Igazán nem nagy ördöngösség főzni egy jó kis alaplevet, és feltankolni a mélyhűtőnket. A vele készült ételek mesések, készítsünk sok finomságot belőle!
Csirke alaplé
Alaplevek közül, a zöldség alaplé mellett, általában csirke alaplé is van nagyobb mennyiségben a mélyhűtőmben. Fél literes egységekben tárolom.
Alaplé kontra leveskocka
Aki egyszer tapasztalta már a különbséget az alaplével készült étel és a leveskockás változat között, biztosan havonta-kéthavonta előkapja a legnagyobb fazekát, csinál egy kis helyet a mélyhűtőben, és megpakolja a praktikus, fél literes kiszerelésekkel.
Hús alaplevünk lehet fehér (szárnyasból) vagy barna (marhából vagy borjúból), és rengeteg minden készülhet belőle. Lehet rizottók, krémlevesek, mártások és főzelékek alapja, de párolhatunk vele zöldséget vagy húst is.
Még több alapleves recept itt >>
Spárgás rizottó 2.
Korábban jeleztem a spárgaszezon kezdetét, így a témában még jelentkezem.
Kolbászos-zöldborsós rizottó
Ez a rizottórecept is a karácsonyra kapott Giorgio Locatelli szakácskönyvből származik. Nagyon finom!
Zöldséges-pulykás-gombás rizottó
Valamiért a rizottó ezidáig teljesen kimaradt az életemből. Első nagy találkozásunk egy munkahelyi ebédrendelés alkalmával történt. Mondhatom, rögtön egymásba szerettünk. Persze a ...
Ügyeljünk az alaplé készítésekor arra, hogy...
- óvatosan fűszerezzük – a további felhasználás miatt –, és ne sózzuk;
- lassú tűzön, gyöngyözve készítsük;
- sűrű szövésű textilen szűrjük át a végén.
Eltarthatóság
Hűtőszekrényben 2-3 napig áll el, a mélyhűtőben tartva 3-4 hónapig felhasználhatjuk.
Medvehagyma krémleves 3.
A medvehagyma krémlevesnek ez a változata maradék húsleves felhasználásával készült és került bele kevés zöldhagyma is.
Szárnyas-krémleves, avagy a húsleves utóélete
Blogokat olvasva többen említették, hogy sokszor nem tudnak mit kezdeni a húslevesben főtt hús maradékokkal, zöldségekkel. Íme, egy lehetőség: készíthetünk belőle egy tartalmas ...
Zöldborsókrémleves parmezán ropogóssal
Ismét színt viszünk a hétvégébe. Ezúttal a zöldet. Üde zöldet. A tavasz színét, amikor éledni kezd a természet. Ez a leves kiváló főétkezéshez, de én este, olvasás közben is ...
Fehér mártás - veloute
Ha többre vágyunk a porokból, félkész termékekből készült, vagy bolti majonézből kikavart mártásoknál, ha egy kis lassításra, kényeztetésre van szükségünk, készítsünk ...
Medvehagymás krumplifőzelék
Minden formájában szeretjük a krumplifőzeléket, hidegen, melegen, tárkonnyal, zellerrel, magyarosan, tejszínesen... de amikor megláttam a zöldségesnél a gyönyörű, friss medvehagymát, ...
Egyben sült sertésszűz articsókával és karfiolpürével
Ez a vacsora a tiszteletreméltó Váncsa és Chili receptjein alapul, és egy pohár Apátsági sauvignon blanc inspirálta az én verziómat. A sütési idő a hőmérséklet emelésével ...
Csirkés lasagne 2. -zöldséges
A Príma Konyha egyik régebbi számában volt ez a recept, melyet már régóta terveztem kipróbálni. Most végre elkészült, és az eredmény minden családtagnak ízlett.
Csirkecomb tárkonyos-mustáros mártással
Az eredeti receptben nyuszicombokat írtak elő, de csirkecombokkal is nagyon finom.
Dijoni mustáros-burgonyás salátaöntet
Zseni volt, aki kitalálta ezt a receptet. Lassan.... indul a grillszezon. Érdemes lesz kipróbálni!
Még több alapleves recept itt >>