A szupermarketek széles választékkal rendelkező, szinte már összezavaró nagyságú fűszeres polca előtt állva gyakran elfoghat minket a kétség, hogy mégis melyik ízesítőből milyen kiszerelést, milyen márkát vegyünk. Fennáll továbbá az egész vagy őrölt fűszer kérdése is: első blikkre kényelmesebbnek tűnhet a porított változatot venni, hiszen azt csak bele kell szórnunk a levesekbe, ragukba. Azonban a választást jobb, ha nem a kényelmi szempontok szerint hozzuk meg – ugyanis vannak olyan őrölt fűszerek, amelyek egyszerűen nem adják vissza ugyanazt az ütős aromát, ugyanazt a pikáns erőt, amit egész társaik. Lássuk hát a listát!

Bors
Köztudott, hogy minden előre őrölt fűszer szépen-lassan veszít intenzitásából. Ez pedig külön nagy veszteség az olyan pikáns fűszereknél, mint például a bors. Ahelyett, hogy megvennénk őrölve, kis tasakban, tartsuk borsőrlőben, hogy mindig frissen darálva használhassuk.
Egyszerű borsos tokány
A tokányról ha beszélünk, akkor mindenkinek egynél több verzió jut eszébe. Viszont most a legegyszerűbb receptjét olvashatjátok el, ami pedig a borsos tokány.
Négysajtos golyók fűszerbundában
Régi családi receptünk, amit szüleim gyakran készítettek vendégségekbe, mindegy, hogy mi mentünk, vagy hozzánk jöttek. A különböző sajtoktól karakteres, a fűszerbundáktól pikáns ...
Koriander
Nem a zöldfűszerről, hanem annak magjáról van szó, amit megannyi ázsiai vagy dél-amerikai receptben bevethetünk.
A legjobb, ha ugyanúgy járunk el vele, mint a borssal: az egész szemeket darálóba téve jobban megőrizhetjük a citrusos, frissítő aromát. Sőt, akár egészben is a fazékba szórhatjuk a magokat.
Indiai zöldséges batyu (Samosa)
Az indiai szubkontinensen igen népszerűek a ropogós kis samosák, amelyek zöldséggel, de ezerféle más töltelékkel is megtelhetnek. Tésztájuk aranybarna és fűszeres, míg belsejük puha ...
Török vöröslencse-krémleves (Mercimek Çorbası)
Aki járt már török gyorsétteremben (vagy neadjisten Törökországban), garantáltan találkozhatott ezzel az ikonikus, sárgás levessel. Azonnal átmelegíti az embert, kellemesen fűszeres, ...
Házi falafel szendvics
Nem érdemes kiugrani a sarkon lévő török étterembe, ha egyszer otthon is elkészíthető az illusztris falafel. És így legalább azt is tudjuk, mi kerül pontosan a golyókba, arról nem is ...
Rozmaring
Nem is kérdés, hogy az összes zöldfűszer frissen, a bokorról leszakítva adja át a legerőteljesebb aromát. Persze nem minden konyhában adott a fűszerkert, ezért sokan kénytelenek a vágott növényekre, végső esetben pedig a szárított verziókra hagyatkozni – és míg ezek is képesek valamennyi ízt átadni, meg sem közelítik az „eredeti” fűszerek erejét.
Egyszerű francia hagymaleves
Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...
Kolbászos-babos egytálétel
Éljenek az egyszerű ételek és a maradékmentés! A minap éhesen, a konyhában garázdálkodva szokás szerint azon tűnödtem, mit is főzzek. Általános tévhit, hogy jaj, nincs itthon semmi, ...
Krumplis focaccia
Kívül ropogós, belül légiesen puha kenyértészta hordozza magán a fűszeres krumplikockákat és sajttal-hagymával pirult burgonyaszeleteket. Ez a focaccia kiváló étkezéskísérő vagy ...
Mustármag
Talán egy ritkábban használt fűszer, azonban indiai és egyéb egzotikus fogások alapjához elengedhetetlen a sárga vagy fekete mustármag. Ugyan őrölve is kapható, ne tegyük a kosarunkba, nyúljunk inkább az egész magok irányába: ezek némi olajon lepirítva, majd ragukba, levesekbe főzve utánozhatatlan aromát adnak át.
Kovászolt zöldség alaprecept
Az uborkán kívül egy sor másik alapanyagot is kovászolhatunk a karalábétól kezdve egészen a zöldbabig. Ugyanazzal a módszerrel, ugyanazzal a könnyedséggel alkothatunk isteni és ...
Pikáns cigánypecsenye sült burgonyával
A cigánypecsenye a hirtelen sült ételek közé tartozik, ami kellemesen füstös, fűszeres és kellően zsíros. Igazi íz- és kalóriabomba, amit érdemes olykor belecsalni a heti menübe. A ...
Egyszerű csirkecurry
A csirkecurry számos térségben elterjedt étel, beleértve Indiát illetve Ázsia és a Karib-térség országait. A mi kedvencünk ez az aromás, indiai változat. Ha szeretitek a jó fűszeres ...
Szerecsendió
A besamelmártás vagy épp a krumplipüré elengedhetetlen fűszereként a szerecsendió fontos és hasznos lakója a fűszeres szekrényünknek.
Ha egészben vesszük – ami erősen ajánlott – „bajlódnunk” kell a reszelésével, azonban válasszuk inkább ezt, a macerásabb utat, ha tényleg karakteres, átütő azt szeretnénk elérni ételeinkben.
Sajtkrémleves
Az egyik legkülönlegesebb levesfélénk a sajtkrémleves, ami remek lélekmelengető kanalznivaló a hűvős őszi-téli napok során. A legtöbben csak instant, porított formában ismerik, pedig ...
Pastitsio, a görög rakott tészta
Görögországban nemzeti ételnek számít ez a rakott tészta, szinte minden étterem menüjén megtalálható. A nagy hasonlóság miatt sokan görög lasagnénak nevezik, hiszen mindkettőt ...
Tökéletes burgonyapüré
Sokunk nagy kedvence a krumplipüré, jöjjön hát egy recept, ami alapján minden alkalommal tökéletes lesz, azaz könnyű, habos és csomómentes!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További konyhai segítségért kattints az alábbi cikkekre:
Hozzászólások (0)
A hozzászólás íráshoz belépés szükséges!