudott, hogy minden előre őrölt fűszer szépen-lassan veszít intenzitásából. Ez pedig külön nagy veszteség az olyan pikáns fűszereknél, mint például a bors. Ahelyett, hogy megvennénk őrölve, kis tasakban, tartsuk borsőrlőben, hogy mindig frissen darálva használhassuk.

Koriander

Nem a zöldfűszerről, hanem annak magjáról van szó, amit megannyi ázsiai vagy dél-amerikai receptben bevethetünk.

A legjobb, ha ugyanúgy járunk el vele, mint a borssal: az egész szemeket darálóba téve jobban megőrizhetjük a citrusos, frissítő aromát. Sőt, akár egészben is a fazékba szórhatjuk a magokat.

Rozmaring

Nem is kérdés, hogy az összes zöldfűszer frissen, a bokorról leszakítva adja át a legerőteljesebb aromát. Persze nem minden konyhában adott a fűszerkert, ezért sokan kénytelenek a vágott növényekre, végső esetben pedig a szárított verziókra hagyatkozni – és míg ezek is képesek valamennyi ízt átadni, meg sem közelítik az „eredeti” fűszerek erejét.

Mustármag

Talán egy ritkábban használt fűszer, azonban indiai és egyéb egzotikus fogások alapjához elengedhetetlen a sárga vagy fekete mustármag. Ugyan őrölve is kapható, ne tegyük a kosarunkba, nyúljunk inkább az egész magok irányába: ezek némi olajon lepirítva, majd ragukba, levesekbe főzve utánozhatatlan aromát adnak át.

Szerecsendió

A besamelmártás vagy épp a krumplipüré elengedhetetlen fűszereként a szerecsendió fontos és hasznos lakója a fűszeres szekrényünknek.

Ha egészben vesszük – ami erősen ajánlott – „bajlódnunk” kell a reszelésével, azonban válasszuk inkább ezt, a macerásabb utat, ha tényleg karakteres, átütő azt szeretnénk elérni ételeinkben.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További konyhai segítségért kattints az alábbi cikkekre:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Klasszikus orosz blini

A blini nem egyszerű palacsinta: kelt tésztájának és a hajdinalisztnek köszönhetően karakteres, mégis könnyű fogás. Ünnepi reggelinek, vendégvárónak vagy akár elegáns előételnek ...

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...